WHBC-GR: Ebook: 'Ηρθε το τέλος του βιβλίου;

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ebook: 'Ηρθε το τέλος του βιβλίου;


Μία από τις πρώτες υποσχέσεις των τεχνολογιών πληροφορικής προς τον κόσμο, από τη δεκαετία του '80 ακόμη, ήταν η κατάργηση του χαρτιού. Αν και υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν ότι ο στόχος είναι επιτεύξιμος, φέτος, βρισκόμαστε εγγύτερα από ποτέ στην εκπλήρωση αυτή της υπόσχεσης....

Εμπνευσμένοι από το ανάλογο όραμα των μελλοντολόγων συγγραφέων λογοτεχνίας ή/ και επιστημονικής φαντασίας, οι πρωτεργάτες διάφορων χώρων της τεχνολογίας κατάλαβαν σύντομα ότι μια τέτοια επανάσταση απαιτεί πολύ περισσότερα από την αντικατάσταση του χαρτιού από την οθόνη.

Η ευκολία της φορητότητας, το ευανάγνωστο και η τυποποίηση της μορφής του βιβλίου θα έπρεπε να αναπαραχθεί σε σημαντικό βαθμό ώστε το νέο μέσο να τύχει της ολοκληρωτικής αποδοχής του πολιτισμού μας, όπως συνέβη με τις τεχνολογίες που εισήγαγαν ο Γουτεμβέργιος, ο οποίος εφηύρε τη τυπογραφία, και ο Άλδος Μανούτιος, ο οποίος έδωσε στα βιβλία τη σημερινή τους μορφή.

Αν και σχετική έρευνα ξεκίνησε σοβαρά στα μέσα της δεκαετίας του '80, μια σειρά από ιδέες ξεκίνησε να υλοποιείται μόλις στις παραμονές της αλλαγής της χιλιετίας, καθώς το κόστος της σχετικής έρευνας ήταν τεράστιο, δεδομένου ότι περιλάμβανε νέα υλικά, και πολλές τεχνολογικές καινοτομίες, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό. Αν και σε ορισμένα gadgets των πρώτων ετών της χιλιετίας θα βρείτε δυνατότητες ανάλογες με αυτές των σημερινών eboοk readers, τα παραδείγματα είναι ελάχιστα και από λίγο ως καθόλου λειτουργικά.

Εμπορικά μιλώντας, την επανάσταση στον χώρο επέφερε το Kindle του διαδικτυακού βιβλιοπωλείου Amazon το 2007.
Έκτοτε, δεκάδες εταιρείες παγκοσμίως έχουν λανσάρει δικές τους συσκευές, ορισμένες με αρκετές διαφοροποιήσεις έναντι άλλων σε καθαρά τεχνολογικό επίπεδο. Καθώς η αγορά αυτή αρχίζει να σταθεροποιείται -είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ωρίμανση της καθώς δεν έχει πετύχει ακόμη σε παγκόσμιο επίπεδο την ανάλογη διείσδυση που θα επιτρέψει στις εταιρείες να επαναδιαμορφώσουν τις προτάσεις τους με βάση τη ζήτηση για νέες δυνατότητες της μαζικής αγοράς- μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως το 2011 θα είναι το έτος ευρείας διάδοσης του ηλεκτρονικού βιβλίου.

Αντικαταστάτης του βιβλίου;

Μία βασική απορία / αγωνία όσων εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς ενός eBook Reader -ή στα ελληνικά Αναγνώστη Ηλεκτρονικών/ Ψηφιακών Βιβλίων- όπως πλέον ονομάζεται από τους περισσότερους η φορητή ηλεκτρονική συσκευή που έχει ως κύριο σκοπό λειτουργίας τη μεταφορά και ανάγνωση βιβλίων απο τον χρήστη της, αφορά την αντικατάσταση του παραδοσιακού χάρτινου βιβλίου από το ηλεκτρονικό. Αν και σκοπός του άρθρου μας είναι να ενημερώσουμε τους αναγνώστες του in2life για τις δυνατότητες και τις επιλογές τους στον χώρο του ηλεκτρονικού βιβλίου και όχι να παρέχουμε επιχειρήματα υπέρ ή εναντίον αυτής της άποψης, θεωρώ χρήσιμο να σημειώσω ότι τα πάντα είναι θέμα συνήθειας, αλλά και ορθολογικού κριτηρίου.

Οι συγκεκριμένες συσκευές δεν έρχονται με σκοπό να αντικαταστήσουν το βιβλίο, αλλά αφενός να συμβάλλουν στην ευκολία μεταφοράς εγγράφων και βιβλίων και την εν συνεχεία προβολή τους με τρόπο χρήσιμο και ξεκούραστο στους χρήστες, αφετέρου δε, να ανοίξουν μία νέα αγορά για το ψηφιακό/ ψηφιοποιημένο περιεχόμενο: ένα βιβλίο δεν είναι ούτε οι σελίδες του, ούτε τα γράμματα, τα σύμβολα ή οι εικόνες που βρίσκονται τυπωμένες εκεί. Ένα βιβλίο είναι ένας τρόπος διάδοσης ιδεών και γνώσεων, ένα μέσο επικοινωνίας και μάθησης, ένα εργαλείο μεταφοράς: το αν θα είναι χάρτινο, πλαστικό, ηλεκτρονικό ή άλλο, είναι ένα ζήτημα που άπτεται περισσότερο της συνήθειας και της ευκολίας, παρά κάποιας ιδεολογίας ή αξιακού πλαισίου. Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι το “βιβλίο” ουσιαστικά είναι άυλο, και το χαρτί, η μελάνη και τα υπόλοιπα στοιχεία που το υλοποιούν στα μάτια μας είναι απλώς εργαλεία που τα αξιοποιούμε για αυτό το σκοπό.

Γιατί να πάρω έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη;

Με δεδομένο ότι η αγορά τώρα αναπτύσσεται, ακούγονται πολλές υπερβολές γύρω από τα “ηλεκτρονικά βιβλία”, δηλαδή τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, όπως για παράδειγμα ότι θα μπορείτε να έχετε όλη τη βιβλιοθήκη σας στο τσεπάκι σας. Η αλήθεια απέχει από λίγο ως περισσότερο από όλα αυτά.

Αγοράζοντας έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη προμηθεύεστε μία εξαιρετικά απλή στη χρήση, υπερφορητή συσκευή στην οποία μπορείτε να διαβάζετε με άνεση ηλεκτρονικά έγγραφα και βιβλία. Παράλληλα, στα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, μπορείτε να αναπαράγετε αρχεία μουσικής, ή να απολαύσετε μία σειρά από άλλες λειτουργίες, μεταξύ των οποίων και τη σύνδεση στο διαδίκτυο ή σε ασύρματα δίκτυα.
Οι τιμές των συγκεκριμένων συσκευών κινούνται στο φάσμα των 140 - 400 ευρώ.

Ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί να αγοράσετε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη, όταν με τα ίδια χρήματα μπορείτε να αγοράσετε ένα φθηνό netbook, ή ένα εξαιρετικό tablet κινητό τηλέφωνο;

Η θεμελιώδης διαφορά έγκειται στην οθόνη, η οποία στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες έχει τέτοιες ρυθμίσεις και είναι φτιαγμένη από τέτοια υλικά ώστε να μην κουράζει τα μάτια, που την αντιμετωπίζουν σα να ήταν ένα τόσο παθητικό υλικό, όσο το χαρτί.

Αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, φορητό ή σταθερό, θα έχετε παρατηρήσει ότι αν προσπαθήσετε να διαβάσετε επί πολλή ώρα κείμενα στην οθόνη, τα μάτια σας κουράζονται και αν το παρακάνετε ίσως ζαλιστείτε, ή πάθετε πονοκέφαλο. Οι οθόνες βγάζουν φως και αυτό είναι που κουράζει τα μάτια, διότι ουσιαστικά έχουν συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά τους μία φωτεινή πηγή.

Επίσης, όπως μπορείτε να δείτε κάθε φορά που μία κάμερα τηλεόρασης τραβά πλάνα από μία αίθουσα με υπολογιστές, χωρίς στη συνέχεια να υπάρξει επεξεργασία των πλάνων για να απαλειφθεί η απεικόνιση του φαινομένου, θα διαπιστώσετε ότι οι οθόνες των υπολογιστών μοιάζει να πάλλονται διαρκώς. Όχι, δεν πρόκειται για αλλοίωση, αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι οθόνες ανανεώνονται με μεγάλη ταχύτητα, ώστε ο εγκέφαλος μας μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται, αλλά το οπτικό νεύρο καθοδηγεί το μάτι να εστιάσει καλύτερα στην οθόνη διαρκώς, με αποτέλεσμα αυτό να κουράζεται πολύ.

in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: