WHBC-GR: Κάψτε θερμίδες κολυμπώντας

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Κάψτε θερμίδες κολυμπώντας


Τονώνει το σώμα, προσφέρει γράμμωση, βοηθά στην απώλεια βάρους και είναι διασκεδαστικό. Αφήστε την ηλιοθεραπεία και την ξαπλώστρα και επιδοθείτε στο κολύμπι. Θα κάψετε μέχρι και 800 θερμίδες σε μία ώρα!
Η κολύμβηση είναι ασφαλής και αποτελεσματική άσκηση για το… σώμα αφού γυμνάζει σχεδόν όλους τους μυς καθώς και το καρδιοναπνευστικό σύστημα χωρίς να μας καταπονεί....

Παράλληλα, το νερό προστατεύει τις αρθρώσεις ενώ η άνωση αναγκάζει να διατηρούμε το σώμα σφιγμένο και σε σωστή στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εξάσκησης. Κολυμπώντας υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες τραυματισμού.

Αντιθέτως, όλοι σχεδόν οι τραυματισμοί αποκαθίστανται καλύτερα και γρηγορότερα με την κολύμβηση. Άλλωστε, γι΄αυτό οι ορθοπεδικοί και οι φυσιοθεραπευτές συνιστούν την κολύμβηση απαραίτητη για την αποτελεσματική αποθεραπεία πολλών παθήσεων και τραυματισμών.

Τι κάνει το κολύμπι

Τονώνει το καρδιαγγειακό σύστημα: Επειδή αποτελεί αερόβια άσκηση είναι πολύ απαιτητική. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, βοηθά την καρδιά να αντλεί αίμα αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Βοηθά στη μυϊκή ενδυνάμωση: Το νερό δημιουργεί περισσότερη αντίσταση από τον αέρα κι έτσι καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια, με αποτέλεσμα οι μύς να δυναμώνουν.

Χαρίζει ελαστικότητα: Η ομαλότητα των κινήσεων βοηθά στο να μακραίνουν και να τεντώνουν οι μύες κάνοντάς τους να φαίνονται τονωμένοι και δυνατοί.

Προσφέρει ασφάλεια: Η άνωση του νερού δρα προστατευτικά για το σώμα χωρίς να το καταπονεί. Πρόκειται για μια από τις ασφαλέστερες μορφές άσκησης, ιδανική για άτομα που πάσχουν από πόνους στις αρθρώσεις.

Συντελεί στην απώλεια βάρους: Με 30 λεπτά κολύμβησης, μπορείτε να κάψετε 260 θερμίδες ενώ ενισχύεται ο μεταβολισμός

Λειτουργεί αγχολυτικά: Βοηθά στη σωστή ρύθμιση της αναπνοής επιτρέποντας σε περισσότερο οξυγόνο να ρέει στους μύες. Όταν κολυμπάτε σε ζεστό νερό, δημιουργείται ένα αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας.

Τα στυλ κολύμβησης

Ελεύθερο (Freestyle)

Το ελεύθερο χρησιμοποιείται συνήθως για αποθεραπεία για τραυματισμούς των γονάτων, της μέσης και των ώμων.
Γυμνάζει: Όλο το σώμα όπως και τα υπόλοιπα στυλ κολύμβησης κυρίως όμως, τους ώμους και την ωμοπλάτη, το έξω μέρος του στήθους, τους πλάγιους κοιλιακούς, τον τετρακέφαλο και δικέφαλο μηριαίο.
Καίτε: Ένας μέσος άντρας 80 κιλών θα κάψει περίπου 600 θερμίδες /ώρα. Μία γυναίκα 50 κιλών 400.
Πεταλούδα

Το πιο απαιτητικό στυλ κολύμβησης. Θέλει αρκετή εξάσκηση όσον αφορά την τεχνική του. Δεν ενδείκνυται για όσους είναι παχύσαρκοι ή έχουν τραυματισμούς.
Γυμνάζει: Πλάτη, στήθος, ώμους, μέση, ορθό κοιλιακό.

Καίτε: Περίπου 800 θερμίδες /ώρα οι άντρες και 600 οι γυναίκες, αν φυσικά γίνει σωστά.

Πρόσθιο

Είναι το πιο βασικό στυλ όταν ξεκινά κάποιος να κολυμπά. Για όσους δεν ξέρουν κολύμπι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να μάθουν.
Μπορείτε να μάθετε τη σωστή κίνηση των ποδιών κρατώντας μια σανίδα μπροστά. Αν έχετε προβλήματα με την μέση σας προτιμήστε την πιο ήπια ένταση. Αν έχετε πρόβλημα στα γόνατα αποφύγετε το συγκεκριμένο στυλ γιατί επιβαρύνει τους έσω πλάγιους συνδέσμους και τους μηνίσκους.

Γυμνάζει: Όλους τους μύες της πλάτης και του στήθους, προσαγωγούς, γλουτιαίους, δικέφαλους και τον ορθό κοιλιακό.

Καίτε: Περίπου 750 θερμίδες / ώρα οι άντρες και 600 οι γυναίκες.

Ύπτιο

Ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, το ύπτιο είναι το πιο εύκολο στυλ μετά το πρόσθιο. Αν είστε υπέρβαροι το ύπτιο είναι ιδανικό για σας. Αν έχετε πρόβλημα στα γόνατα λειτουργεί θεραπευτικά, ενδυναμώνοντας τους τετρακέφαλους. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στη μέση, χρειάζεται προσοχή στη σωστή εκτέλεση της κίνησης.

Γυμνάζει: Τους μύες των ώμων, της πλάτης και τους κοιλιακούς.
Καίτε: 500 θερμίδες /ώρα οι άντρες, 400 οι γυναίκες.

Το μυστικό

Προετοιμάστε το σώμα σας για να μπει στο νερό που έχει διαφορετική θερμοκρασία. Κάνετε πριν διατατικές ασκήσεις. Συνδυάστε το κολύμπι με περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο στην αμμουδιά.
[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: