WHBC-GR: Από το σκοτάδι της αποθήκης στο φως της… Οξφόρδης

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Από το σκοτάδι της αποθήκης στο φως της… Οξφόρδης


Η έκθεση “Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο” πήρε το “πράσινο φως” προχθές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να πραγματοποιηθεί στο πανεπιστημιακό μουσείο Ασμόλεαν, από τις 7 Απριλίου έως τις 29 Αυγούστου 2011...


“Ευρήματα-διαμάντια” που έχουν ανακαλυφθεί κατά την τελευταία 20ετία σε αρχαιολογικές ανασκαφές στις Αιγές πλαισιώνουν μια έκθεση, η οποία σύμφωνα με την προϊσταμένη του τμήματος Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) Αγγελική Κοτταρίδη έχει την εξής ιδιαιτερότητα:

“Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις εκθέσεις που διοργανώθηκαν παλιότερα με μακεδονικές αρχαιότητες, στην παρούσα πρόταση η κυρίαρχη επιλογή είναι περισσότερο ιστορική παρά αρχαιολογική”. Με εξαίρεση μάλιστα το πορτρέτο του Αλέξανδρου από την Πέλλα, όλα τα λοιπά αντικείμενα, όπως λέει “προέρχονται από τις Αιγές και τη χώρα των Αιγών, από τον τόπο δηλαδή που αδιαφιλονίκητα υπήρξε το λίκνο της βασιλικής δυναστείας και το πατροπαράδοτο κέντρο των Μακεδόνων από τον καιρό της εγκατάστασής τους στα βόρεια του Ολύμπου”.

Άγνωστοι θησαυροί

Είκοσι τέσσερα αντικείμενα προέρχονται από την έκθεση των θησαυρών στη Βεργίνα, ενώ πολλά “αναδύονται” από τα θησαυροφυλάκια και τις αποθήκες του μουσείου. Ανάμεσά τους πολλά βρέθηκαν σε ανασκαφές που πραγματοποίησε η κ. Κοτταρίδη και άλλα σε ανασκαφές από το ιερό της Εύκλειας και την ταφή Heuzey III, με υπεύθυνες τις Χρυσούλα Παλιαδέλη και Στέλλα Δρούγου αντίστοιχα.

Σε πέντε χώρους του Ασμόλεαν θα “απλωθεί” μια ιστορία που αρχίζει από το τέλος των μυκηναϊκών χρόνων, δίνει αρκετή έμφαση στα γεωμετρικά χρόνια (ή πρώιμη εποχή του σιδήρου 10ος - 8ος αιώνας) και με άξονα τους Τημενίδες ηγεμόνες παρακολουθεί τις εξελίξεις των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, φθάνοντας ως τον γιο του Μεγαλέξανδρου, Αλέξανδρο Δ’, που ήταν ο τελευταίος της γενιάς του.

Πλούσια διαδρομή

Η παρουσίαση θα επιχειρηθεί να είναι όσο πιο “ζωντανή” γίνεται με τη βοήθεια εποπτικών μέσων (βίντεο, φωτομωσαϊκό, ψηφιακές αναπαραστάσεις κτλ.). Η διαδρομή θα είναι ως εξής:


  • - Προθάλαμος- διάδρομος: Ξεδιπλώνεται η δυναστεία των Τημενιδών, του γενεαλογικού δένδρου δηλαδή των βασιλέων από τον Δία και τον Ηρακλή μέχρι τον Αλέξανδρο Δ’.
  • - Αίθουσα Α: Στην ενότητα “πόλεμος και κυνήγι” ξεχωριστό έκθεμα είναι ένα μαρμάρινο σύνταγμα σε φυσικό μέγεθος με κυνηγό και κάπρο (340 - 30 π.Χ.) που φαίνεται να προέρχεται από το γυμνάσιο των Αιγών, αλλά και η μεγάλη τοιχογραφία του βασιλικού κυνηγιού από τον τάφο του Φιλίππου Β’, που θα παρουσιαστεί με την τεχνική του φωτομωσαϊκού. Μια δεύτερη ενότητα αφορά τον “βασιλιά ως αρχιερέα” με εκθέματα τις σπονδικές φιάλες από τη συστάδα των Τημενιδών και το ιερατικό διάδημα του Φιλίππου Β’ και μια τρίτη “τα έθιμα ταφής και τις βασιλικές ταφικές πυρές” που περιλαμβάνει τα εντυπωσιακά υπολείμματα από τον νεκρικό οίκο και τις προσφορές στην ταφική πυρά της βασίλισσας Ευρυδίκης.
  • - Αίθουσα Β: Εδώ θα φιλοξενηθούν “πριγκίπισσες, βασίλισσες, πρωθιέρειες”. Οι τέσσερις πιο πλούσιες γυναικείες ταφές που χρονολογούνται από τον 10ο μέχρι και το τέλος του 8ου π.Χ. αιώνα αποτελούν το υπόβαθρο μαζί με τα ευρήματα της πολύχρυσης ταφής της “Δέσποινας των Αιγών”, συζύγου του Αμύντα και πιθανότατα μητέρας του Αλέξανδρου Α’ (πέθανε γύρω στο 500 π.Χ.).
  • Στην ίδια αίθουσα θα υπάρχει και η ενότητα “Η λατρεία των θεών και η βασιλική οικογένεια”, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον πίνακα με την “επιφάνεια” των θεών του Κάτω Κόσμου από τον μαρμάρινο ταφικό θρόνο της Ευρυδίκης, ο οποίος θα παρουσιαστεί με την τεχνική του φωτομωσαϊκού.
  • - Αίθουσα Γ: Παρουσιάζεται “το συμπόσιο” με αγγεία και σκεύη που χρονολογούνται κατά τον 10ο - 4ο π.Χ. αιώνα.
  • - Αίθουσα Δ: Η ενότητα “Οι Αιγές, το οικοδομικό πλάνο του Φιλίππου Β’ και το ανάκτορο” έχει ως πρωταγωνιστή το ανάκτορο των Αιγών. Παρουσιάζεται με σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις.


makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: