WHBC-GR: Ντοκιμαντέρ για την εποχή των χίπηδων στα Μάταλα στο CineDoc

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ντοκιμαντέρ για την εποχή των χίπηδων στα Μάταλα στο CineDoc

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, που φέτος συμπληρώνει πέντε χρονιά συνεχής και επιτυχημένης παρουσίας, εγκαινιάζει τις προβολές του για το 2014 με το ιστορικό ντοκιμαντέρ για την εποχή των χίπηδων στα Μάταλα...

Αυτή την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Γαλλικού Ινστιτούτου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Hippie-Hippie Matala! Matala!» του Γιώργου Βαρελά.

20:00 Hippie-Hippie Matala! Matala!
Σκηνοθεσία: Γιώργος Βαρελάς
Διάρκεια 75 λεπτά / Παραγωγή 2013 / Ελλάδα

Το ντοκιμαντέρ μέσα από συνεντεύξεις πρώην «χίπις» και ντόπιων αλλά και μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό,  διερευνά τους μύθους και τις αλήθειες των Ματάλων από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 έως τον διωγμό τους, με πρωτοβουλία της τοπικής εκκλησίας και με τη βοήθεια της χωροφυλακής και του στρατού.

Τον Ιούνιο του 2011, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γερμανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Arn Strohmeyer «Ο Μύθος των Ματάλων», εκατοντάδες πρώην «ένοικοι» των σπηλαίων συναντήθηκαν στα Μάταλα σε ένα μεγάλο hippies reunion που οργάνωσε ο δήμος Φαιστού. Ποιοι ήταν στ΄ αλήθεια οι χίπηδες και τελικώς, τι σημαίνει «χίπης»;

Ο Δημήτρης Πουλικάκος, που υπογράφει και την πρωτότυπη μουσική της ταινίας, οι Γερμανοί Αρν και Έλμαρ, οι Αγγλίδες αδελφές Σίρλευ και Παμ, που ζουν τώρα στην Αυστραλία, η Αμερικανίδα Μπέτσυ και η Βρετανίδα Λιζ, η γιαγιά Αλεξάνδρα και η γιαγιά Κατερίνα που είχε το περίπτερο, ο Στέλιος που ζει στην Καλιφόρνια και είχε το θρυλικό Mermaid café και ο Βαγγέλης από το ΔΕΛΦΙΝΙ αλλά και ο Γιώργης, ο φτωχός Ματαλιώτης ψαράς και φίλος της Joni Mitchell, απαντούν και σχολιάζουν ζητήματα όπως: οι σχέσεις μεταξύ των ντόπιων και των χίπηδων, ο πόλεμος στο Βιετνάμ, η χούντα στην Ελλάδα, τα ναρκωτικά και το ελεύθερο σεξ, η εκκλησία και τα rent rooms, ο διεθνής και ο τοπικός τύπος.

Το ντοκιμαντέρ «Hippie-Hippie Matala! Matala!», βασίστηκε στο σενάριο και την έρευνα της Μαρίας Π. Κουφοπούλου. Είναι μία παραγωγή του Τμήματος Νεανικών και Επιμορφωτικών Προγραμμάτων της ΕΡΤ ΑΕ. Το ντοκιμαντέρ, πραγματοποίησε την πρεμιέρα του τον Μάρτιο, στο φετινό πρόγραμμα του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου, στο Τμήμα "Μικρές Αφηγήσεις", όπου και είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε.

Το Tvxs.gr έχει εξασφαλίσει για τις προβολές των ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση, στείλτε μας email στο cinema@tvxs.gr με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα: «CineDoc», μέχρι την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου στις 13:00 το μεσημέρι. 

Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό email και παρακαλούνται να έχουν παραλάβει τις προσκλήσεις τους το αργότερο μέχρι τις 19:30 από το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Τo ντοκιμαντέρ «Hippie-Hippie Matala! Matala!» του Γιώργου Βαρελά, θα προβληθεί την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου στις 20:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc και την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στον Κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 6 ευρώ, ενώ για τους κατόχους κάρτας ανεργίας, η είσοδος είναι ελεύθερη. Τη Διοργάνωση και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια, του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc έχουν οι: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή.

Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: www.cinedoc.gr

Source: via

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: