WHBC-GR: 53o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης | Αφιερωμένο στον άνθρωπο και με λιγότερες ταινίες

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

53o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης | Αφιερωμένο στον άνθρωπο και με λιγότερες ταινίες


Eκατόν πενήντα συνολικά ταινίες θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που αρχίζει την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012....

 Ο αριθμός είναι άκρως ικανοποιητικός - πόσο μάλλον για μια περίοδο κρίσης. Οσο θυμάται κανείς την εποχή των 280 - 300 ταινιών εντός 10ημέρου ανατριχιάζει!

Σύμφωνα με τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το φεστιβάλ εφέτος θα εστιάζει στον άνθρωπο. «Οι δημιουργοί συνθέτουν τη σύγχρονη ανθρωπογεωγραφία και αναμετριούνται με τις ραγδαίες αλλαγές που διαδραματίζονται σε παγκόσμια κλίμακα» αναφέρθηκε στην ομιλία του καλλιτεχνικού  διευθυντή του φεστιβάλ κ. Δημήτρης Εϊπίδης ο οποίος ωστόσο απουσίαζε λόγω ασθενείας (τον λόγο διάβασε η συντονίστρια του φεστιβάλ κυρία Ελένη Ράμμου).

Από την ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Το Πλοίο για την Παλαιστίνη»

Για μια ακόμη χρονιά στην συνέντευξη Τύπου δεν ανακοινώθηκε κάτι περισσότερο από όσα κατά καιρούς έχει ήδη ανακοινώσει το Φεστιβάλ: ένα αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο που πέθανε εφέτος τον χειμώνα, στον Φινλανδό Ακι Καουρισμάκι, στον ρουμάνο Κριστιάν Μουντζίου, στον κουρδικής καταγωγής ιρανό  Μπαχμάν Γκομπαντί  και στον γερμανό  κινηματογραφιστή Αντρέας Ντρέζεν. Παρών στο φεστιβάλ θα είναι επίσης, ο διεθνούς φήμης έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του «Capital». Ολα αυτά τα γνωρίζαμε ήδη.

Οπως επίσης γνωρίζαμε ότι οι ελληνικές ταινίες που θα διαγωνισθούν για τον Χρυσό Αλέξανδρο στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα (15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο) θα είναι  οι «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου και «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη.

Οι αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση θα είναι η ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον στην Πλατεία Αριστοτέλους (όπου στεγάζεται και η μικρότερη αίθουσα Παύλος Ζάννας) και οι αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα.



Sources of Information:http://www.tovima.gr/

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: