WHBC-GR: Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκόπιου στον κόσμο

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκόπιου στον κόσμο


Ένα από τα σημαντικότερα projects στην ιστορία της Αστρονομίας μπήκε στην τελική φάση του, καθώς ξεκίνησε η κατασκευή του Giant Magellan Telescope (GMT) στις Άνδεις (Χιλή), το οποίο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί... 

...το 2019 και θα είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο με 4x μεγαλύτερη εμβέλεια από τα υπάρχοντα!


Η μοναδική κατασκευή του αποτελείται από 7 τμήματα καθρεπτών διαμέτρου 8.4m και βάρους 20 τόνων το καθένα, διαμορφωμένα έτσι ώστε να δημιουργούν ένα ενιαίο κάτοπτρο. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του οργανισμού GMTO, Patrick McCarthy, στο Mashable:

“Το τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιηθεί από επιστήμονες των ιδρυμάτων που συνεργάζονται στο project. Κάποιες φορές, απλά και μόνο ένα άτομο θα χρησιμοποιεί το τηλεσκόπιο, για μικρά projects, ενώ άλλες φορές θα προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα οι πλανήτες εκτός Ηλιακού Συστήματος, η σκοτεινή ύλη και ενέργεια, αλλά και για την αρχή του χρόνου, τη γέννηση των άστρων κλπ.” 

Να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη έκρηξη για την ισοπέδωση της κορυφής, όπου θα χτιστεί το GMT, και θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες 70 μέσα στους επόμενους μήνες. 







 

Δεν υπάρχουν σχόλια: