WHBC-GR: Το Philae «σταθεροποιήθηκε» στον κομήτη - Οι πρώτες εικόνες

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Το Philae «σταθεροποιήθηκε» στον κομήτη - Οι πρώτες εικόνες

Αίσιο τέλος φαίνεται πως είχε το θρίλερ με την αποστολή του ρομποτικού οχήματος Philae του σκάφους Rosetta στην επιφάνεια του κομήτη 67P/CG. Παρά την αρχική αποτυχημένη απόπειρα να αγκιστρωθεί στην επιφάνεια, πλέον κατάφερε να σταθεροποιηθεί και να στείλει μηνύματα προς τη Γη και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος....

«Το ρομπότ, που προσεδαφίσθηκε χθες στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι "λειτουργεί καλά", αλλά βρίσκεται χωρίς αμφιβολία "σε μία απότομη πλαγιά ", δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φιλίπ Γκοντόν, επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) στην Τουλούζη.

[Μια από τις εικόνες που έστειλε το ρομποτικό όχημα μετά τον αποχωρισμό του από τη «Rosetta».]

Το ρομπότ διαθέτει έξι φωτογραφικές μηχανές και παίρνει φωτογραφίες προς διάφορες κατευθύνσεις. Στη μία φαίνεται ο ουρανός, στην άλλη το έδαφος και σε μία τρίτη ένας βράχος.

Μετά την προσεδάφισή του χθες στην προγραμματισμένη τοποθεσία επί της επιφάνειας του κομήτη Τσούρι, το ρομπότ έκανε δύο αναπηδήσεις, διότι δεν λειτούργησαν τα άγκιστρα.

«Αρα, το Philae έχει απομακρυνθεί κατά ένα χιλιόμετρο από το σημείο» της αρχικής του προσεδάφισης.
«Προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε τις επιστημονικές αναλύσεις χωρίς να κινήσουμε τίποτε», δήλωσε ο Φιλίπ Γκοντόν.

Στην αποστολή Rosetta, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) συμμετέχουν πολλά κέντρα στο Ντάρμσταντ της Κολωνίας, στη Γερμανία και στην Τουλούζη, της Γαλλίας.

Ενα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα 
Η αποστολή του Philae είναι να πάρει δείγματα η ανάλυση των οποίων θα δώσει πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και για την εμφάνιση του νερού και της ζωής της Γη.

Οι δυσκολίες αυτές δεν στάθηκαν ικανές να διαλύσουν την ευφορία που δημιούργησε αυτή η διεθνής πρώτη στα χρονικά της εξερεύνησης του Διαστήματος.

[Ανάμεσα στους ενθουσιώδεις που παρακολούθησαν την ιστορική προσεδάφιση του Philae, ήταν ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.]

«Είμαστε οι πρώτοι που καταφέραμε κάτι τέτοιο και θα μείνει για πάντα. Είναι μία μεγάλη επιτυχία. Ηταν μία μεγάλη ημέρα», δήλωσε ο Ζαν-Ζακ Ντορντέν, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Η NASA χαιρέτισε τη θεαματική επιτυχία «στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος», «βήμα-κλειδί για τη διεθνή συνεργασία», σε μία αναφορά στα τρία αμερικανικά όργανα που μεταφέρει η Rosetta.

[Η πρώτη πανοραμική «καρτ ποστάλ» από την επιφάνεια του κομήτη που έστειλε το όχημα προσεδάφισης του Rosetta Philae]

Χρειάστηκαν επτά ώρες ελεύθερης πτώσης από την αποκόλλησή του από τη Rosetta μέχρι την προσεδάφιση του Philae στην επιφάνεια του πυρήνα του κομήτη.





Δεν υπάρχουν σχόλια: