WHBC-GR: Επέστρεψε η απειλή του ιού του Δυτικού Νείλου

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Επέστρεψε η απειλή του ιού του Δυτικού Νείλου


Σε συναγερμό βρίσκονται οι τοπικές Αρχές και οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ο καλός καιρός έχει οδηγήσει στην επανεμφάνιση των κουνουπιών, πριν ξεκινήσουν οι ετήσιοι ψεκασμοί....

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Κεντρική Μακεδονία, όπου πέρσι είχαν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα και υπήρξαν πολλά θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου, τον οποίο μεταδίδουν τα κουνούπια.

Οι Δήμοι και η Περιφέρεια πραγματοποίησαν σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στην οποία και διατυπώθηκε η έντονη ανησυχία για την επανεμφάνιση του ιού.

Απειλούνται οι κάτοικοι και ο τουρισμός

«Τα κουνούπια κάνουν παρέλαση στο Κιλκίς» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Χρήστος Γκουντενούδης, επισημαίνοντας ότι καίριος είναι ο ρόλος των πλημμυρών του περασμένου έτους. Οι μεγάλες εστίες με λιμνάζοντα νερά αποτελούν πηγή κινδύνου. «Εχουν κατακλύσει την περιοχή», καθώς τα μέτρα άργησαν να ληφθούν, εκτίμησε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, στο νομό Πιερίας, Γιώργος Πολυχρονίδης.

Τον καίριο ρόλο της αυτοδιοίκησης υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Χαλκηδόνας Γιάννης Μπίκος, καθώς «αν δεν ενεργοποιηθούν οι Δήμοι δεν θα υπάρξουν τα αποτελέσματα που θέλουμε. Πρέπει κάθε Δήμος να εφοδιαστεί με ένα πολυμηχάνημα ώστε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των κουνουπιών στις εστίες αναπαραγωγής τους και στη συνέχεια η Περιφέρεια να κάνει τη δουλειά της με τους ψεκασμούς».

Ο τουρισμός και η τοπική οικονομία είναι και αυτά ένα πιθανό θύμα των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου, επεσήμανε ο ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος. «Δεν θα πατήσει τουρίστας σε μέρη όπου υπάρχουν κουνούπια. Όσοι έρχονται δεν θα ξανάρθουν αν θυμούνται με μελανά χρώματα τις διακοπές που έζησαν στον τόπο μας» προσέθεσε ο πρόεδρος του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Σερρών, Κώστας Σίμογλου.

Μάλιστα ο τελευταίος πρότεινε, όπως και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ως αναγκαία από την επόμενη σεζόν τη λειτουργία ενιαίου περιφερειακού φορέα καταπολέμησης των κουνουπιών.

Εμπόδιο ο «Καλλικράτης»

Την ίδια ώρα, η διοικητική αναδιάρθρωση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με τον «Καλλικράτη», έχει αφήσει το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών «στον αέρα», οδηγώντας στην κατάργησή του.

Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητούν νομοθετική ρύθμιση για να εξαιρεθεί από τις σχετικές διατάξεις και να συνεχίσει να ασκεί συντονιστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: