WHBC-GR: Δείτε την πραγματικά συγκλονιστική «Φωτογραφία της Χρονιάς» για το 2014

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Δείτε την πραγματικά συγκλονιστική «Φωτογραφία της Χρονιάς» για το 2014

Η «Φωτογραφία της χρονιάς» για το World Press Photo ανήκει στον Αμερικανό φωτογράφο John Stanmeyer, για λογαριασμό του National Geographic... 

Και αν δίνει σε κάποιον την εντύπωση πως πρόκειται για Αφρικανούς που ρομαντικά φωτογραφίζουν το φεγγάρι, πλανάται οικτρά!

Η λήψη πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2013, στις ακτές του Djibouti και απεικονίζει Αφρικανούς μετανάστες που σημαδεύουν με το κινητό τους το φεγγάρι, μήπως κι έτσι «πιάσουν» σήμα από την γειτονική Σομαλία, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να έρθουν σε επαφή με τους δικούς τους στις χώρες απ' όπου προέρχονται ή στις χώρες στις οποίες ελπίζουν να καταλήξουν μετά από ένα τεράστιο ταξίδι.

Το Djibouti, το μικρό κρατίδιο στη Βορειανατολική όχθη της Αφρικανικής ηπείρου, γειτονεύει με την Αιθιοπία, την Ερυθραία και τη Σομαλία, ενώ είναι γνωστό σταυροδρόμι για όλους εκείνους που ξεκινούν από τις πολύπαθες χώρες τους, για να φτάσουν είτε στη Μέση Ανατολή, είτε στην Ευρώπη ως μετανάστες. 

Οι μετανάστες της φωτογραφίας και όλοι εκείνοι που φτάνουν στις όχθες, ξέρουν πως αν πιάσουν σήμα από τη γειτονική Σομαλία, θα μπορέσουν να στείλουν SMS στους οικείους τους, πολύ φτηνότερα απ' ότι αν χρησιμοποιήσουν τον ένα και μοναδικό πάροχο εκεί, την Djibouti Telecom.


Ο φωτογράφος του πρακτορείου Reuters Γκόραν Τομάσεβιτς, από τη Σερβία, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του φωτορεπορτάζ για μια δραματική σειρά φωτογραφιών από τη Συρία η οποία εικονίζει μια επίθεση ανταρτών εναντίον κυβερνητικού σημείου ελέγχου.

Ο Γάλλος Φιλίπ Λοπέζ του Γαλλικού Πρακτορείου κέρδισε στην κατηγορία της μεμονωμένης ειδησεογραφικής φωτογραφίας με μια φωτογραφία επιζώντων του τυφώνα στην Τολόζα των Φιλιππινών, οι οποίοι μεταφέρουν θρησκευτικές εικόνες μπροστά από ερείπια.

Ο Νοτιοαφρικανός Μπρεντ Στίρτον του πρακτορείου Getty επικράτησε στην κατηγορία των σκηνοθετημένων πορτρέτων με μια φωτογραφία πέντε τυφλών αλμπίνων παιδιών από τη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας. Ντυμένα με ίδια ροζ πουκάμισα και μπλε παντελόνια, μοιάζουν να κοιτάζουν ψυχρά την κάμερα.






Δεν υπάρχουν σχόλια: