WHBC-GR: Καλοκαίρι 2012: Δίαιτες της τελευταίας στιγμής

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Καλοκαίρι 2012: Δίαιτες της τελευταίας στιγμής


Δύσκολο πράγμα η δίαιτα. 

Πιθανώς να είναι το μοναδικό πράγμα στην καθημερινότητά μας που παίρνει τόσες…αναβολές. «Από αύριο δίαιτα», «από Δευτέρα δίαιτα» (αν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο), «Ε, από τον χειμώνα δίαιτα» (αν μεσολαβεί καλοκαίρι), «Ε, δύο μήνες πριν το καλοκαίρι» (όταν βρίσκεσαι στον χειμώνα)...


Και εν τέλει καταλήγετε στα τέλη του Ιουνίου, να έχετε ήδη ξεκινήσει τις πρώτες δειλές βουτιές και να τρέχετε για να μαζέψετε τα ασυμμάζευτα. Σας καταλαβαίνουμε. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα τηρήσουν πλέον κατά γράμμα τη σοφή ρήση «Των φρονίμων τα παιδιά πριν… παχύνουν μαγειρεύουν».

 Σε κάθε περίπτωση ποτέ δεν είναι αργά. Αρκεί από τη στιγμή που θα μπείτε σε ένα προσεγμένο πρόγραμμα διατροφής, να το τηρήσετε με επιμονή και (το κυριότερο) με πειθαρχία.

Mε τη βοήθεια της Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Αλεξάνδρας Δαμβουνέλη, προτείνουμε δύο ενδεικτικές δίαιτες για υγιείς άνδρες και γυναίκες που σε συνδυασμό με συχνή αερόβια άσκηση θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. 

Πόσα κιλά θα είναι αυτά, εξαρτάται κατ’ αρχήν από τον μεταβολισμό σας, αλλά και το βάρος σας. Ένας υπέρβαρος για παράδειγμα, θα χάσει πολύ γρηγορότερα τα περιττά κιλά από κάποιον με φυσιολογικό βάρος, ο οποίος θέλει απλά να ξεφορτωθεί το… καταραμένο σωσίβιο.

Γενικά tips και συμβουλές για αποτελέσματα

*Πολύ σημαντική στην επιτυχία της δίαιτας είναι η αερόβια άσκηση (μία ώρα περπάτημα, το λιγότερο πέντε φορές την εβδομάδα), η οποία όμως θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και ιδιαίτερα στους εξωτερικούς χώρους, όπου ο ήλιος... παραμονεύει.
* Χωρίς να υπολογίζουμε την απώλεια υγρών (περίπου ένα κιλό ανά εβδομάδα), με τις ενδεικτικές δίαιτες που προτείνουμε παρακάτω, θα χάσετε τουλάχιστον ένα κιλό λίπους ανά εβδομάδα

Αριθμός που αυξάνεται φυσικά ανάλογα με τον μεταβολισμό σας, τον αριθμό των παραπανίσιων κιλών, αλλά και την συχνότητα της φυσικής δραστηριότητας. Γενικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια υγιής δίαιτα στοχεύει το πολύ στην απώλεια πέντε κιλών περίπου σωματικού λίπους μηνιαίως.

* Φροντίστε κάθε μέρα να επιλέγετε μία διαφορετική πρόταση, ώστε η δίαιτα να είναι ισορροπημένη. Μην τρώτε, για παράδειγμα, συνέχεια κρέας ή μακαρόνια επειδή σας αρέσουν περισσότερο. 

* Τα γεύματα σας πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση περίπου τρεις ώρες. 

* Προσπαθήστε να τρώτε τα γεύματα σας σε ήρεμο περιβάλλον και με αργό ρυθμό. 

* Ελεύθερα μπορείτε να καταναλώνετε : χυμό λεμονιού (στα φαγητά και στις σαλάτες), ξύδι, μουστάρδα, πιπέρι, κρεμμύδι, σκόρδο, φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανό, ρόκα, σελινόριζα, άνηθο κ.α.) και μπαχαρικά.

* Πίνετε αρκετό νερό (βάλτε λεμόνι, φύλλα μέντας, φέτες αγγουριού μέσα για τη γεύση αν θέλετε, αποφύγετε τα αναψυκτικά με ζάχαρη και προτιμήστε light μέχρι δύο την ημέρα και πιείτε ελεύθερα ροφήματα όπως πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη. 

* Περιοριστείτε στο ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη την ημέρα (προαιρετικά) ή προτιμήστε υποκατάστατο ζάχαρης χωρίς θερμίδες στον καφέ (πχ στέβια) ή στο τσάι σας.

* Όσον αφορά το αλκοόλ, μπορείτε να καταναλώνετε ένα ποτήρι οινοπνευματώδες ποτό της αρεσκείας σας την ημέρα. Μη ξεχνάτε ότι αναμειγνύοντας τα αλκοολούχα ποτά με χυμούς, αναψυκτικά και τόνικ, διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται οι θερμίδες τους! Χρησιμοποιείτε αναψυκτικά τύπου light για καλύτερη διαχείριση των θερμίδων.
Όταν τρώτε έξω...
* Μην ξεχνάτε τον κανόνα των τετάρτων. Το μισό πιάτο να περιέχει σαλάτα, το ένα τέταρτο την πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) και το άλλο τέταρτο το συνοδευτικό (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες). Έχετε πάντα αυτήν την αναλογία στο μυαλό σας.
* Προτιμήστε τρόφιμα που είναι ψητά, μαγειρευτά, στη σχάρα, βρασμένα ή ποσέ. Αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα. 

* Συνοδέψτε το κυρίως γεύμα σας με λαχανικά ή σαλάτα.

«Τί θα τρώω στις διακοπές;»

* Θα τρώτε ποιοτικά, δηλαδή ψητά και βραστά (κοτόπουλο, κρέας, ψάρι) κυρίως και όχι τηγανητά (πατάτες, κολοκυθάκια, καλαμαράκια) ή βαριά φαγητά (γαρίδες σαγανάκι, κοκκινιστά). 

* Θα καταναλώνετε 3 τουλάχιστον γεύματα και 2-3 σνακ.

* Θα πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας 

* Τουλάχιστον μία σαλάτα την ημέρα η οποία μπορεί να συνοδεύει το μεσημεριανό ή βραδινό σας γεύμα ή να αποτελεί ένα γεύμα από μόνη της. 

* Με μέτρο τα ορεκτικά στις ταβέρνες! Προτιμήστε τα πρωτεϊνούχα ορεκτικά (κρέατικά, τυριά, θαλασσινά). 

* Αν βγείτε για φαγητό το μεσημέρι, το βράδυ προτιμήστε κάτι ελαφρύ (γιαούρτι με φρούτα, γάλα χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης, σαλάτα, φρουτοσαλάτα). Αν βγείτε το βράδυ επιλέξτε κοτόπουλο, άπαχο κρέας ή ψάρι με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί. 

* Παγωτά: 1-2 φορές/ εβδομάδα, προτιμήστε παγωτά 0%+0% με επικάλυψη φρούτου και γρανίτες.

Προσοχή: Οι προτεινόμενες δίαιτες είναι ενδεικτικές, απευθύνονται μόνο σε άτομα που δεν έχουν κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας ή ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, όπως οι αθλητές ή οι έγκυες. Καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε αν επισκεφθείτε έναν ειδικό διαιτολόγο, ο οποίος θα εξατομικεύσει το διαιτολόγιο στις δικές σας ανάγκες.

Κατεβάστε τις δίαιτες από τα Σχετικά Documents του άρθρου. 


 

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: