WHBC-GR: Νέα Ορλεάνη | Tζαζ, αλιγάτορες και Αιγάλεω στη Bourbon Street | (Vid+Pics)

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Νέα Ορλεάνη | Tζαζ, αλιγάτορες και Αιγάλεω στη Bourbon Street | (Vid+Pics)

Μια βόλτα στη Νέα Ορλεάνη μπορεί να σου προσφέρει τα πάντα. Μουσική, ρυθμό, μαγεία, διασκέδαση. Μέχρι και Έλληνες ποδοσφαιριστές μπορείς να ανακαλύψεις! ..



Ένα ταξίδι στη Νέα Ορλεάνη, περιλαμβάνει πολύ τζαζ, βουντού, αλιγάτορες , αλλά και Έλληνες ποδοσφαιριστές που μετακόμισαν στη Νέα Ορλεάνη και ζουν μόνιμα,  διατηρώντας κλαμπ ευρωπαϊκής τζαζ,  στη διάσημη και πολυσύχναστη Bourbon Street.

Nέα Ορλεάνη λοιπόν, ο υπ' αριθμόν ένα τουριστικός προορισμός των Αμερικανών για τριήμερο ξεφάντωμα, η πόλη που βρέχεται από τον θρυλικό Μισσιπή, βρίσκεται στον κόλπο του Μεξικού, πρωτεύουσα του βουντού και της τζαζ. Πατρίδα του Λιούις Άμστρονγκ, που έχει δώσει το όνομα του στο αεροδρόμιο και στο πάρκο της πόλης, αλλά και πολλών άλλων καλλιτεχνών της τζαζ, γνωστών ή άγνωστων στο ευρύ κοινό.

Η τζαζ εξάλλου γεννήθηκε στη συνοικία Τρεμέ, που καμαρώνει με επιγραφές για τα παιδιά της, ενώ η Bourbon Street έχει δεκάδες μαγαζιά που παίζουν από το μεσημέρι ως τα ξημερώματα live μουσική με συγκροτήματα όλων των ειδών.
Σε κάθε γωνιά της κρύβεται και μια έκπληξη, καθώς στα καλά καθούμενα εμφανίζονται μπάντες νεαρών μαύρων μουσικών , που παίζουν τρομπόνια, κορνέτες, κλαρινέτα και ότι άλλο είδος πνευστού μπορείτε να φαντασθείτε , με τη συνοδεία ενός τύμπανου, αλλά και απίθανοι τύπου που κάνουν σώου.
Στη πολύβουη οδό μπήκαμε στο Fritzel's , ένα μπαρ που παίζει ευρωπαική τζαζ και αιφνιδιασθήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι ιδιοκτήτης ήταν ο Βασίλης Ζαργάνης και διευθυντής ο Νίκος Νικολόπουλος.
Ο πρώτος υπήρξε ποδοσφαιριστής του Ακράτητου, αλλά σταμάτησε πρόωρα γιατί έσπασε το πόδι του, ενώ ο δεύτερος αγωνίσθηκε σε Αιγάλεω, Ηρακλή, Ατρόμητο, Κέρκυρα, Εθνικός και ένα διάστημα ήταν μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού επί εποχής Μητρόπουλου και Χατζάρα.

Απέκτησαν το μπαρ πριν από 11 χρόνια, όταν ο Ολλανδός ιδιοκτήτης του ήθελε να το δώσει σε άλλα χέρια, πιο αξιόπιστα , για να παίρνει και τα νοίκια του. Αργότερα το αγόρασαν . διατηρώντας όμως την παράδοση που το ήθελε να παίζει ευρωπαϊκή τζαζ. Ένα κασκόλ του Παναθηναϊκού κοσμεί τον τοίχο πίσω από τους μουσικούς, αφού ο Ζαργάνης είναι Παναθηναϊκός, με τον Νικολόπουλο να καμαρώνει που υποστηρίζει τον Ολυμπιακό.

Όπως μας είπαν, παλαιότερα στη Νέα Ορλεάνη, υπήρχαν πολλά ελληνικά μαγαζιά, ακόμη και μπουζουκτσίδικο,  χάρη στους έλληνες ναυτικούς που επισκεπτόταν το λιμάνι της Νέας  Ορλεάνης, αλλά τώρα δεν υπάρχουν έλληνες ναυτικοί στα ελληνικά πλοία και εξαφανίστηκαν και τα μαγαζιά.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας, "ξεφύτρωσαν" όμως άλλοι  δυο Έλληνες και στην πόλη κατοικούν και έχουν επιχειρήσεις πολλοί Χιώτες.
Στη Bourbon , μετά τις 5 το απόγευμα, υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση , συναντάς κάθε καρυδιάς καρύδια με ποτά στο χέρια, η μουσική σπάει τα τύμπανα και μετά απο λίγη ώρα αναζητάς κάτι πιο ήρεμο.  Για τους μυημένους υπάρχει το Preservation Hall Jazz Band, το πιο διάσημο κλαμπ τζαζ μουσικής, όπου δίνονται παραστάσεις από σπουδαίες  μπάντες.
Ο χώρος διατηρήθηκε αναλλοίωτος, δεν πωλούνται ποτά, δεν επιτρέπονται τα φλας , μόνο ο χορός.  Στα σύνορα με την περίφημη συνοικία Frence Quarter, που έμεινε ανέγγιχτη από τον τυφώνα Κατρίνα, συναντάμε την Frencmen Street, όπου παίζουν ποιοτική τζαζ, ενώ στις επιλογές σας βάλτε και το Warehouse District, το SoHo της  Νέας Ορλεάνης, με τις γκαλερί και τα μουσεία, όπου δεσπόζει το ανεπανάληπτο μουσείο D-day, με θέμα τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Για την κρεόλικη κουζίνα να σας πούμε ότι κυριαρχούν τα καβούρια, οι αστακοί, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα όστρακα, ενώ εκτός από τζαζ και ξενύχτι, προτιμήστε μια εκδρομή στους βάλτους με τους αλιγάτορες, αλλά και τα Plantatios, τις φυτείες με τα πανέμορφα σπίτια, αλλά και τις καλύβες που έμεναν οι δούλοι κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης.

Μια βόλτα στον Μισσιπή με ατμόπλοιο, αλλά και το περίφημο καφέ Napoleon House Bar Cafe, όπου σύχναζε ο Τένεση Ουίλιαμς και εμπνεύσθηκε το "Λεωφορείο ο Πόθος".

Το τραμ υπάρχει ακόμη, αλλά δεν το τραβούν άλογα όπως παλιά και κινείται στην περίφημα Canal Street. Μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε το μοναδικό μουσείο Woodoo,
Kι αν προτιμήσετε τις εποχές του καρναβαλιού  Mardi Gras, αλλά και τα φεστιβάλ τζαζ, ετοιμασθείτε για πολυήμερο ύπνο κατά την επιστροφή σας.
Kι αν  είστε φίλοι του αθλητισμού, υπάρχει το κλειστό επιβλητικό γήπεδο Superdom, χωρητικότητας 70.000 θεατών, όπου γίνεται ο τελικός του Super Bowl, του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, όταν σταματούν τα πάντα στην Αμερική, αλλά και η ομάδα ΝΒΑ New Orleans Hornets, που μετονομάσθηκαν σε New Orleanw Pelicans.
Τέλος, για τους φανατικούς  του διαστήματος, υπάρχει και ο σταθμός της ΝΑSA, Stennis,  o μοναδικός που είναι ανοιχτός στο κοινό.



 Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...

Article-Photos-Stefanos Lemonidis ///news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: