WHBC-GR: ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ


Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου, σε εθελοντική βάση υπό την αιγίδα του δήμου...


Τη διοργάνωσή του έχει αναλάβει μια ομάδα μουσικών και ενεργών πολιτών της πόλης.
H καλλιτεχνική και οργανωτική ευθύνη είναι των μουσικών Κώστα Γιαξόγλου και Βασίλη Κουτίβα και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Θαλλώ».

Την οπτική επικοινωνία του φεστιβάλ σχεδίασε ο Λευτέρης Σταματελόπουλος (Diadrasi), ενώ την τεχνική επιμέλεια έχει ο Αλέξης Γκίκας.
Αφετηρία αυτής της προσπάθειας, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, αποτελεί η βαθιά αγάπη για το πολυδιάστατο ιδίωμα της τζαζ: μιας ιδιαίτερης μορφής μουσικής έκφρασης, η οποία στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό, την επικοινωνία, την έκφραση έντασης και συναισθημάτων πάνω στη στιγμή, καθώς και στη συγχώνευση πολλών διαφορετικών ειδών σε έναν παγκόσμια αναγνωρισμένο ήχο....

Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει στην Καλαμάτα τα τελευταία 8 χρόνια οπότε πραγματοποιήθηκαν μια σειρά εκδηλώσεων και σεμιναρίων γύρω από την τζαζ, σε κλειστό κύκλο αρχικά και σε ευρύτερο αργότερα. Σ’αυτές τις προσπάθειες σταθερός αρωγός υπήρξε η μουσική σκηνή “Bassaviola” του Τάκη Νικολόπουλου.

Ο νέος αυτός θεσμός, που ξεκινάει μόλις μια μέρα μετά τη λήξη του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί σε τρεις διαφορετικούς χώρους μέσα στην πόλη: στο καφέ Exis στον πεζόδρομο Βαλαωρίτου 11 την Παρασκευή 23 Ιουλίου, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων (αναψυκτήριο) το Σάββατο 24 και στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας την Κυριακή 25 του μήνα.

Την Παρασκευή 23 / 7 στο καφέ Exis, θα εμφανιστούν στις 8.30 μ.μ. η αθηναϊκή μουσική κολεκτίβα “Miyagi’s Dream” με τον Δημήτρη Τάσαινα και τον Κωνσταντίνο Κόκκινο στις φωνές και η τοπική power jazz-funk μπάντα “Freak Brothers Band” σε μια συναυλία - πάρτι έναρξης.

Το Σάββατο 24 / 7 στις 8.30 μ.μ. στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο αναψυκτήριο, θα παίξει το αξιόλογο κουαρτέτο του δεξιοτέχνη του νέι Χάρη Λαμπράκη με τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη στα ντραμς, το Δημήτρη Θεοχάρη στο πιάνο και το Δημήτρη Τσεκούρα στο κοντραμπάσο, παρουσιάζοντας τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Θέα». Θα εμφανιστεί επίσης το γκρουπ του πληθωρικού νέου σαξοφωνίστα Δημήτρη Παντελιά με την εξαιρετική Ελένη Βαλεντή στη φωνή - ενώ θα ακολουθήσει το δυναμικό τρίο των “Tzoum”, με το Σωτήρη Ντούβα στα ντραμς, τον Γιάννη Πουπούλη στην άταστη ηλεκτρική κιθάρα και τα live electronics και τον Γιώργο Παλαμιώτη στο ηλεκτρικό μπάσο!

Την Κυριακή 25/7 στις 9.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Κάστρου ρχεται το εκρηκτικό αβανγκάρντ τρίο από τη Νέα Υόρκη “Now VS Now” με τους βιρτουόζους Jason Linder, Παναγιώτη Ανδρέου και Mark Guiliana, το οποίο θα ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία στο Φεστιβάλ Καλαμάτας.
Τη βραδιά θα ανοίξουν οι “Blazin’ Quartet” από το Αμστερνταμ, οι οποίοι το 2008 ανακηρύχτηκαν το καλύτερο ολλανδικό τζαζ γκρουπ στο North Sea Jazz Festival.

Στις εκδηλώσεις της Παρασκευής 23 και του Σαββάτου 24 του μήνα θα είναι ελεύθερες για το κοινό ενώ η εκδήλωση του Κάστρου θα έχει είσοδο 12 ευρώ. Στο διάλειμμα το κοινό θ‘ απολαύσει κέρασμα με τοπικό κρασί από τους διοργανωτές, προσφορά της Οινομεσσηνιακής.

Εξάλλου,Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μουσικό σεμινάριο (Jazz Clinic) με τους “Now VS Now” σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, στις 6 το απόγευμα. ΤΕΧΝΗΣ ΠΟΝΗΜΑΤΑ

ostria

Δεν υπάρχουν σχόλια: