WHBC-GR: Τα Μπαλόνια του Μπουτάν

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τα Μπαλόνια του Μπουτάν


Μικρό Βασίλειο στα Ιμαλάια μετράει την Ακαθάριστη Εγχώρια Ευτυχία του. Ένας ανθρωπιστής καλλιτέχνης, αποφασίζει να τη μετρήσει μοιράζοντας μπαλόνια σε ευτυχισμένους ανθρώπους...


Νότια Ασία. Στο Ανατολικότερο άκρο των Ιμαλαϊων. Εκεί, βρίσκεται το Βασίλειο του Bhutan.
Η ευτυχία στο Bhutan, είναι ενα ζήτημα που έχει εγείρει το ενδιαφέρον πολλών επαγγελματιών και πολλών ανθρώπων! Ακαδημαϊκοί διεξάγουν σχετικές έρευνες, πολυάριθμα συνέδρια διαλέγονται περί αυτής και κάθε χρόνο, συγκεντρώνονται στο Thimpu, την πρωτεύουσα του Bhutan, διανοούμενοι απο όλο τον κόσμο, για να μοιραστούν τις απόψεις τους περί ευτυχίας!


Αξιοσημείωτο, αποτελεί το γεγονός, ότι στο Bhutan, αντί του δείκτη Α.Ε.Π. (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), χρησιμοποιούν το δείκτη Α.Ε.Ε. (Ακαθάριστη Εγχώρια Ευτυχία), για τη μέτρηση της κοινωνικής και οικονομικής ευμερίας του τόπου τους.


Η ιδέα ανήκει στον τέταρτο κατά σειρά, Βασιλιά της περιοχής, τον Jigme Singe Wangchuck, ο οποίος το 1972 αποφάσισε να δώσει μια διεθνή διάσταση στις αρχές του βασιλείου του, θωρακίζοντας το, κατ' αυτό τον τρόπο, απο τυχόν επεκτατικές βλέψεις των γειτόνων (Ινδία, Κίνα).



Ο εμπνευσμένος Jonathan Harris, αποφάσισε το 2007 να περάσει 2 εβδομάδες στο Βασίλειο του Bhutan, μοιράζοντας μπαλόνια στους κατοίκους, αφού τους ρώτησε πρώτα τα παρακάτω:

  • Τι σε κάνει ευτυχισμένο; 
  •  Ποιά είναι η πιο ευτυχής ανάμνηση σου; 
  •  Ποιό είναι το αγαπημένο σου αστείο; 
  • Πόσο ευτυχισμένος είσαι απο το 1 μέχρι το 10; 
  • Άν μπορούσες να κάνεις μια ευχή, ποιά θα ήταν αυτή; 

 Ο άνθρωπος που με βάση την κλίμακα 1-10, ήταν ευτυχισμένος 5 έπαιρνε τον αντίστοιχο αριθμό μπαλονιών. 5! Εάν ήταν 10, έπαιρνε 10 μπαλόνια. Εάν ήταν 1, το μπαλόνι που του αναλογούσε ήταν 1. Και το 1 δεν είναι ίσο με κανένα, για όλους.





Το project, ανήκει στον Jonathan Harris και μπορείτε να δείτε αναλυτικά το project Balloons of Bhutan Εδώ. Μπορείτε, επίσης να ακούσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία εδώ.

 Sources of Information:

Δεν υπάρχουν σχόλια: