WHBC-GR: «Goodbye Yellow Brick Road» του Elton John | «Επετειακή» επανέκδοση του άλμπουμ για τα 40 χρόνια του καλλιτέχνη!

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

«Goodbye Yellow Brick Road» του Elton John | «Επετειακή» επανέκδοση του άλμπουμ για τα 40 χρόνια του καλλιτέχνη!

Το 'Goodbye Yellow Brick Road', το σημαντικό και γονιμοποιό άλμπουμ του Elton John του 1973, έχει γίνει remastered και επανεκδίδεται σε CD, βινύλιο, limited-edition κίτρινο βινύλιο και box set που περιλαμβάνει την ηχογράφηση του 'Live At Hammersmith 1973' σε CD ένα DVD με το φιλμ του Bryan Forbes του 1973 'Elton John and Bernie Taupin Say Goodbye ..

To Norma Jean and Type to enter text Other Things', καθώς και ένα σκληρόδετο, εικονογραφημένο βιβλίο 100 σελίδων με σπάνιες φωτογραφίες, αναμνηστικά και ένα νέο δοκίμιο που περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τον Elton John και τον Bernie Taupin.

Επίσης, η Deluxe Edition και η box set εκδόσεις περιλαμβάνουν μία σουίτα με εννέα νέες διασκευές σε κλασσικά τραγούδια από το 'Goodbye Yellow Brick Road' ερμηνευμένα από τους Ed Sheeran, Miguel featuring Wale, Hunter Hayes, The Band Perry, John Grant, Emeli Sande, Imelda May, Fall Out Boy και Zac Brown Band.

Αυτό ήταν το άλμπουμ που δημιούργησε έναν πραγματικό superstar. Μολονότι ήταν ήδη γνωστός το 1973, λόγω της όλο και μεγαλύτερης επιτυχίας των προηγούμενων άλμπουμ του – συμπεριλαμβανομένων των 'Don't Shoot Me I'm Only The Piano Player', 'Elton John' και 'Honky Chateau' – ήταν η κυκλοφορία αυτού του διπλού άλμπουμ, 'Goodbye Yellow Brick Road', που έκανε τον Elton John ένα οικείο όνομα και πούλησε 31 εκατομμύρια δίσκους. Το 'Goodbye Yellow Brick Road' παντρεύει ιδανικά τα διαφορετικά στοιχεία της δεξιοτεχνίας του Elton – κλασσική τραγουδοποιία, R&B, gospel, εντυπωσιακές εμφανίσεις, ψυχή και μεγάλη βοήθεια στον χώρο του θεάματος

Το άλμπουμ παρέμεινε για οκτώ εβδομάδες στο Νο.1 και έγινε επτά φορές πλατινένιο στις Η.Π.Α. Επίσης περιέχει την μεγαλύτερη επιτυχία του Elton John που έγραψε μαζί με τον Bernie Taupin, το 'Candle In The Wind' – μία διεθνή επιτυχία τρεις φορές, σε τρεις διαφορετικές εκτελέσεις, σε τρεις διαδοχικές δεκαετίες και τελικά έγινε το πιο επιτυχημένο εμπορικά single όλων των εποχών. 

Επίσης περιλαμβάνει δυναμικά standards όπως τα 'Saturday Night's Alright For Fighting' και 'Bennie And The Jets', το τελευταίο είναι το κομμάτι που οδήγησε τον Elton να γίνει ο πρώτος λευκός ερμηνευτής που εμφανίστηκε στο επιδραστικό Αμερικανικό R&B TV show, Soul Train. 

To άλμπουμ επίσης κατατάσσεται στα Top 100 Great Albums of All Time του περιοδικού Rolling Stones. Σε μία καριέρα φορτωμένη με highlights που άλλοι καλλιτέχνες μόνο να ονειρεύονται μπορούν, το 'Goodbye Yellow Brick Road' στέκει σαν ένα αξεπέραστο επίτευγμα, μία καθοριστική στιγμή στην πιο συναρπαστική περίοδο της ιστορίας του rock.

Συχνά αναφέρεται σαν το απόγειο των δημιουργικών δυνάμεων και της εμπορικής επιτυχίας του Elton John και του Bernie Taupin, το 'Goodbye Yellow Brick Road' ήταν το όγδοο studio άλμπουμ που είχαν κυκλοφορήσει οι δύο τους σε διάρκεια τριών χρόνων. Η ηχογράφηση του άλμπουμ δεν ήταν η 'ομαλότερη' των εμπειριών.

Αφού η αρχική προσπάθεια να ηχογραφήσουν στο Kingston της Jamaica εκτροχιάστηκε από την διπλή αναποδιά της συνδικαλιστικής δράσης στο στούντιο και περεταίρω αναταραχή προκάλεσε ο αγώνας που γινόταν στην πόλη, για τον παγκόσμιο τίτλο στο box, o Elton και η μπάντα επέστρεψε στο οικείο περιβάλλον του Chateau d'Herouville. 

Το άλμπουμ ολοκληρώθηκε στο καταπληκτικό χρόνο των 17 ημερών (που περιλαμβάνουν το mixing!) και το αποτέλεσμα είναι μία δουλειά με μεγάλες φιλοδοξίες ξεκινώντας με τον μεγαλειώδες και επικό prog rock ήχο του "Funeral for a Friend Lies / Love Lies Bleeding”, 
, και συνεχίζοντας με αβίαστες μεταβάσεις ανάμεσα στην pop, το hard rock, την soul και τις εντυπωσιακές, συγκινητικές μπαλάντες.

Το artwork του άλμπουμ ήταν επίσης ένα τεράστιο δημιουργικό άλμα για τον Elton, που ενώ στα artwork των προηγούμενων άλμπουμ είτε δεν εμφανιζόταν καθόλου είτε παρουσιαζόταν ως ένας ειλικρινής τραγουδοποιός των πρώιμων 70ς, εδώ εμφανίζεται περίλαμπρος με αστραφτερές μπότες πλατφόρμα, σατέν σακάκι και φυσικά, αυτό που θα γινόταν σύντομα το σήμα κατατεθέν του, τα φανταχτερά γυαλιά του.

Η εικόνα του να περνάει από έναν κανονικό δρόμο σε έναν μαγικό, φανταστικό δρόμο, δεν είναι μόνο μία αλληγορία για την μετάβαση που περνούσε ως καλλιτέχνης αλλά είναι και μία από τις πιο καθοριστικές εικόνες της ροκ μουσικής της πρώιμης δεκαετίας του 1970.

Η διαρκής κληρονομιά του Goodbye Yellow Brick Road είναι εμφανής από τον πλούτο των αναδυόμενων νέων ταλέντων που σπεύδουν να επαινέσουν την επιρροή που είχε στην δική τους σταδιοδρομία. Καλλιτέχνες που κυμαίνονται από τον νικητή των BRIT Awards Ed Sheeran (Candle In The Wind), τον αισθησιακό R&B τραγουδιστή Miguel (Bennie And The Jets), την rock μπάντα Fall Out Boy (Saturday Night's Alright For Fighting), προσθέτουν τις δικές τους ερμηνείες στα κλασικά πρωτότυπα, σε ένα εντυπωσιακό bonus disc με διασκευές. 

Ηχογραφημένο με τον παραγωγό Peter Asher στο πηδάλιο, η επιρροή του Elton και του Bernie στους σύγχρονους τραγουδιστές της Americana, του R&B, της soul και του rock, συνεχίζει να λάμπει.

Λίστα των διασκευών που περιλαμβάνουν οι Box Set and Deluxe Εκδόσεις:

1. Ed Sheeran - Candle In The Wind
2. Miguel featuring Wale - Bennie And The Jets
3. Hunter Hayes - Goodbye Yellow Brick Road
4. The Band Perry - Grey Seal
5. John Grant - Sweet Painted Lady
6. Emeli Sandé - All The Girls Love Alice
7. Imelda May - Your Sister Can't Twist (But She Can Rock And Roll)
8. Fall Out Boy - Saturday Night's Alright For Fighting
9. Zac Brown Band - Harmony

Οι εκδόσεις του Goodbye Yellow Brick Road:

  • 1. 1-CD set: 2014 CD remaster του Goodbye Yellow Brick Road από τον Bob Ludwig στα Gateway Mastering από τα αυθεντικά, αναλογικά tapes. Αντίστοιχη ψηφιακή έκδοση: Remaster, Mastered For iTunes, HD Edition
  • 2. 2-CD set: 2014 CD remaster του Goodbye Yellow Brick Road όπως παραπάνω, 9 διασκευές, best of Live At Hammersmith CD

Αντίστοιχη ψηφιακή έκδοση: Remaster, Mastered For iTunes
  • 3. Five Disc CD/DVD box set: περιλαμβάνει το standard album, 9 διασκευές disc, single B-sides and bonus tracks, ολόκληρο το live At Hammersmith CD, DVD of Bryan Forbes' 1973 film Elton John And Bernie Taupin Say Goodbye To Norma Jean and Other Things, και 100-σελίδων εικονογραφημένο σκληρόδετο βιβλίο με σπάνιες φωτογραφίες, αναμνηστικά και ένα νέο δοκίμιο που περιέχει συνεντεύξεις των Elton John and Bernie Taupin). 
Αντίστοιχη ψηφιακή έκδοση: Remaster, Mastered For iTunes
  • 4. Standard 12” vinyl album. Mastered for vinyl by Doug Sax and Robert Hadley at The Mastering Lab, California. 180GM audiophile ποιότητας βινύλιο με download card
  • 5. Περιορισμένης έκδοσης κίτρινο βινύλιο διαθέσιμο από το http://store.eltonjohn.com και http://www.theboxsetstore.co.uk
  • 6. HD Pure Audio Blu-Ray album

Δεν υπάρχουν σχόλια: