WHBC-GR: Δείτε την πιο σημαντική φωτογραφία του Σύμπαντος που τραβήχτηκε ποτέ

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Δείτε την πιο σημαντική φωτογραφία του Σύμπαντος που τραβήχτηκε ποτέ

Το 1995 οι αστρονόμοι της NASA πήραν μια μεγάλη κι επικίνδυνη απόφαση. Έστρεψαν το κορυφαίο τηλεσκόπιο Hubble σε ένα σημείο στον ουρανό που φαινόταν κενό (στη φωτογραφία το σημείο μέσα στο κίτρινο σχηματάκι). Και τράβηξαν αυτή τη φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω...

Το ρίσκο ήταν μεγάλο. Το Hubble είναι εξαιρετικά κοστοβόρο, είναι πάρα πολλοί οι επιστήμονες που περιμένουν να το χρησιμοποιήσουν, κινδυνεύει να διαλυθεί από κάποιο διερχόμενο διαστημικό αντικείμενο ανά πάσα στιγμή και οι αστρονόμοι πρέπει να προλάβουν να πάρουν όσο περισσότερη πληροφορία μπορούν.

Το να κοιτά το τηλεσκόπιο ένα άδειο και νεκρό σημείο ήταν ίσως ύβρις.

Και όμως, το ρίσκο πέτυχε. Όπως γράφει το DeepAstronomy.com, για περίπου 10 μέρες το τηλεσκόπιο κοιτούσε το σκοτεινό σημείο του Διαστήματος.

Το αποτέλεσμα, μετά από αρκετές αναλύσεις ήταν αυτές οι εικόνες:


Το σημείο κάθε άλλο παρά νεκρό ήταν. Ονομάστηκε Hubble Deep Field και σε αυτό βρίσκονται κάποιοι από τους αρχαιότερους γαλαξίες του σύμπαντος. Μέσα σε αυτό, οι επιστήμονες κατάφεραν να δουν γαλαξιακούς σχηματισμούς που δημιουργήθηκαν όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 800 εκατομμυρίων ετών. Και να μάθουν πολύτιμα πράγματα για τον Κόσμο μας.

Σήμερα εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 13, 8 δισεκατομμυρίων ετών. 







Δεν υπάρχουν σχόλια: