WHBC-GR: Έρχεται το Animasyroς 7.0 Festival..

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχεται το Animasyroς 7.0 Festival..

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αnimasyroς και η μεγάλη γιορτή της animation  τέχνης πλησιάζει γεμάτη εκπλήξεις και ανανεωμένο πρόγραμμα. Από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου με αφιερώματα, πρεμιέρες, νέες ενότητες και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους animaniacs...

Με σχεδόν 200 ταινίες (192 τίτλους), σπουδαία αφιερώματα και νέα τμήματα, το αnimasyroς 7.0 γεμίζει χρώμα, γυναικείο άρωμα και παιδική σκανταλιά. Αρκούδοι που αφηγούνται την πολυτάραχη ζωή τους αλλά και αρκούδοι ύποπτοι για φόνο, ερωτευμένα σαλιγκάρια, σκυλάκια και χαρακτήρες animation που το «σκάνε» και τρέχουν προς την ελευθερία, ιστορίες αγάπης και οικογενειακές αμαρτίες, κόκκινα φουλάρια με μυστηριώδεις δυνάμεις, ένα σύννεφο επιστήθιος φίλος αλλά και τα ξεχωριστά μονοπάτια προς την ενηλικίωση, είναι λίγα από όσα θα ξεπηδήσουν από την οθόνη.

[ Sita Sings the Blues]

Ασυναγώνιστο Διαγωνιστικό και Kριτική Επιτροπή
Δεκάδες short films που κέρδισαν κοινό και κριτικούς στα διεθνή φεστιβάλ και άλλα τόσα πρωτοεμφανιζόμενα -με επαγγελματική και φοιτητική υπογραφή- βρίσκουν και φέτος θέση στις προβολές του αnimasyroς 7.0 διεκδικώντας το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής. Εκλεκτά μέλη της φέτος, ο Μark Shapiro, εκπρόσωπος του διεθνούς φήμης LAIKA (USA), ο Ülo Pikkov, Εσθονός σκηνοθέτης, εκπρόσωπος του Διεθνούς Φεστιβάλ animation της Εσθονίας, Animated Dreams και  ο Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος και ανταποκριτής του Euronews.

[Rocks in my pockets]

Ταινίες που έχουμε ήδη αγαπήσει
Από το διεθνές διαγωνιστικό (49 τίτλοι) έχουμε ήδη ξεχωρίσει το The Noir Project, του Γρηγόρη Βαρδαρινού, που αποτελεί κράμα εμψύχωσης και live-action ταινίας κι έχει ως θέμα του την ενδοοικογενειακή βία:  

O 16χρονος Ιάκωβος αποφασίζει να σώσει τη μητέρα του, από τον μέθυσο και χαρτοπαίκτη πατέρα του που την κακοποιεί. Είναι αρκετά πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ότι ήταν απ' τις πρώτες επιτυχημένες ελληνικές απόπειρες στο kickstarter. 

[Krokodill]

Αλλά και ταινίες που αφηγούνται την ιστορία τους μέσα από τον πλούτο και τη σοφία της φύσης: Wildlife Crossing!, του Noro Držiak  (Τσεχία), όπου δύο ερωτευμένα σαλιγκάρια πρέπει να ξεπεράσουν τις παγίδες και τα εμπόδια της σκληρής πραγματικότητας που τα κρατά χώρια, Smart Monkey, του Nicolas Pawlowski and Winshluss, (Γαλλία), μία ταινία που σε γεμίζει αισιοδοξία και αφηγείται την πανάρχαια μάχη επιβίωσης των αδύναμων απέναντι στα θηρία, αλλά και 

Η ιστορία ενός αρκούδου, ο οποίος στέκεται στην άκρη του δρόμου και αφηγείται τη ζωή του, μέσα από ένα θέατρο μαριονέτας σε κουτί που έχει φτιάξει ο ίδιος. Σε πιο σκοτεινά μονοπάτια, τέλος, οι βραβευμένοι Ιπποπόταμοι (Hippos) του Piotr Dumala (Πολωνία), αναδεικνύουν το θέμα της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών.

Νέο Τμήμα K.ID.S’ 
Το K.ID.S'  είναι εντελώς καινούργιο και περιέχει 10 διαφορετικές ταινίες (στην πλειοψηφία τους εξαιρετικές), από 10 διαφορετικές χώρες απλωμένες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όλες κατάλληλες για παιδιά κάθε ηλικίας. 

Αφιερώματα και Ειδικές Προβολές 
Το γυναικείο στοιχείο στην τέχνη του animation τιμά φέτος το αniμαsyroς, φιλοξενώντας αφιέρωμα με θέμα την Ισότητα των Φύλων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν το πρόσφατα βραβευμένο στο σημαντικό φεστιβάλ του Karlovy Vary "Rocks in my Pockets" της Signe Baumane, πλαισιωμένο κι από τρεις μικρού μήκους ταινίες της, καθώς και το "Sita Sings the Blues" της Nina Paley, επίσης πολυβραβευμένο και σημαντικό τόσο για post-φεμινιστικές θέσεις του όσο και για το ότι αποτελεί το λαμπρότερο παράδειγμα ελεύθερης δικαιωμάτων ταινίας στην σύγχρονη εποχή του παγκόσμιου κινηματογράφου (ανήκει στο public domain από την πρώτη μέρα).

[ Villa Antropoff ]

Αφιέρωμα στον διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη και παραγωγό Jacques-Rémy Girerd και θα προβληθούν δύο ταινίες του: η τελευταία “Tande Hilda” και μία παλιότερή του με τίτλο “La prophétie des grenouilles”). 

Από τις ειδικές προβολές, ξεχωρίζει η ταινία έναρξης του αnimasyroς 7.0,The Boxtrolls" της Laika, που κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα της και το "O Menino e o Mundo" (Το αγόρι και ο κόσμος) μια βραζιλιάνικη ταινία που κέρδισε φέτος το φεστιβάλ του Annecy (αντίστοιχο με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες του animation ). To τελευταίο θα προβληθεί στην Πλατεία Μιαούλη, στο πλαίσιο των «ανοιχτών»/ open air προβολών που αποτελεί ένα ακόμη καινούριο στοιχείο της φετινής διοργάνωσης.





Animasyroς 7.0 Festival 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: