WHBC-GR: Σπιναλόγκα | Υποψηφιότητα για «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» από την Unesco

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Σπιναλόγκα | Υποψηφιότητα για «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» από την Unesco


Το Διαχειριστικό Σχέδιο της Σπιναλόγκας και της ευρύτερης χωρικής ζώνης αναφοράς του μνημείου, παρέδωσε η Ομάδα Εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΑΚ) στον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη, ολοκληρώνοντας... 

 ...τα βασικά στάδια της εργασίας για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας, ώστε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της  Unesco.

Το κυριότερο από αυτά που προβλέπει το σχέδιο, είναι η προστασία του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Απαιτείται, έτσι, η ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών αξιών της Σπιναλόγκας, η διαφύλαξη της υλικής και άυλης κληρονομιάς του μνημείου και ταυτόχρονα η σύμμετρη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

 Η πρώτη φάση της σύνταξης του φακέλου για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία της  Unesco έχει ήδη παραδοθεί, εκτός από το ΤΕΕ - ΤΑΚ, και στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία ανέλαβε την ευθύνη να προωθήσει και να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία και την υποβολή του αιτήματος για την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.


Το σχέδιο διαχείρισης της Β΄ φάσης αποτελεί την τελική μελέτη της ομάδας εργασίας, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών προς την κατεύθυνση της συντονισμένης και συλλογικής διαχείρισης του μνημείου.

Στην φετινή λίστα της Unesco, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, δεν υπάρχει κάποιο ελληνικό μνημείο.






  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: