WHBC-GR: Σε τρεις το Νόμπελ Ιατρικής

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Σε τρεις το Νόμπελ Ιατρικής

Στους Αμερικανούς Τζέιμς Ρόθμαν και Ράντι Σέκμαν και στο Γερμανό Τόμας Ζίντχοφ απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2013 για την έρευνα που διεξήγαγαν σχετικά με το πώς τα κύτταρα οργανώνουν το σύστημα μεταφοράς τους, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Νόμπελ...

Ο Ρόθμαν είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γέιλ. Ο Σέκμαν είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Ο Ζίντχοφ είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

«Μέσω των ανακαλύψεών τους οι Ρόθμαν, Σέκμαν και Ζίντχοφ αποκάλυψαν το εξαίσια ακριβές σύστημα ελέγχου για την μεταφορά και την παράδοση του κυτταρικού φορτίου», αναφέρει η Επιτροπή που συνεδρίασε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, στην ανακοίνωσή της για την απονομή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. κορόνων (περίπου 884.000 ευρώ).

Σύμφωνα με την επιτροπή, η έρευνα των τριών επιστημόνων αυτών συνέβαλε να κατανοηθεί βαθύτερα το πώς τα προβλήματα στο σύστημα μεταφοράς των κυττάρων προκαλούν νευρολογικές ασθένειες, διαβήτη και ανοσολογικές διαταραχές.

Η έρευνά τους έριξε φως στο πώς παράγεται η ινσουλίνη στον οργανισμό και απελευθερώνεται στο αίμα, στο κατάλληλο σημείο και κυρίως την κατάλληλη στιγμή, ανέφερε η επιτροπή Νόμπελ σε ανακοίνωσή της.

«Αυτές οι όμορφες ανακαλύψεις έχουν σημασία για την κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και προφανώς επηρεάζουν το πώς (μπορούν να αντιμετωπιστούν) ασθένειες σε διάφορα όργανα, το νευρικό σύστημα, ο διαβήτης και ανοσολογικές διαταραχές», σχολίασε ο Γιαν-Ίνγκε Χέντερ, καθηγητής κλινικής παιδικής ογκολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Το Νόμπελ Ιατρικής για το 2012 είχε μοιραστεί στους Τζον Γκέρντον και Σίνγια Γιαμανάκα για την έρευνά τους στον τομέα πυρηνικού αναπρογραμματισμού.Το Νόμπελ Ιατρικής για το 2012 είχε μοιραστεί στους Τζον Γκέρντον και Σίνγια Γιαμανάκα για την έρευνά τους στον τομέα πυρηνικού αναπρογραμματισμού, μία τεχνική που επιτρέπει την μετατροπή των ενηλίκων κυττάρων σε βλαστοκύτταρα, ικανά να σχηματίσουν κάθε είδους ιστού του ανθρωπίνου σώματος.

Το Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας άνοιξε την αυλαία της φετινή απονομής των βραβείων. Την Τρίτη ανακοινώνεται το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Λογοτεχνίας και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης.

Την επόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.






Δεν υπάρχουν σχόλια: