WHBC-GR: ΣΙΝΕΜΑ | Η Γη της Επαγγελίας

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΣΙΝΕΜΑ | Η Γη της Επαγγελίας

Η ευθύνη, οι ηθικές αξίες αλλά και η απληστία των μεγάλων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να πετύχουν το σκοπό τους, ακόμη και την εξαπάτηση των κατοίκων, μέσα από...

...την ιστορία ενός υπαλλήλου μεγάλης εταιρείας που προσπαθεί να πείσει τους αγρότες μιας μικρής πόλης να δεχτούν τις ορύξεις για φυσικό αέριο, ενέργειες που θα καταστρέψουν τα αγροκτήματά τους. 

Στις αμερικανικές φιλελεύθερες ταινίες με επίκαιρα κοινωνικά θέματα («Το σύνδρομο της Κίνας», «Εριν Μπρόκοβιτς») ανήκει η ταινία αυτή του Γκας Βαν Σαντ (Restless, Paranoid Park). 

Σ' αυτήν ο Ματ Ντέιμον, που είναι ταυτόχρονα συν-σεναριογράφος και παραγωγός της ταινίας, ερμηνεύει τον Μπάτλερ, τον επιτυχημένο, χωρίς όμως ηθικές αξίες, υπάλληλο μιας μεγάλης εταιρείας, ο οποίος, παρέα με μια το ίδιο χωρίς ανθρωπιά ή ήθος βοηθό (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ), προσπαθεί να πείσει τους αγρότες μιας μικρής πόλης να πουλήσουν τη γη τους στην εταιρεία για να προχωρήσει σε εξορύξεις φυσικού αερίου, οι οποίες όμως θα καταστρέψουν τη γη τους.

Οικολογικό, με άλλα λόγια, το θέμα της ταινίας του Βαν Σαντ, που με αφορμή τις προσπάθειες του πρωταγωνιστή να πείσει τους αγρότες να παραχωρήσουν τη γη τους για εξορύξεις (που είχαν τα τελευταία χρόνια οδηγήσει σε οικονομική έξαρση στις ΗΠΑ), τους πείθει πως με την αποζημίωση που θα πάρουν θα μπορέσουν να γλιτώσουν από τη μίζερη ζωή τους, ενώ στην πραγματικότητα συμβάλλουν, άθελά τους, στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη. 

Ευκαιρία για τον Βαν Σαντ να φτιάξει μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, η οποία ταυτόχρονα θέτει και διάφορα άλλα θέματα, από την απληστία των μεγάλων επιχειρήσεων μέχρι την ευθύνη και τις ηθικές αξίες του απλού πολίτη. 

Υστερα από ένα εξαιρετικό πρώτο μέρος, δυστυχώς, στη συνέχεια, με την εμφάνιση ενός οικολόγου, που προκαλεί κάπως απίθανες αντιδράσεις από την πλευρά του ήρωα, το σενάριο πέφτει σε ευκολίες, ενώ η πολιτική του θέση χάνει στο φινάλε την ισορροπία της, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού αντίκτυπου της ταινίας να χάνεται. 

Πάντως, ο Βαν Σαντ, με τη στέρεη σκηνοθεσία του, καταφέρνει να σώσει την ταινία, ενώ ο Ματ Ντέιμον δίνει μια ικανοποιητική ερμηνεία. Στα συν της ταινίας και η ωραία μουσική του Ντάνι Ελφμαν. 


Source via

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: