WHBC-GR: Γενέθλια στη «Σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» (+video)

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Γενέθλια στη «Σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» (+video)


Τα σαράντα χρόνια κυκλοφορίας του συμπληρώνει την Κυριακή 24 Μαρτίου το σχεδόν αρχετυπικό άλμπουμ των Πινκ Φλόιντ, «The Dark Side of the Moon» και το διαδικτυακό site του συγκροτήματος (www.pinkfloyd.com) , το γιορτάζει με μια διαδραστική εφαρμογή, που καλεί το κοινό να «σκουρύνει» την πλευρά σε ένα ειδικά σχεδιασμένο φεγγάρι...


Με σημείο έναρξης την ημέρα των γενεθλίων του δίσκου, οι φαν θα μπορούν, αφού τον ακούσουν άλλη μια φορά, να «τουιτάρουν» τις αναμνήσεις, τις σκέψεις ή τις φωτογραφίες που εκείνοι θέλουν, με σκοπό όλα τα «τιτιβίσματα» να καλύψουν ένα μέρος του διαδικτυακού φεγγαριού της ιστοσελίδας του συγκροτήματος.

Ένα από τα πέντε πιο μοσχοπουλημένα άλμπουμ όλων των εποχών, το «The Dark Side of the Moon», κατέληξε να θεωρείται κλασικό όχι μόνο για τις μουσικές συνθέσεις του, αλλά και για το απλό όσο και αναγνωρίσιμο εξώφυλλο του, με μια ακτίνα φωτός να διαπερνάει ένα πρίσμα σε μαύρο φόντο, που σχεδίασε ο Στορμ Θόργκερσον. 


Ήταν ο πρώτος δίσκος των Πινκ Φλόιντ που έγινε Νο. 1 στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρέμεινε στον πίνακα επιτυχιών Billboard για 741 εβδομάδες μεταξύ 1973 και 1988. Στη Μεγάλη Βρετανία, παρέμεινε για τριάντα χρόνια στα «τσαρτς» και κατέκτησε την έκτη θέση των πιο ευπώλητων δίσκων της χώρας.

Προ ημερών, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Η.Π.Α., του απέδωσε λίγες ακόμα τιμές, ανακηρύσσοντάς το μέρος του Εθνικού Αρχείου Ηχογραφήσεων, το οποίο κάθε χρόνο καταχωρεί 25 ηχητικές εγγραφές «ιστορικής ή πολιτιστικής σημασίας».


Την ίδια χαρά με το «The Dark Side of the Moon» των Πινκ Φλόιντ, είχαν φέτος και τραγούδια όπως το «The Twist» του Τσάμπι Τσέκερ ή το «Sound of Silence» των Σάιμον και Γκαρφάνκελ. Το άλμπουμ των άγγλων όμως, συγκέντρωσε τις περισσότερες εισηγήσεις του κοινού, ενώ η επιτροπή της Βιβλιοθήκης το χαρακτήρισε σαν μια «λαμπρή και πρωτοποριακή παραγωγή στην υπηρεσία της μουσικής».



Source via


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: