WHBC-GR: 25 χρόνια Τσερνόμπιλ – 1 μήνας Φουκουσίμα (+video)

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

25 χρόνια Τσερνόμπιλ – 1 μήνας Φουκουσίμα (+video)


Pαδιενέργεια σε τρόφιμα
Ειδικές επιστημονικές ομάδες της Greenpeace διενήργησαν ελέγχους ραδιενέργειας σε τρόφιμα στην Ουκρανία και την Ιαπωνία, με αφορμή τις τραγικές επετείους των αντίστοιχων πυρηνικών ατυχημάτων...


Τα ευρήματα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους κινδύνους της πυρηνικής βιομηχανίας και υπενθυμίζουν ότι είναι απαραίτητη η άμεση απεξάρτηση από τη βρώμικη ενέργεια και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Απρίλιος 1986 - Τσερνόμπιλ, Ουκρανία. Ένα πρωτοφανές πυρηνικό ατύχημα απελευθερώνει ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, χιλιάδες φορές περισσότερη από αυτή των ατομικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Το πυρηνικό ατύχημα καταγράφηκε ως το χειρότερο στην ιστορία και η ραδιενέργεια που εκλύθηκε απλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουν περάσει 25 χρόνια από το ατύχημα κι όμως οι συνέπειες της πυρηνικής αυτής καταστροφής είναι ακόμα εμφανείς στην περιοχή.

Μάρτιος 2011 – Φουκουσίμα, Ιαπωνία. Ο μεγάλος σεισμός καθώς και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε, παρέσυραν στο θυμό τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Επακόλουθο της φυσικής καταστροφής αποτέλεσε το δεύτερο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ το οποίο δεν έχει ακόμα αποκλιμακωθεί.
Τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας απελευθερώνονται σε ατμόσφαιρα και θάλασσα, προκαλώντας ανυπολόγιστες επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον του σε απρόβλεπτο βάθος χρόνου.

25 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, ο κίνδυνος από τη ραδιενέργεια και οι επιπτώσεις στους ντόπιους πληθυσμούς παραμένουν.
Η Greenpeace, σε ελέγχους που διενήργησε στην Ουκρανία, διαπίστωσε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης. Η πιλοτική έρευνα σε βασικά είδη διατροφής σε περιοχές της Ουκρανίας, όπου είχε ανιχνευθεί ραδιενέργεια στο παρελθόν, έδειξε ποσοστά ραδιενέργειας που ξεπερνούσαν τα αποδεκτά όρια, όχι μόνο για παιδιά, αλλά και για ενήλικες.

Σε ένα μόνο χωριό στην περιοχή Ριβνένσκα, ανιχνεύτηκε καίσιο 137 σε επίπεδα υψηλότερα από τα αποδεκτά όρια για παιδιά στο 93% των δειγμάτων γάλακτος.

Δείτε το video:

Δεν υπάρχουν σχόλια: