WHBC-GR: Chick Corea | Ο θρύλος της τζαζ σε παγκόσμια περιοδεία | Βουδαπέστη

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Chick Corea | Ο θρύλος της τζαζ σε παγκόσμια περιοδεία | Βουδαπέστη

Εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στην κορυφή της Τζαζ. Είναι ένας ταξιδιώτης της μουσικής. Έχει δοκιμάσει όλα τα είδη, ενώ έχει δημιουργήσει νέα μουσικά ρεύματα...

Εδώ και κάποιους μήνες, ο Τσίκ Κορία βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία.
Τον συναντήσαμε στη Βουδαπέστη, όπου έπαιξε μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό.

«Πριν από χρόνια για μένα έγινε προφανές, ότι η μουσική είναι ένα δώρο προς την κοινωνία. Μπορείς να παίξεις μουσική για τον εαυτό σου και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό, αλλά πραγματικά η μουσική είναι κάτι που πρέπει να ανταλλάσσουμε. Σκοπός είναι να δώσουμε χαρά, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να ζήσουμε το φως της ζωής. Με κάποιο τρόπο να τονώσουμε το ηθικό των ανθρώπων. Αυτό με ενδιαφέρει πραγματικά και αυτό προσπαθώ να πετύχω σε κάθε μέρος παίζω. Αυτός είναι ο στόχος μου», δήλωσε στην κάμερα του euronews o Τσίκ Κορία.

Δικαίως η Βουδαπέστη υπερηφανεύεται για την μουσική της παράδοση.

Η Ακαδημία Λιστ έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Μετά την πρόσφατη ανακαίνιση, ξανακέρδισε την ιστορική της αίγλη.

«Η συναυλία συμβολίζει την συνάντηση του Τσίκ Κορία με τον Φραντς Λιστ. Η συναυλία συμπίπτει με την πρώτη, σόλο παράσταση, που ο Λίστ έδωσε στη Ρώμη το 1839. Η Ακαδημία της Μουσικής φέρει το όνομά του. Ήταν το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε αυτό τον μεγάλο καλλιτέχνη. Απόψε, ο Τσίκ Κορία ήρθε στο μουσικό ραντεβού, που πριν από χρόνια έκλεισε με τον Φραντς Λιστ», δήλωσε ο Ιμρέ Σζάμπο Στέιν, επικεφαλής του τομέα επικοινωνίας της Ακαδημίας Λιστ.

«Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη τέχνη και πολιτισμός. Όμως η δημιουργικότητα είναι μέσα μας, κάθε ταλαντούχος άνθρωπος πρέπει να βρει την δύναμη και να προχωρήσει. Να πάρει ρίσκο και να βουτήξει σε άγνωστα νερά. Ο πολιτισμός και η ζωή δεν προχωράει με νόμους και γραφειοκρατία. Οι δημιουργικοί άνθρωποι θα γεννήσουν το καινούριο», υποστήριξε ο Τσικ Κορία.

Στην παράσταση του απέτησε φόρο τιμής και σε έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Ουγγαρίας, που επίσης μεγαλούργησε στην Ακαδημία Λιστ.
[Chick Corea & Bobby McFerrin-2012- Tour in Europe]

«Ο Μπέλα Μπάρτοκ ήταν ο πρώτος συνθέτης που με ενθουσίασε όταν ήμουν στο γυμνάσιο. Ξεκίνησα με Μπαχ και Μότσαρτ, αλλά τότε δεν με ενδιέφεραν τόσο. Όμως ο Μπάρτοκ μου άρεσε πολύ. Μου αρέσει να παίζω, αυτή είναι η ζωή μου. Νομίζω πως το καλύτερο που έχω να προσφέρω στους ανθρώπους, είναι η μουσική», εξομολογείται ο διάσημος καλλιτέχνης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: