WHBC-GR: Ουκρανία | Η τέχνη αποτυπώνει τις εξελίξεις (video)

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ουκρανία | Η τέχνη αποτυπώνει τις εξελίξεις (video)

Η εξέγερση στην Ουκρανία το τελευταίο εξάμηνο προκάλεσε χάος στους δρόμους και τις πλατείες. Όπως είναι φυσιολογικό, αυτές οι καθημερινές πλέον εικόνες ενέπνευσαν και τους καλλιτέχνες της χώρας, που προσπάθησαν στον καμβά να αποτυπώσουν με τα πινέλα τους τις ιστορίες αυτής της διαμάχης...

Μερικοί δημιούργησαν τα προσωρινά τους στούντιο στην καρδιά των διαδηλώσεων των προηγούμενων μηνών, στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, ώστε να καταφέρουν να αιχμαλωτίσουν στην τέχνη τους κάθε ιστορική στιγμή.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Μαρίνα Σοτσένκο. Το τελευταίο διάστημα γέμιζε τις ημέρες της διαδηλώνοντας αλλά και ζωγραφίζοντας, ενώ μερικές φορές τα έκανε ταυτόχρονα.

Παλιότερα συνήθιζε να σχεδιάζει και να χρωματίζει αντικείμενα και κυρίως λουλούδια, ωστόσο, μετά την συμμετοχή στις διαδηλώσεις μαζί με τον γιο της, άλλαξε ρότα στην τέχνη της και βάλθηκε να προσπαθεί να αιχμαλωτίσει κάθε πτυχή της επανάστασης.

Η Μαρίνα Σοτσένκο σχολιάζει: «Αυτό πρέπει να κάνει ένας καλλιτέχνης. Πρέπει να ζωγραφίζεις αυτό που σε αγγίζει. Μετά αυτό θα αγγίξει και τους άλλους ανθρώπους».

Στην κορύφωση των διαδηλώσεων, δημιουργήθηκε μια ομάδα που έγινε γνωστή ως «Οι καλλιτέχνες της Μαϊντάν». Μέλος της είναι και η Τάνια Τσεπράσοβα, καθηγήτρια στην Ακαδημία Τέχνης της Ουκρανίας, που πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα του περασμένου χειμώνα ζωγραφίζοντας και… διαδηλώνοντας.

Δούλεψε σε καμβά, αλλά επίσης ζωγράφισε τα κράνη που χρησιμοποιήθηκαν από διαδηλωτές στις συγκρούσεις τους με την αστυνομία. «Θέλω να δείξω ότι δεν είναι μόνο πόλεμος αλλά ότι υπάρχει επίσης ομορφιά σε ορισμένα πράγματα, μετά την επανάσταση», σχολιάζει στην κάμερα η Τάνια Τσεπράσοβα.

Στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ουκρανίας, αυτή η έκθεση του γάλλου φωτογράφου Ερίκ Μπουβέ δείχνει εικόνες από τα κλικ που τράβηξε κατά την διάρκεια των τριών ταξιδιών που έκανε στο Κίεβο στους μήνες των μεγάλων διαδηλώσεων.

Οι φωτογραφίες του απεικονίζουν το χάος αλλά και την κανονική ζωή στις μέρες της επανάστασης.

Η Νατάλια Σόστακ από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ουκρανίας εξηγεί: «Η τέχνη είναι στη σφαίρα της πολιτικής, ιδιαίτερα τη σύγχρονη τέχνη. Γι ‘αυτό και δεν μπορούμε να βρισκόμαστε μακριά από ό,τι έχει συμβεί».

video © 2014 euronews
Στην Πλατεία Ανεξαρτησίας δεκάδες εκδηλώσεις μνήμης έχουν γίνει για τους διαδηλωτές που έχασαν τις ζωές τους στις μάχες με την αστυνομία.

Η ιστορία θα κρίνει τα γεγονότα τόσο εκεί όσο και σε ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά όταν σταματήσουν οι συγκρούσεις, ξεχαστούν τα ονόματα των νεκρών και επουλωθούν οι πληγές του παρόντος, θα είναι η τέχνη που θα μείνει να θυμίζει όσα συνέβησαν αυτές τις μέρες…


Photos: National Art Museum of Ukraine

Δεν υπάρχουν σχόλια: