WHBC-GR: 1η Εβδομάδα Κόμικς στην Αίγυπτο

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

1η Εβδομάδα Κόμικς στην Αίγυπτο

Το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια φιλοξενούν για πρώτη φορά μια εβδομάδα αφιερωμένη στα κόμικς και στις γελοιογραφίες, με έργα όχι μόνο αιγύπτιων καλλιτεχνών αλλά και συναδέλφων τους από τη Γαλλία και τη Γερμανία...

Στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας, οργανώνεται και μια έκθεση με αρκετά έργα, που αφηγούνται διαφορετικές ιστορίες με διαφορετικά θέματα. Είναι μια λαμπρή ευκαιρία για τους ντόπιους σκιτσογράφους να ανταλλάξουν ιδέες και να συζητήσουν με τους ξένους δημιουργούς. Η τέχνη των κόμικς είναι σχετικά νέα στην Αίγυπτο, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμιά υποστήριξη, αλλά ούτε και γνώση του αντικειμένου.

«Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες στην Αίγυπτο και έχουν κάνει πολλά κόμικς . Αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να τα εκδώσουν. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να το κάνουμε στο μέλλον» τόνισε η αιγύπτια δημιουργός, Μούνα Αλμπαγκντάντι.

Η εβδομάδα οργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο αλλά και το Ινστιτούτο Goethe της Αιγύπτου. Πέρα από τις εκθέσεις υπάρχουν ομιλίες, σεμινάρια και masterclass, που φωτίζουν πτυχές της 9ης, όπως την αποκαλούν, τέχνης.

«Το γεγονός ότι τα κόμικς μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες και τις απόψεις των δημιουργών, στην παρούσα κατάσταση είναι πολύ ενδιαφέρον. Προσωπικά, έχω εντυπωσιαστεί από την ωριμότητα όλων των καλλιτεχνών που βρίσκονται εδώ» επισήμανε ο Ζαν-Πιερ Μερσιέ, επιστημονικός σύμβουλος στο CIBDI της Ανγκουλέμ.

Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο καθένας, ανταλλάσσουν ιδέες και συζητούν τα ζητήματα που τους απασχολούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Υπάρχουν πλέον και τρισδιάστατα σκίτσα, τα οποία μπορείς να τα διαβάσεις, με τη βοήθεια τρισδιάστατων γυαλιών.

«Η κάθε χώρα έχει τη δική της ιστορία και τις δικές της εμπειρίες. Η πλειοψηφία των σχεδίων, που εκτίθενται εδώ, αντανακλούν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών της Αιγύπτου. Το καλλιτεχνικό έργο επιτρέπει στον θεατή να γίνει μέτοχος της Ιστορίας αυτού του τόπου» επισήμανε ο απεσταλμένος του Euronews, Μοχάμεντ Σάικιμπραχίμ.

Copyright © 2014 euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: