WHBC-GR: Πάρκο για δελφίνια δίπλα στον όρμο της σφαγής! (slideshow)

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πάρκο για δελφίνια δίπλα στον όρμο της σφαγής! (slideshow)


Στην ιαπωνική πόλη Taiji η οποία είναι γνωστή για τη σφαγή εκατοντάδων δελφινιών κάθε χρόνο, οι τουρίστες μπορούν τώρα να κολυμπήσουν και να παίξουν με τα θηλαστικά σε ζωολογικό κήπο κοντά στο σημείο σφαγής. Ακούγεται σαν κακόγουστη φάρσα, όμως είναι αλήθεια...

Η σφαγή κέρδισε εκ νέου αρνητική δημοσιότητα όταν παρουσιάστηκε στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «The Cove» («Ο Όρμος»). Γι' αυτό το λόγο, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ζωολογικού κήπου για φάλαινες και δελφίνια, σε περιοχή 69 στρεμμάτων. 

Ωστόσο, παρά αυτή τη κίνηση, οι αξιωματούχοι δηλώνουν πως η σφαγή θα συνεχιστεί. Η πόλη, στην περιοχή Higashimuro στη Wakayama, έγινε στόχος διεθνών επικρίσεων για σχεδόν μια δεκαετία εξαιτίας του κυνηγιού δελφινιών, από το οποίο 2.000 ζώα σφάζονται για το κρέας τους ή πωλούνται σε ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα. 

Το κρέας δελφινιού μπορεί να αποφέρει κέρδος έως και 50.000 γιεν (489 ευρώ), ενώ τα ενυδρεία προτίθενται να πληρώσουν μέχρι και 10 εκατομμύρια γιεν για κάποια σπάνια είδη. Η πίεση για τον τερματισμό της σφαγής δελφινιών εντάθηκε το 2009, με την κυκλοφορία της ταινίας του Ελληνοαμερικανού Louie Psihoyos, ο οποίος για να καταγράψει στο φακό του την κατάσταση, έσπασε το περιφραγμένο κόλπο και έβαλε κρυφές κάμερες.


Η Taiji είναι μία από τις τέσσερις ιαπωνικές πόλεις που κυνηγά μικρά κητοειδή στα παράκτια ύδατα και έγινε αντικείμενο κριτικής λόγω του τρόπου που οι ψαράδες συλλαμβάνουν και σκοτώνουν τα θηράματα τους.
Οι κυνηγοί μπερδεύουν τα ζώα, χτυπώντας μεταλλικούς στύλους στην μια πλευρά των σκαφών τους και στη συνέχεια οδηγούν το κοπάδι στον όρμο, όπου τα σκοτώνουν με δόρατα και μαχαίρια.

Πολλοί από τους κατοίκους έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα θηλαστικά είναι πιο πολύτιμα για την οικονομία της πόλης ζωντανά παρά νεκρά και μόνο μια χούφτα ψαράδων συνεχίζουν να εμπλέκονται στη σφαγή.

Από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές αλιείας, περίπου 928 δελφίνια έχουν σκοτωθεί. Παρόλο που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το κρέας δελφινιών έχει μολυνθεί, υπάρχουν πολλοί Ιάπωνες που συνεχίζουν να το τρώνε, καθώς ισχυρίζονται πως δεν είναι επικίνδυνο εκτός κι αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.



Η ταινία «The Cove» είχε κερδίσει τις εντυπώσεις, επειδή τόλμησε να πει την αλήθεια για την αιματηρή πραγματικότητα της Taiji. Πολλοί ψαράδες και αξιωματούχοι είπαν πως η ταινία ήταν σκόπιμα παραπλανητική και αγνόησε ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. 

Ο Psihoyos έστειλε αργότερα αντίγραφα της ταινίας στα ιαπωνικά σε κάθε σπίτι της Taiji με τη βοήθεια μιας τοπικής ομάδας για τη διατήρηση των ωκεανών και δήλωσε ότι η ταινία ήταν ένα «ερωτικό γράμμα προς τους κατοίκους της πόλης».



Sources of Information:http://tvxs.gr

 Αν σας άρεσε αυτό το θέμα κοινοποιήσετε το στους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: