WHBC-GR: Επιστροφή των Μαρμάρων ζητεί η Herald Τribune.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Επιστροφή των Μαρμάρων ζητεί η Herald Τribune.



















Ξεκάθαρη θέση υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα υιοθετεί η διεθνούς κύρους αμερικανική εφημερίδα The International Herald Tribune.
Στο κύριό της άρθρο (αναδημοσίευση από την Boston Globe), η εφημερίδα αναγνωρίζει μεν ότι η επιστροφή όλων των κλεμμένων μνημείων που εκτίθενται σήμερα στα μουσεία της Δύσης στους τόπους προέλευσής τους είναι ουσιαστικά αδύνατη, υπογραμμίζει ωστόσο ότι στην περίπτωση της
Ελλάδας πρέπει να γίνει μια εξαίρεση.

«Η επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα θα αποτελούσε μια χειρονομία σεβασμού προς την κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού», τονίζει ο συντάκτης του άρθρου. Στο ίδιο άρθρο υπογραμμίζεται ότι ο ισχυρισμός της διεύθυνσης του Βρετανικού Μουσείου περί «νόμιμης αγοράς των κλεμμένων μαρμάρων από τον Λόρδο Ελγιν το 1816» στηρίζεται σε μια «παρωχημένη αντίληψη του δικαίου».

Η εφημερίδα επισημαίνει, ακόμα, ότι η επιστροφή κλεμμένων τμημάτων του Παρθενώνα από το Βατικανό και το Μουσείο της Χαϊδελβέργης καταρρίπτει το επιχείρημα των Βρετανών περί «δημιουργίας επικίνδυνου δεδικασμένου» στην περίπτωση που ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για τονεπαναπατρισμό των Ελγινείων Μαρμάρων.

«Τα κλεμμένα τρόπαια του Λόρδου Ελγιν πρέπει να επιστρέψουν στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όχι μόνο για την αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας, αλλά και προκειμένου να καταστεί δυνατή η καλλιτεχνική επανένωση ενός μοναδικού μνημείου, το οποίο λεηλατήθηκε και κακοποιήθηκε ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν»,καταλήγει το κείμενο.

(Greece-Salonika.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: