WHBC-GR: Η έκλειψη ηλίου ανά την υφήλιο | Από την Αφρική και τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη | Πώς «υποδέχτηκαν» το σπάνιο φαινόμενο (pics)

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Η έκλειψη ηλίου ανά την υφήλιο | Από την Αφρική και τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη | Πώς «υποδέχτηκαν» το σπάνιο φαινόμενο (pics)

Χθες, όλη σχεδόν η υφήλιος κοίταξε ψηλά και είδε τον ήλιο να ... εξαφανίζεται. Η έκλειψη Ηλίου ήταν ορατή ως μερική στην Αφρική, τη νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και περιοχές της Αμερικής...
Στην Ελλάδα η έκλειψη ήταν ορατή ως μικρή κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη. Σε άλλες περιοχές του κόσμου, η έκλειψη έγινε αντιληπτή ως ολική.

Όσοι έκαναν το λάθος να παρατηρήσουν το σπάνιο αυτό φαινόμενο με γυμνά μάτια, με κυάλια ή με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια -και δεν συμβουλεύτηκαν τους αστρονόμους για την τοποθέτηση ειδικών ηλιακών φίλτρων -, διέτρεξαν κίνδυνο σοβαρής οφθαλμολογικής βλάβης. Κι αυτό διότι τα απλά γυαλιά ηλίου δεν τους παρείχαν επαρκή προστασία.

Η έκλειψη θεωρείται σπάνια, επειδή είναι «υβριδική», δηλαδή στην Ελλάδα ήταν ορατή ως μερική, αλλά σε άλλα μέρη της Γης ήταν ορατή ως ολική. Η επόμενη έκλειψη ηλίου, που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα γίνει τον Μάρτιο του 2015.









Πηγή φωτογραφιών: darkroom.baltimoresun




  

Δεν υπάρχουν σχόλια: