WHBC-GR: Νέες εικόνες από το «Νεφέλωμα του Αετού»

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Νέες εικόνες από το «Νεφέλωμα του Αετού»


Νέες εικόνες από το «Νεφέλωμα του Αετού» στέλνουν δύο διαστημικά τηλεσκόπια της ESA

Οι προηγούμενες φωτογραφίες, και ειδικότερα η φωτογραφία «Πυλώνες της Δημιουργίας» από το τηλεσκόπιο Hubble, θεωρούνται από τις πλέον εμβληματικές του 20ου αιώνα. Το «Νεφέλωμα του Αετού» που βρίσκεται 6.500 έτη φωτός μακριά, στον Αστερισμό του Όφεως, περιέχει ένα σύμπλεγμα θερμών αστέρων, το NGC6611, το οποίο.... 


....φωτίζει τα αέρια και τη σκόνη που το περιβάλει. Στις πρώτες φωτογραφίες του Hubble, το 1995, δεν ήταν δυνατό για τους επιστήμονες να δουν μέσα στους «πυλώνες», ωστόσο οι νέες εικόνες από το Herschel της ESA επιτρέπουν στους αστρονόμους να παρατηρήσουν το εσωτερικό τους.


Παράλληλα εικόνες από το τηλεσκόπιο XMM-Newton δείχνουν τους αστέρες που ευθύνονται για τη διαμόρφωση των «πυλώνων». Σε ορατά μήκη κύματος, το νεφέλωμα λάμπει κυρίως χάρη στο αντανακλώμενο φως των αστεριών και τα θερμά αέρια. 

Σε υπέρυθρα μήκη, το Herschel εντοπίζει την ψυχρή σκόνη και οι πυλώνες εμφανίζονται, λάμποντας με το δικό τους φως. Η περιοχή αποκαλύπτεται πλέον με έναν εντυπωσιακό τρόπο, προσφέροντας μοναδικές εικόνες από τη δημιουργία των άστρων. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: