WHBC-GR: 53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: «Μούχλα», «πειρατεία» αλλά και μια …«σωματική» ερμηνεία

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: «Μούχλα», «πειρατεία» αλλά και μια …«σωματική» ερμηνεία


Απονεμήθηκαν τα βραβεία της 53ης διοργάνωσης. Eλληνική διάκριση στον ηθοποιό Γιάννη Παπαδόπουλο

Με ένα ακόμα βραβείο ερμηνείας για την δουλειά του στην ταινία του Εκτορα Λυγίζου «Το αγόρι που τρώει το φαγητό του πουλιού» ο ηθοποιός Γιάννης Παπαδόπουλος είναι ο μόνος έλληνας διακριθείς στα βραβεία του τελευταίου φεστιβάλ Θεσσαλονίκης...

...που ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, μετά την απονομή του Σαββάτου στο Ολύμπιον.
Η ίδια ταινία ωστόσο κέρδισε και το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφων (στην επιτροπή της οποίας ο υπογράφων χαίρεται πολύ που δεν βρισκόταν).

Φαίνεται ότι η «σωματική» ερμηνεία του ηθοποιού στον ρόλο ενός νεαρού που νιώθεις ότι σιγά –σιγά «εξατμίζεται» από την πείνα στην Αθήνα της οικονομικής ύφεσης τρώγοντας από το φαγητό του πουλιού του στο κλουβί, μέχρι το φαγητό του… δικού του «πουλιού», παρέσυρε την εφετινή κριτική επιτροπή του φεστιβάλ όπως είχε συμβεί και στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι πριν από μερικούς μήνες όπου το «Αγόρι» κέρδισε και πάλι το βραβείο ερμηνείας.

Ωστόσο, οι προκλητικές σκηνές του αυνανισμού ,της εκσπερμάτωσης αλλά και της …σπερματοφαγίας του Παπαδόπουλου στην ταινία, δεν την οδηγούν ένα βήμα πέρα από τον εύκολο εντυπωσιασμό διότι καλή μεν η περιγραφή, η ταινία όμως πάσχει από σοβαρά προβλήματα στο σενάριο. Για την ακρίβεια, δεν έχει σενάριο.

Αν και τον Χρυσό Αλέξανδρο απέσπασε η δανέζικη «Μια πειρατεία» του Τομπίας Λίντχολμ που άρεσε στην πλειοψηφία των θεατών που την είδε, η καλύτερη ταινία που προσωπικά είδα στην διοργάνωση είναι τουρκική, γυρίστηκε από τον νεαρό σκηνοθέτη Αλί Αϊντίν, έχει κοινωνικοπολιτικό θέμα (ένας μοναχικός άνθρωπος δεν μπορεί να ησυχάσει επειδή ο πρώην πολιτικός κρατούμενος γιός του παραμένει επί 18 χρόνια αγνοούμενος) και λέγεται «Μούχλα». Απέσπασε δικαιότατα το ειδικό βραβείο της επιτροπής.

Για τα υπόλοιπα βραβεία δείτε τον κατάλογο παρακάτω.
Ενδιαφέρον έχει όμως και το βραβείο κοινού. Σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα δόθηκε στο «Papadopoulos & Sons», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ελληνοκυπριακής καταγωγής βρετανού σκηνοθέτη Μάρκος Μάρκου, η οποία δεν διαγωνιζόταν.

Είναι ελληνοβρετανική συμπαραγωγή, μια δραματική κομεντί πάνω στην οικονομική ύφεση με φόντο την Αγγλία. Ο Μάρκου προάγει την ιδέα της συσπείρωσης και της οικογενειακής «συμμαχίας» ως διέξοδο από την κρίση.

Ας σημειωθεί ότι αυτή η ταινία επελέγη για προβολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην πόλη των Βρυξελλών. Το «Papadopoulos sons» είναι επίσης μια από τις λίγες διακεκριμένες ταινίες της εφετινής 53η2 διοργάνωσης που μπορεί να έχει ικανοποιητική κίνηση στα ταμεία των αιθουσών.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη τέλος, η μεγάλη παρεξήγηση που φαίνεται ότι προέκυψε ανάμεσα στην ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) και τον επικεφαλής του φεστιβάλ κ. Δημήτρη Εϊπίδη. Σύμφωνα με επιστολή της Ενωσης, ο κ. Εϊπίδης της «απαγόρεψε να λάβει μέρος στην τελετή λήξης και απονομής».

Βαριά λέξη η απαγόρευση, ιδίως στις εποχές που ζούμε. Τελικά, η ΠΕΚΚ δεν απένειμε βραβείο εκφράζοντας την ανησυχία της για «τέτοια φαινόμενα λογοκρισίας», ενώ η πλευρά των διοργανωτών αναφέρει ότι αυτό που ζητήθηκε από τον πρόεδρο της ΠΕΚΚ κ. Αντρέα Τύρο, ήταν μια σύντομη ανακοίνωση των βραβευμένων ταινιών από την Ενωση και όχι «λόγο μεγάλης διάρκειας» όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος στην ταινία ΜΙΑ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ του Τομπίας Λίντχολμ, Δανία, 2012


Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος στην ταινία:
ΜΟΥΧΛΑ του Αλί Αϊντίν, Τουρκία-Γερμανία, 2012

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος στην ταινία ΕΠΙΛΟΓΟΣ του Αμίρ Μανόρ, Ισραήλ, 2012

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Αντόνιο Μέντεθ Εσπάρθα για την ταινία:
ΕΔΩ ΚΙ ΕΚΕΙ , Ισπανία-Αμερική-Μεξικό, 2012

Βραβείο Σεναρίου στον Αμίρ Μανόρ για την ταινία ΕΠΙΛΟΓΟΣ του Αμίρ Μανόρ, Ισραήλ, 2012

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην Γιούλια Κίγιοβσκα στην ταινία: ΑΓΑΠΗτου Σλάβομιρ Φαμπίτσκι, Πολωνία, 2012

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Γιάννη Παπαδόπουλο για την ερμηνεία του στην ταινία ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ, του Έκτορα Λυγίζου, Ελλάδα, 2012


Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία ΖΩΗ του Βασίλι Σιγκάρεφ, Ρωσία, 2012

Ειδική μνεία 1η στην ταινία ΤΑΜΠΟΥΡ του Βαχίντ Βακιλιφάρ, Ιράν, 2012

Ειδική μνεία 2η στην ταινία: ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑ του Εμίλ Χρίστοφ, Βουλγαρία, 2012

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους Τόμας Έλζεσερ /πρόεδρος (επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (Γερμανία) και μέλη τους Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, σκηνοθέτη (Δανία), Λόιβεϊ Γκούδγιονσντοτιρ διευθύντρια και συνιδρύτρια του Ισλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου από το 2003 (Ισλανδία), Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες, σκηνοθέτη (Πορτογαλία) και Θύμιο Μπακατάκη, διευθυντής φωτογραφίας (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους Σαμίρ Φαρίντ πρόεδρο (Αίγυπτος) και τα μέλη Τόντσι Βάλεντιτς (Κροατία), Μίχαου Ολέστσικ (Πολωνία), Αντρέας Γκίντερ (Γερμανία) και Νίκος Αλέτρας (Ελλάδα) απένειμε για το Eπίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα το βραβείο της στην ταινία ΜΙΑ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ του Τομπίας Λίντχολμ, και για το ελληνικό τμήμα στην ταινία ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ, του Έκτορα Λυγίζου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απένειμε το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος στον ΕΠΙΛΟΓΟ του Αμίρ Μανόρ, Ισραήλ, 2012

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία ΕΠΙΛΟΓΟΣ του Αμίρ Μανόρ, (Ισραήλ, 2012), του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης, στην ταινία PAPADOPOULOS AND SONS του Μάρκου Μάρκου (Μεγάλη Βρετανία-Ελλάδα, 2012), του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια στην ταινία ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ του Κριστιάν Μουντζίου (Ρουμανία-Γαλλία-Βέλγιο, 2012) και του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες στην ταινία NO του Πάμπλο Λαραΐν (Χιλή-Αμερική-Μεξικό, 2012)




Sources of Information:http://www.tovima.gr/

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: