WHBC-GR: Asturias awards | Ο αρχιτέκτων Φρανκ Γκέρι επελέγη για το βραβείο των τεχνών

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Asturias awards | Ο αρχιτέκτων Φρανκ Γκέρι επελέγη για το βραβείο των τεχνών

Ο Κανοδοαμερικανός αρχιτέκτων Φρανκ Γκέρι είναι ο νικητής των βραβείων Asturias στην κατηγορία των τεχνών.Οι δημιουργίες του χαρακτηρίζονται από καινοτομίες στην αισθητική, την τεχνολογία και τα υλικά και ασκούν ισχυρή επιρροή σε άλλους καλλιτεχνικούς τομείς...

Τα κτίρια του ανά τον κόσμο, με κορυφαίο δημιούργημα το Μουσείο Γκουγκενχάιμ στο Μπιλμπάο, αντιμετωπίζονται ως αξιοθέατα που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες.

Οι διάσημες στρεβλωμένες φόρμες των κτιρίων του όπως το συναυλιακό κέντρο Walt Disney στο Λος Άντζελες και το σπίτι του χορού στην Πράγα, τον κατατάσσουν στους εκφραστές του αρχιτεκτονικού κινήματος της αποδόμησης.

[The Guggenheim in Bilbao vs. The Sydney Opera House]

Πρόκειται για έναν από τους διασημότερους και σημαντικότερους αρχιτέκτονες του κόσμου που σχεδίαζε πάντα με νεανικό ενθουσιασμό. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Πρίτσκερ, που είναι η ανώτατη διάκριση στο χώρο της αρχιτεκτονικής.

Γεννημένος το 1929 ο εβραϊκής καταγωγής αρχιτέκτων έφτιαχνε ως παιδί μικροσκοπικές πόλεις από ξύλο. Μετέπειτα σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνιας και σχεδιασμό πόλης στο Χάρβαρντ.

Στα 79 του χρόνια σχεδίασε το αρχηγείο της εταιρείας κολοσσού «InterActiveCorp» στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μία από τις ποιητικότερες κατασκευές του Φρανκ Γκέρι, ένα γυάλινο κτίσμα που παραπέμπει σε γιγαντιαία λευκή θαλαμηγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: