WHBC-GR: Ελληνική μπύρα Volcan | Από τη Σαντορίνη...

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ελληνική μπύρα Volcan | Από τη Σαντορίνη...

....για την αποπληρωμή του ελληνικού εθνικού χρέους!



Volcan-Ελληνική μπύρα από τη Σαντορίνη Η Volkan Beer, είναι το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν της κίνησης Greece Debt Free™. Αυτό σημαίνει ότι η Volkan προσφέρει το 50% της αξίας των κερδών της για την αποπληρωμή του ελληνικού εθνικού χρέους!...

Για την παρασκευή της Volcan, χρησιμοποιούνται αποκλειστικώς, συστατικά των νησιών του Αιγαίου.

Η Σαντορίνη έχει ένα πολύ ιδιαίτερο, σχεδόν άνυδρο γεωργικό σύστημα ενώ τα προϊόντα που παράγονται στο νησί είναι έντονα σε γεύση αλλά περιορισμένα σε ποσότητα. Για τη δημιουργία της Volcan, το μυστικό βασίζεται στη συγκέντρωση των πιο σπάνιων αρωμάτων και γεύσεων των νησιών του Αιγαίου.

Το πρώτο και πιο καθοριστικό συστατικό είναι το σπάνιο μέλι της Σαντορίνης, και το δεύτερο είναι το αρχαίο κίτρο (citrus medica) της Νάξου. 

Λίγα λόγια για το...

deco-bulletΜέλι Σαντορίνης

Λόγω του ξηρού κλίματος και του ηφαιστιογενούς εδάφους, τα αγριολούλουδα ανθούν για μικρό διάστημα μόνο το χειμώνα και την άνοιξη, κι έτσι οι μέλισσες στη Σαντορίνη τρυγούν τα άνθη της φάβας, των αμπελιών, της φιστικιάς, το θυμάρι και τη ρίγανη.

Κατά το τέλος του καλοκαιριού, όμως, oι ντόπιοι παραγωγοί του εξαιρετικού γλυκού κρασιού του νησιού (βινσάντο), απλώνουν τόνους σταφυλιών στον ήλιο να ωριμάσουν, αφήνοντας τις μέλισσες ελεύθερες να τρυγήσουν τη γλυκιά τους φρουκτόζη. Σ’ αυτή τη νότα από σταφύλι οφείλεται η μοναδικά έντονη γεύση του μελιού που προστίθεται στη Volcan προς το τέλος της ζυθοποίησης, για να της χαρίσει όλο του το άρωμα.

Σήμερα, η παραγωγή μελιού στη Σαντορίνη είναι περιορισμένη –ελάχιστες οικογένειες ασχολούνται πια με τη μελισσοκομία. Η Volcan, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, εγκαθιστά νέες κυψέλες σε περιβόλια με φιστικιές, στοχεύοντας στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας ζήτηση για μέλι και, μαζί της, την παμπάλαια αυτή τέχνη.

deco-bulletΚίτρο Νάξου

Το κίτρο (επιστημονική ονομασία: citrus medica), σπάνιο και δύσκολο στη συγκομιδή του φρούτο, είναι η αρχαιότερη ποικιλία εσπεριδοειδούς και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην παρασκευή μπύρας.

Σήμερα, η αρχαία παράδοση της καλλιέργειάς του διατηρείται μόνο στην Κέρκυρα και στη Νάξο. Το κίτρο, συχνά πράσινο ακόμα όταν ωριμάσει, έχει ελάχιστο χυμό αλλά έντονο άρωμα και γεύση που ξεχωρίζει από τα άλλα εσπεριδοειδή.

Τα αιθέρια έλαια του κίτρου για την μπίρα Volcan εξάγονται από τα περίπου δύο χιλιάδες δέντρα της Νάξου, με παραδοσιακές μεθόδους. Η γεύση του κίτρου μπορεί να προέλθει από τη χοντρή του φλούδα, ο αποκλειστικός προμηθευτής της Volcan, όμως, ο Προμπονάς από τη Νάξο (έτος ίδρυσης 1913), την εξάγει από τα φύλλα του δέντρου.

deco-bulletΦίλτρο ηφαιστειακής πέτρας

Tο νερό με το οποίο παρασκευάζεται μία μπύρα επηρεάζει ιδιαίτερα την τελική της γεύση. Όμως, το φυσικό νερό της Σαντορίνης σπανίζει και δεν είναι κατάλληλο για ζυθοποιία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλάτι.

Γι’ αυτό το λόγο και, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το αυθεντικό νερό της Σαντορίνης, οι άνθρωποι της Volcan πήραν βασάλτη προερχόμενο από την έκρηξη του 1600 π.Χ. -ένα υλικό πλούσιο σε φυσικά μέταλλα- και δημιούργησαν, ειδικά για τη Volcan, ένα φίλτρο ηφαιστειακής πέτρας, μέσα από το οποίο, το νερό που χρησιμοποιείται για τον ζύθο τους, περνά και φιλτράρεται, με στόχο να προσομοιώσει την τωρινή γεύση του νερού με αυτή που θα είχε πριν από, σχεδόν 3000 χρόνια.



greece-debt-freeVOLCAN είναι περήφανη για το ότι αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν του κινήματος Greece Debt Free™ (GDF™).
Για κάθε 1 ευρώ κέρδους, η VOLKAN™ θα συμβάλει στη μείωση του ελληνικού εθνικού χρέους κατά 50 λεπτά. Πέρα από την πληρωμή των φόρων, στη VOLKAN βοηθάμε έξυπνα την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της.
Το GDF™ είναι ένας καθαρά πατριωτικός οργανισμός. Μη-πολιτικός, μη-κυβερνητικός και μη-κερδοσκοπικός. Το GDF τηρεί πλήρη διαφάνεια και λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας του Delaware.

Υπόκειται στο νομικό πλαίσιο των ΗΠΑ για Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς, γεγονός που το εξαιρεί από οποιαδήποτε πολιτική επιρροή. Δεν έχει υπαλλήλους, βασίζεται σε εθελοντές και πατριώτες με συνείδηση, ενώ τα κόστη λειτουργίας του είναι μηδαμινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: