WHBC-GR: Κόψε κάτι! Η φτώχεια θέλει... περικοπές

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Κόψε κάτι! Η φτώχεια θέλει... περικοπές


Η κυβέρνηση κόβει από την υγεία, τον πολιτισμό, την παιδεία, από τους μισθούς και τις συντάξεις. Λογικό δεν το λες. Το ακόμη πιο παράλογο είναι ότι το βάρος αυτών των περικοπών πέφτει στους δικούς μας ώμους....

 Με τη σειρά μας, επομένως, καλούμαστε να κάνουμε τις δικές μας δραστικές περικοπές στην καθημερινότητά μας για να ανταπεξέλθουμε. Από τι, όμως, κόβουμε; Τι θυσιάζουμε από όσα μέχρι πρότινος ήταν δεδομένα, για να μην βγει μείον το ταμείον;

Ρωτήσαμε αναγνώστες, γνωστούς και φίλους του in2life στο Facebook ποιες είναι οι δικές τους περικοπές. Κάνουν «κούρεμα» των εξόδων της διασκέδασης; Έχουν αποχαιρετίσει μια για πάντα την ιδέα ενός ταξιδιού; Και από τι, τελικά, δεν είναι διατεθειμένοι να αφαιρέσουν «κονδύλια», ο κόσμος να χαλάσει;

Κάπως έτσι, καταλήξαμε στους παρακάτω τομείς της καθημερινότητάς μας που επιδέχονται περικοπών, συνοδευμένους από τις γνώμες σας, αλλά και χρηστικές συμβουλές για να μειώσετε τα έξοδα, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσετε ολωσδιόλου τις αγαπημένες σας συνήθειες. 

*Αλκοόλ
Σε παλιότερο ρεπορτάζ του In2life, οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι των bars της Αθήνας ήταν κατηγορηματικοί: Δεν έχουν πια πελατεία. Ακόμη και από την πιάτσα της Πανόρμου, για παράδειγμα, που φαίνεται πάντα γεμάτη και πολυσύχναστη, η «κοσμοσυρροή» είναι πλασματική, είχε υποστηρίξει μαγαζάτορας της περιοχής. Ακόμη κι αν έρχονται, δεν καταναλώνουν, μας είχε πει τότε.
Είναι επομένως το αλκοόλ και η βραδινή μπαρότσαρκα ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους… πέφτει ψαλίδι ελέω οικιακής οικονομίας; Στην σελίδα του in2life στο Facebook ξέσπασε άτυπος καβγάς επί του θέματος όταν ρωτήσαμε «από τι κάνετε περικοπές». «Από ποτά. Τα μπαρ δεν έχουν καταλάβει ότι έχουμε κρίση», αναφέρει η Χριστίνα, ενώ η Ηρώ ακριβώς από κάτω διαφωνεί γράφοντας: «Ε όχι και ποτά! Το αλκοόλ είναι βασικό και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα». 

Το ότι το αλκοόλ αποτελεί ακριβή πολυτέλεια, είναι όντως περιοριστικός παράγοντας, αν αναλογιστούμε πως η πλειοψηφία των bars δεν έχει αντιληφθεί ότι επτά ευρώ για ένα ποτό και δώδεκα ευρώ για ένα κοκτέιλ είναι ποσά σχεδόν προσβλητικά για την πραγματικότητα του μέσου Έλληνα. Ο Νίκος δεν θυσιάζει τις εξόδους της Παρασκευής και του Σαββάτου. «Τις καθημερινές όμως, μένω σπίτι αλλά φροντίζω να υπάρχει λίγο ρούμι ή κρασί», μας λέει. Η Αναστασία, πάντως, έχει την μέση λύση, για να μην θυσιάσει τις εξόδους: «Κόβω σίγουρα τα ποτά. Δεν με νοιάζει να πιω και κόκα κόλα αρκεί να ξεσκάσω». 

-Τα tips του αλκοόλ: 
Η λύση της Αναστασίας είναι μια καλή αφορμή να αντιληφθούμε ότι υπάρχει διασκέδαση και χωρίς μπουκάλια ολόκληρα αλκοόλ. Το social drinking μπορεί να γίνει… ευρωπαγίδα για όσους ούτως ή άλλως δεν χρειάζονται οινόπνευμα για να ευθυμήσουν, επομένως μπορούμε είτε να παραγγείλουμε κάτι άνευ οινοπνεύματος ή να ελαττώσουμε την ποσότητα των ποτών που καταναλώνουμε σε μία βραδιά. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πριν βγούμε, φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για τις πιο οικονομικές επιλογές των bars της πόλης, καθώς και τα happy hours. Δείτε εδώ τα αθηναϊκά bars με τις καλύτερες τιμές σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life και ενημερωθείτε για τα happy hours και τις low budget λύσεις για αλκοόλ στο FtinaPota.gr.  

*Φαγητό
«Νομίζω ότι θα κάνω αρκετό καιρό να πάω για φαγητό έξω», μας αναφέρει φίλος του in2life στο Facebook, ενώ και η Ελένη αναφέρει πως έχει κόψει τις εξόδους σε ταβέρνες και εστιατόρια γιατί θεωρεί πως το κόστος είναι πολύ υψηλό. «Κι εγώ το φαγητό έκοψα. Κάνω δίαιτα!» λέει η Μαριάννα γελώντας, ενώ η Άννα μας αναφέρει: «Βγαίνουμε μια φορά το δίμηνο-τρίμηνο (και αν...) για φαγητό, ποτό μόνο σε καμιά μεγάλη γιορτή (... άλλου)». Ο καφές, καφές, όμως, παραδέχεται η Μαριάννα, και η Ελένη επαυξάνει, σημειώνοντας πως αποτελεί πλέον την μοναδική οικονομική έξοδο. 

-Τα tips του φαγητού:
Ακολουθούν οδηγίες προς πεινασμένους: Βρείτε στην στήλη του In2life τα πιο οικονομικά ταβερνάκια και μαγειρεία. Αποφύγετε τα ορεκτικά ή μοιραστείτε το επιδόρπιο για να μειώσετε δραστικά την λυπητερή του λογαριασμού. Επωφεληθείτε από τις προσφορές που κάνουν τα εστιατόρια μέσω «κουπονάδικων» - μείνετε ενημερωμένοι στο Tsibato.gr. Επίσης, μέσω του Ask4food.gr μπορείτε να ενημερώνεστε για την ποιότητα και τις τιμές των εστιατορίων προτού αποφασίσετε ότι αξίζει τον κόπο να τα επισκεφθείτε, διαβάζοντας τα σχόλια και τις κριτικές των πελατών τους. Τέλος, «ψηφίστε» περισσότερα μαγειρέματα στο σπίτι, ή «ρεφενέ» γεύματα με φίλους – είναι πιο σπιτικές, πιο «οικογενειακές» και οικονομικές λύσεις. Μάθετε σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life πως θα εξοικονομήσετε ενέργεια, μαγειρεύοντας έξυπνα.

*Shopping
«Έχω κόψει το shopping. Τώρα που το σκέφτομαι, πόσο καιρό έχω να αγοράσω καινούρια ρούχα…;», μονολογεί η Χαρά, και αποφασίζει πως αυτή είναι η περικοπή που της «στοίχισε» περισσότερο. «Έχω κόψει επίσης τις επισκέψεις στην αισθητικό για νύχια και λοιπά», συμπληρώνει. Η Ελένη συμφωνεί, λέγοντάς μας πως τα πανάκριβα ρούχα και τα παπούτσια είναι πλέον γι’ αυτήν παρελθόν, ενώ η Ηλέκτρα προσθέτει: "Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι τις εποχές εκείνες που το να πάμε για ψώνια ήταν αντίστοιχο του να πάμε για καφέ, αγόρασα τόσα ρούχα που με φτάναν για την επόμενη δεκαετία. Και μου φάνηκε τρελή σπατάλη".

Ο Νίκος από την άλλη, εκτός από ρούχα, έχει καιρό να αγοράσει καινούριο gadget. Το ίδιο διαπιστώνει ο Αχιλλέας και προσθέτει όσα αποχαιρέτισε:  «DVD και CD μουσικής (αλήθεια υπάρχει κάποιος που να αγοράζει ακόμα τέτοια;), κάθε είδους gadgets, ηχοσυστήματα, τηλεοράσεις LCD, καινούριο υπολογιστή, κονσόλες video games». 

-Τα tips του shopping:
Προτιμάμε να ψωνίζουμε σε περιόδους εκπτώσεων και προσφορών – ευτυχώς οι τελευταίες κάνουν ολοένα και πιο συχνά την εμφάνισή τους- και, κυρίως, αποχαιρετούμε μια για πάντα το «κόμπλεξ» του λογότυπου. Δεν χρειάζεται το νέο μας μπλουζάκι να είναι μάρκας πρωτοκλασάτου οίκου – και επομένως εκατοντάδων ευρώ- για να αποφασίσουμε ότι μας κολακεύει και μας πάει. Δείτε επιπλέον εδώ τις διευθύνσεις για stock shopping που εντόπισε το in2life, εδώ τα καταστήματα second hand και εδώ tips και spots για να εντοπίσετε οικονομικά ρούχα για το παιδί. Τέλος, εδώ θα βρείτε τρόπους να κάνετε οικονομία μέσω internet και εδώ τρόπους να «νικήσετε» τις παγίδες του marketing των supermarkets.

*Ταξίδια

Κι ενώ οι πρώτες απαντήσεις ήταν κατηγορηματικά αρνητικές στην ιδέα ενός ταξιδιού –η φίλη Μπέττυ μας δήλωσε πως το πρώτο πράγμα που «έκοψε» είναι οι εκδρομές- στην συνέχεια η φιλοσοφία του ταξιδιού, που οφείλουμε να πούμε πως συμμεριζόμαστε κι εμείς, έλαμψε: «Από ταξίδια πάντως δεν κόβω... είναι τρόπος ζωής. Προτιμώ να κόψω τα ποτά, που τα χρεώνουν ακόμη οι περισσότεροι λες και είναι από υγρό χρυσάφι», λέει ο Αλέξης. 

«Κόβουμε απ' ό,τι γουστάρουμε λιγότερο (κι ας μην το παραδεχόμαστε οι περισσότεροι). Αν είναι να κανονίσω ταξίδι, περνάω άνετα βδομάδες με ρύζι και μακαρόνια, ή ένα-δυο χρόνια χωρίς καινούρια ρούχα», αναφέρει και η Ηλέκτρα. «Δεν μπορώ να αντισταθώ στα ταξίδια. Προτιμώ να κόψω όλα τα υπόλοιπα παρά αυτό», λέει και η Ελένη.

-Τα tips του low budget ταξιδιού:
Εδώ πλέον, το in2life διεκδικεί αριστεία και με το δίκιο του, καθώς έχει εντρυφήσει στο ζήτημα και έχει καταρτίσει λίστες ολόκληρες με τρόπους για να μειώσετε το κόστος μιας απόδρασης. Δείτε εδώ 31 tips για low budget ταξιδιώτες, εδώ μια λίστα με τα πιο οικονομικά αλλά ποιοτικά hostels της Ευρώπης και εδώ ακόμη περισσότερες συμβουλές για να ξοδεύετε λιγότερα στα ταξίδια και στο booking τους. 

*Πίστες και θεάματα
«Είναι εξωφρενικές οι τιμές στα νυχτερινά κέντρα, είτε στις πίστες είτε στα clubs. Για ένα μπουκάλι σε τραπέζι χρειάζεσαι μισό επίδομα ανεργίας. Δεν απορώ και δεν λυπάμαι που πλέον αδειάζουν και ανοίγουν ελάχιστες φορές την εβδομάδα», λέει ο Κώστας για την τιμολόγηση της νυχτερινής διασκέδασης. Άλλοι τρεις φίλοι του In2life, η Ανδρομάχη, ο Αχιλλέας και ο Νίκος, έσπευσαν επίσης να σημειώσουν πως αποτελεί πολυτέλεια γι’ αυτούς ακόμη και το σινεμά ή το θέατρο. Όχι για την Ηλέκτρα πάντως, που μας λέει: "Αν στο τέλος του μήνα έχω 10 ευρώ και το δίλημμα είναι να βγούμε/ πάμε σινεμά/ δούμε θέατρο το βράδυ ή να φάω αύριο, τότε η απόφαση είναι πως θα βγούμε/ πάμε σινεμά/ δούμε θέατρο το βράδυ".

«Από τις περικοπές που μπορεί να πει κανείς ότι έχει κάνει λόγω κρίσης είναι ότι έχει περιορίσει τις εξόδους. Σε εμένα δε συμβαίνει αυτό γιατί δεν θεωρώ απαραίτητο ότι έξοδος σημαίνει κατ' ανάγκην και έξοδα. Υπάρχουν τόσες δωρεάν δράσεις στις πόλεις (από δωρεάν προβολή ταινιών μέχρι και ανταλλαγή βιβλίων) που είναι κρίμα να γκρινιάζουμε», λέει ο Κωνσταντίνος και εμείς επαυξάνουμε. 

-Τα tips της διασκέδασης:
Εδώ θα βρείτε τις προσφορές που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις κινηματογραφικές αίθουσες. Δείτε στο τέλος του δημοσιεύματος που θα βρείτε εδώ πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε φθηνότερες τιμές φιάλης στα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα. Και στο σχετικό αφιέρωμα του In2life, δείτε τις δωρεάν απολαύσεις της πόλης, για όλο τον χειμώνα. Κάθε εβδομάδα, για δωρεάν εξόδους και δραστηριότητες, τσεκάρετε την λίστα του «Βγαίνουμε Αθήνα κάθε Τρίτη» για προσφορές και ενημερωθείτε από το Forfree.gr.  

*Χαράτσια, χρέη και… τα βασικά
Ναι, είναι κι αυτές επιλογές στο «παιχνίδι» των περικοπών. Δείτε τι μας λέει για παράδειγμα ο Κυριάκος: «Τίποτα δεν έχω κόψει για την πάρτη μου και τους δικούς μου. Δεν πληρώνω δάνεια, εφορία και οτιδήποτε νομίζω πως αυτή την εποχή με κλέβει. Α, και όσον αφορά την ΔΕΗ, με ένα κατοστάρικο τον μήνα στα μηχανήματα των τραπεζών είσαι οκέι, και δεν μπορούν να σου κόψουν το ρεύμα. Και μην μου πει κανένας ότι είμαι φοροφυγάς, γιατί αν ήταν να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά από το κράτος για εμάς, θα ήμουν ο πρώτος που θα πλήρωνα. Για σκεφτείτε το κι εσείς»

Η Ντορίνα είναι στο πλευρό του Κυριάκου και μας το δηλώνει: «Στίβομαι εδώ και πέντε χρόνια για να είμαι εντάξει με τις υποχρεώσεις μου. Όταν είδα κι απόειδα ότι οι υποχρεώσεις μου αυξήθηκαν σε αφόρητο επίπεδο τις έκοψα. Δεν πληρώνω τράπεζα, εφορία, την ΔΕΗ με το σταγονόμετρο από ρύθμιση σε ρύθμιση... και λαδώνουμε λίγο το αντεράκι μας για να έχουμε λίπος για τα χειρότερα που έπονται». 

Ο Πάνος από την πλευρά του κάνει την δική του οικιακή οικονομία: «Προσπαθώ να κάνω όσο μπορώ οικονομία με νερό - ηλεκτρικό χωρίς υστερίες. Από την θέρμανση, προτιμώ να βάζω A/C, ενώ αντί για φαγητό έξω, μαγειρεύω περισσότερο». Όσο για το προσωπικό της «βέτο», η Μαρίνα αναφέρει: «Δεν κόβω τίποτα που να έχει σχέση με το παιδί μου. Μπορώ να θυσιάσω πολλά από τα δικά μου έξοδα, αλλά το παιδί έχει προτεραιότητα». 

Η Άννα, πάντως, μάς προτείνει μια πιο «ολιστική» λύση, την οποία ακολούθησε η ίδια: «Βγαίνουμε μια φορά το δίμηνο-τρίμηνο, πήραμε αυτοκίνητο diesel (κάνω πολλά χιλιόμετρα και το προηγούμενο αυτοκίνητο έτρωγε τρελά λεφτά σε βενζίνες και συνεργεία), δώρα τα Χριστούγεννα παίρνουν μόνο οι απολύτως απαραίτητοι (γονείς, αδέλφια, βαφτιστήρια), και από πέρυσι βάλαμε ενεργειακό τζάκι για να κόψουμε το πετρέλαιο. Για ρούχα και παπούτσια δεν το συζητάω... αλλά ευτυχώς δεν μας ενδιαφέρει κιόλας». 

*Τα tips του «χρέους»:
Δείτε σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life τις επιπτώσεις που υποτίθεται πως θα έχει ο κάθε πολίτης που ενστερνίζεται την φιλοσοφία «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Δείτε επίσης εδώ ιδέες για περισσότερη οικονομία, εδώ για… οικιακή οικονομία, και εδώ tips για να ξεχρεώσετε τις πιστωτικές σας κάρτες και να ρυθμίσετε τα δάνειά σας

*Γυμναστική
«Την συνδρομή του γυμναστηρίου δεν θα την έκοβα με τίποτα», αναφέρει ο Αχιλλέας, και η Ελένη συμφωνεί, λέγοντάς μας πως όποτε μπαίνει στο γυμναστήριο ξεφεύγει από όλα. «Σημαντική προτεραιότητα άλλωστε είναι η υγεία, γι’ αυτό δεν έχω σταματήσει τα μαθήματα pilates», λέει και η Έλενα. 

-Τα tips της άσκησης:
Δεν είναι ανάγκη να γραφτείτε στο γυμναστήριο, αν δεν έχετε την οικονομική άνεση για συνδρομή. Μπορείτε ασφαλώς να το ρίξετε στο… δημόσιο τρέξιμο στα πάρκα και στους επαγγελματικούς στίβους που προτείνει το In2life, και να επιδοθείτε σε αερόβια και «ενόργανη» γυμναστική εν οίκω, σύμφωνα με τις οδηγίες του fitness editor του in2life που μπορείτε να βρείτε εδώ.
*Μετακινήσεις
Ο Αλέξης προειδοποιεί: «Ποτέ μα ποτέ δεν παίρνουμε ταξί. Μετρό, πόδια, ποδηλατάκι και σφιχτές γάμπες»! Η Ελένη έχει πάει ένα βήμα παραπέρα: «Έκοψα τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πήρα ποδήλατο και βρήκα τη χαρά μου, χωρίς να ξοδεύω εκατοντάδες ευρώ τον μήνα σε εισιτήρια – τα οποία στην επαρχία είναι πανάκριβα». Δυστυχώς, από αυτόν τον τομέα, είναι δύσκολο να κόψεις κάτι, σύμφωνα με την διαπίστωση της Μαρίας, η οποία μας λέει πως δεν έχει καταφέρει να κάνει περικοπές στη βενζίνη, γιατί χρειάζεται καθημερινά το αυτοκίνητό της. 

-Τα tips του… δρόμου:
Για μετακινήσεις εντός της πόλης, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο της αγοράς ενός ποδηλάτου. Τρεις ποδηλάτες μας εξηγούν εδώ πώς αποφάσισαν να το τολμήσουν και προσπαθούν να μας πείσουν. Αν πάλι, σκοπεύετε να ποντάρετε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρ’ ότι εξαιρετικά αναξιόπιστα τον τελευταίο καιρό, δείτε τον σχετικό οδηγό του in2life για αγανακτισμένους επιβάτες. Τέλος, δείτε εδώ όλα τα tips για να εξοικονομήσετε χρήματα, γνωρίζοντας τα «μυστικά» της απόδοσης του αυτοκινήτου σας. 

Αναδημοσίευση:του Γιώργου Κόκουβα/in2life.gr


 Αν σας άρεσε αυτό το θέμα κοινοποιήσετε το στους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: