WHBC-GR: Η κατάρα του Σούπερμαν

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Η κατάρα του Σούπερμαν


«Είναι πουλί; Είναι αεροπλάνο; Οχι, είναι ο Σούπερμαν!». Η πασίγνωστη φράση ξανακούστηκε, καθώς η νέα ταινία του διάσημου υπερήρωα με τίτλο «Ανθρωπος από Ατσάλι» (παραγωγή Κρίστοφερ Νόλαν) κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα την Πέμπτη 20 Ιουνίου....

Μετά τον Μπράντον Ρουθ («Superman, Η Επιστροφή») ήλθε η σειρά του Χένρι Κάβιλ να παραλάβει τη σκυτάλη. Είναι ο πέμπτος, κατά σειρά, ηθοποιός που υποδύεται το αστέρι της Detective Comics στη μεγάλη και στη μικρή οθόνη, πλαισιωμένος από την Εϊμι Ανταμς στο ρόλο της Λόις Λέιν και τον Ράσελ Κρόου ως Τζορ-Ελ. 

Οι προληπτικοί, πάντως, σταυρώνουν τα δάχτυλά τους μην υπάρξει -και αυτός- θύμα της διαβόητης «κατάρας του Σούπερμαν». Μιας κατάρας που έχει ήδη χτυπήσει τρεις προγενέστερους ηθοποιούς σε αυτόν τον… επίφοβο ρόλο.

Η (κακή) αρχή έγινε με τον Κερκ Αλιν που υπήρξε ο πρώτος Σούπερμαν της οθόνης, πρωταγωνιστώντας σε τρία κινηματογραφικά σίριαλ την περίοδο 1948-1950. Η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε υπήρξε, ταυτόχρονα, καταδίκη του.  Ο Κερκ Αλιν δεν κατάφερε να κάνει καριέρα στο σινεμά, γιατί κανείς ήθελε να τον δει σε άλλο ρόλο πλην εκείνο του Σούπερμαν. Μετά από κάποιες λίγες αποτυχημένες απόπειρες σε δεύτερους ρόλους, αποσύρθηκε λησμονημένος σε ένα ράντσο στην Καλιφόρνια.

Η κατάρα του Σούπερμαν χτύπησε ξανά λίγα χρόνια αργότερα. Αυτή τη φορά το χτύπημά της ήταν πολύ πιο σκληρό. Θύμα της υπήρξε ο Τζορτζ Ριβς, ο πρώτος που υποδύθηκε το διάσημο υπερήρωα στη μικρή οθόνη. Ηταν ο μεγαλύτερος, σε ηλικία, ηθοποιός που έχει παίξει το ρόλο του Κλαρκ Κεντ/Σούπερμαν. Και ο μόνος που αυτοκτόνησε, σε ηλικία μόλις 45 ετών, όταν διαπίστωσε ότι, όμοια με τον Κερκ Αλιν, ο ρόλος αυτός του έκλεισε τις πόρτες σε οποιαδήποτε άλλη ταινία. 

Προσπάθησε, για λίγο, να βγάλει το ψωμί του ως επαγγελματίας παλαιστής, αλλά οι υπερδυνάμεις του Σούπερμαν δεν επιβεβαιώθηκαν. Με αποτέλεσμα να βυθιστεί στην κατάθλιψη, δίνοντας με μια σφαίρα τέλος στη ζωή του. Τη σύντομη καριέρα και το τραγικό τέλος του ηθοποιού αυτού ερμήνευσε ο Μπεν Αφλεκ στην ταινία «Hollywoodland» (2006).

Η τρίτη -και φαρμακερή- εκδήλωση της κατάρας έγινε στην περίπτωση του άτυχου Κρίστοφερ Ριβ.
Σε ηλικία 24 ετών πρωτοεμφανίστηκε στο ρόλο του Σούπερμαν, αποτελώντας το νεότερο ηθοποιό που είχε παίξει μέχρι τότε τον Σούπερμαν. Το επίθετό του διέφερε μόνο στο τελικό «ς» από τον Τζορτζ Ριβς, αυτό όμως δεν απέτρεψε ένα (επίσης τραγικό) τέλος στη ζωή του. 

Εχοντας πρωταγωνιστήσει σε 4 ταινίες της σειράς, από το 1978 έως το 1987, έπεσε από το άλογό του στη διάρκεια μιας επίδειξης, με αποτέλεσμα να υποστεί σχεδόν ολική παράλυση και να περάσει τα υπόλοιπα, λιγοστά, χρόνια της ζωής του σε αναπηρικό καροτσάκι. Κανείς δεν ξέρει αν αυτή η -άτυπη- κατάρα σταμάτησε με τον Κρίστοφερ Ριβ ή αναζητά το νέο της θύμα.

Ας ευχηθούμε τα καλύτερα στο «νεοσύλλεκτο» Χένρι Κάβιλ. Καλού-κακού, όμως, ας το σκεφτεί δυο φορές πριν εμφανιστεί ξανά στο σίκουελ που ήδη βρίσκεται στα σκαριά. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε δηλώσει παλαιότερα ότι ονειρεύεται να παίξει τον Μέγα Αλέξανδρο. Θαυμάσια ιδέα και μια χαρά προστασία από τις κακοτοπιές της φοβερής κατάρας.






COMICS MOVIES-COMICS NEWS-SUPERMAN

Article by Aris Malandrakis// Protagon:

Δεν υπάρχουν σχόλια: