WHBC-GR: Ο βετεράνος του Διαστήματος

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ο βετεράνος του Διαστήματος

Το 1934, χρονιά που οι αστροφυσικοί εντόπισαν για πρώτη φορά αποτυπώματα στην επιφάνεια του Ήλιου, κάποιος άλλος γήινος έφθασε πολύ πιο μακριά...
Ηταν ο Φλας Γκόρντον, ένας από τους πιο διάσημους ταξιδιώτες του Διαστήματος, που μαζί με τον Μπακ Ρότζερς καθιέρωσαν την επιστημονική φαντασία στις σελίδες των κόμικς. Ο ατρόμητος ήρωας ξεκίνησε τις διαγαλαξιακές διαδρομές του σε μια εποχή που η Αμερική στέναζε από το βάρος του οικονομικού κραχ και η ανάγκη για διαφυγή και ονειροπόληση ήταν επιτακτική. Πιάνοντας τον σφυγμό του κοινού, ο βιρτουόζος σχεδιαστής Αλεξ Ρέιμοντ με τον σεναριογράφο Ντον Μουρ πρόσφεραν το κατάλληλο όχημα για αυτή την «απόδραση». Και τι όχημα – πύραυλο κανονικό!

Η καριέρα του Φλας Γκόρντον, ξεκίνησε με μια πτώση, για να συνεχιστεί με μια εντυπωσιακή εκτόξευση. Οι απορίες λύνονται αν ανατρέξουμε στην ιστορία του πρώτου επεισοδίου της σειράς. Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο ο πρωταθλητής του πόλο Φλας Γκόρντον υπήρξε παραλίγο θύμα αεροπορικού δυστυχήματος. 

Αγκαλιά με την ξανθιά Ντέιλ Αρντεν, με την οποία... μοιράστηκε το αλεξίπτωτο, προσγειώνεται στον κήπο του δόκτορα Ζάρκοβ τη στιγμή που ο τελευταίος ετοιμαζόταν να εκτοξευθεί με έναν πύραυλο στο Διάστημα. 

Η μονοθέσια πτήση έγινε τριθέσια και οι τρεις πρωταγωνιστές βγήκαν σεργιάνι στο αχανές Διάστημα. Αρχικά για να εξουδετερώσουν τον φοβερό Μινγκ, δυνάστη του πλανήτη Μόνγκο, και στη συνέχεια για να πολεμήσουν διάφορα εξωγήινα τέρατα και ένα σωρό φοβερούς αντιπάλους.

Ο Αλεξ Ρέιμοντ σφράγισε το κόμικς με το φινετσάτο στιλ του, κάτι που συνέχισαν οι άξιοι διάδοχοί του: από τον Νταν Μπάρι, τη δεκαετία του ’50, και τον Αλ Γουίλιαμσον το ’60, μέχρι τους Σκοτ Μπίρι (σενάριο) και Ρον Αντριαν που ανέλαβαν, πρόπερσι, τις τύχες του ήρωα. 

Στα 80 χρόνια της μέχρι τώρα ζωής του, ο Φλας Γκόρντον,… δραπέτευσε συχνά από τις σελίδες του κόμικ γνωρίζοντας ανάλογη επιτυχία στο ραδιόφωνο (με 3 σίριαλ), στον κινηματογράφο (4 σίριαλ και μία ταινία μεγάλου μήκους, το 1980), στην τηλεόραση (με πιο πρόσφατη μια τηλεοπτική σειρά του 2007), αλλά και ως σειρά κινουμένων σχεδίων. 

Τελευταία κατάκτηση του διάσημου ήρωα είναι το… μοδάτο 3D, με μια παραγωγή που ανακοινώθηκε το 2010 και ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.





  

Δεν υπάρχουν σχόλια: