WHBC-GR: Η κρίση πλήττει τα Μουσεία

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η κρίση πλήττει τα Μουσεία


Πτώση σε έσοδα κι επισκεψιμότητα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, της χώρας δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, για τον Ιούνιο του 2012 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2011.... 

Βάση των στοιχείων, η επισκεψιμότητα στα μουσεία μειώθηκε κατά 12,5%, ενώ οι εισπράξεις κατά 25,7%. Στους δε αρχαιολογικούς χώρους η μείωση έφτασε το10,1% και 27,7% αντιστοίχως. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι οι επισκέπτες στο(φωτο) ήταν 25,6% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 26,5%, στην Ακρόπολη 5,8% και στο Σούνιο 17,8%. 

Η Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Aρxαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, (φωτο) μιλώντας στην Βάνα Λυκομήτρου, συνδύασε την πτώση της μετατρεψιμότητας και των εσόδων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, με το γενικότερο πλήγμα που έχει δεχτεί ο τουρισμός μας, επισημαίνοντας δύο βασικούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. 

 Ο πρώτος σύμφωνα με την κ Κουτσούμπα (φωτο) έχει να κάνει με την γενικότερη ακρίβεια που υπάρχει στη χώρα. Όσον αφορά στον δεύτερο λόγο η κ. Κουτσούμπα, αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες του πολιτισμού λέγοντας χαρακτηριστικά: 



  • "Το 2011 κάναμε 2.500 προσλήψεις έκτακτου φυλακτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, ενώ το 2012, προσελήφθησαν μόνο 500 υπάλληλοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μουσεία κι αρχαιολογικοί χώροι δεν είχαν διευρυμένο ωράριο, με αποτέλεσμα ακόμα και η Ακρόπολη , τον Ιούνιο του 2012 να κλείνει στις 3 το μεσημέρι. Οι δε προσλήψεις των φυλάκων το 2012 δεν έγιναν για 8 μήνες ως συνήθως, άλλα για 5 και πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο. Όλα αυτά προφανώς έχουν άμεση επίπτωση. Και καλό θα ήταν, όταν μιλάμε για λιγότερο προσωπικό να κατανοούμε ότι δεν μιλάμε γενικά κι αόριστα για κάποιους εργαζόμενους, αλλά συγκεκριμένα για τη λειτουργία μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, εφορειών αρχαιοτήτων κλπ". 
 http://www.athina984.gr/node/211864



  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: