WHBC-GR: Hiriko: Το αυτοκίνητο του μέλλοντος (video)

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Hiriko: Το αυτοκίνητο του μέλλοντος (video)

Το όνομά του είναι «Hiriko». Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο, με την σφραγίδα του MIT, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διπλώνει, ενώ είναι σταθμευμένο, δίνοντας λύση σε ένα από τα βασικά προβλήματα των οδηγών στις πόλεις, που είναι ο χώρος στάθμευσης....

Οι επιβάτες του διθέσιου αυτοκινήτου μπαίνουν από το παρμπρίζ και ταν διπλώνει το μήκος του δεν ξεπερνά το ενάμιση μέτρο. Όλα τα συστήματα ελέγχονται ψηφιακά, με την καλωδιακή επικοινωνία των μηχανικών τμημάτων. Μπαταρίες ιόντων λιθίου βρίσκονται αποθηκευμένες στο πάτωμα παρέχοντας αυτονομία περίπου 120 χιλιομέτρων.

Το «Hiriko», που είναι μια έμπνευση ερευνητών από το Media Lab του MIT, και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με επτά βασκικές σχεδιαστικές εταιρίες, αναμένεται να περάσει στο στάδιο της παραγωγής το επόμενο διάστημα, ώστε να είναι διαθέσιμο στο κοινό το 2013, κυρίως μέσα από προγράμματα ενοικίασης. «Το αποκαλώ κινητικότητα on demand», δηλώνει ο δημιουργός του οχήματος Ράιαν Τσιν υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία και το πράσινο αποτύπωμα του Hiriko είναι έως και πέντε φορές καλύτερα από άλλων αυτοκινήτων πόλης.

Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται στη Χώρα των Βάσκων 20 δοκιμαστικά οχήματα. Ενδιαφέρον έχουν ήδη εκφράσει οι αρχές αρκετών πόλεων, ανάμεσά τους του Βερολίνου, της Βαρκελώνης, του Χονγκ Κονγκ και του Σαν Φρανσίσκο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές και με τους δήμους του Παρισιού, του Λονδίνου, των Βρυξελλών, του Ντουμπάι και της Βοστόνης.

Το Hiriko θα διατίθεται και προς πώληση με την τιμή του να διαμορφώνεται περίπου στις 12.500 ευρώ, κάτι όμως που θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των παραγγελιών. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: