WHBC-GR: Το παλαιότερο διατηρημένο σε άριστη κατάσταση βιβλίο της Ευρώπης

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Το παλαιότερο διατηρημένο σε άριστη κατάσταση βιβλίο της Ευρώπης


Έντεκα εκατομμύρια ευρώ έδωσε η Βιβλιοθήκη της Βρετανίας για να αποκτήσει το παλαιότερο διατηρημένο σε άριστη κατάσταση βιβλίο της Ευρώπης, το οποίο παρέμενε για εκατοντάδες χρόνια θαμμένο. Το βιβλίο του 7ου αιώνα με...


..τίτλο «St Cuthbert Gospel» εκτίθεται σήμερα στη βιβλιοθήκη στην περιοχή King's Cross στο βόρειο Λονδίνο.
«Ήταν η ευκαιρία μιας ζωής να διατηρηθεί το ‘Gospel’ για το έθνος και είμαστε ευγνώμονες και συγκινημένοι που τόσοι άνθρωποι υποστήριξαν την καμπάνια μας», δήλωσε η επικεφαλής της British Library Dame Lynne Brindley.



Τα χρήματα για την αγορά του συγκεντρώθηκαν χάρη στην εκστρατεία αυτή. Το βιβλίο θάφτηκε με τον St Cuthbert, έναν ηγέτη του πρώιμου χριστιανισμού στην Αγγλία, στο νησί Lindisfarne γύρω στο 698 μ.Χ. Το φέρετρο απομακρύνθηκε από το νησί για να γλιτώσει από τις επιδρομές των Βίκινγκ και μεταφέρθηκε στο Durham, όπου το βιβλίο βρέθηκε όταν το φέρετρο άνοιξε το 1104. 


 Το αυθεντικό κοκκινωπό «δέσιμό» του διατηρείται έως και σήμερα. «Μας προσφέρει μία άμεση σύνδεση με τους προγόνους μας 1.300 χρόνια πίσω», είπε η Dame Lynne, «αυτό το πολύτιμο αντικείμενο θα μείνει σε δημόσια χέρια ώστε να μάθουν από αυτό οι παρούσες και οι μελλοντικές γενιές». 

 Sources of Information: 




 Αν σας άρεσε αυτό το θέμα κοινοποιήσετε το στους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: