WHBC-GR: Αστρονόμοι ανακάλυψαν Κρόνο μαμούθ με δακτυλίους 120 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (!) (video)

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Αστρονόμοι ανακάλυψαν Κρόνο μαμούθ με δακτυλίους 120 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (!) (video)

Ολλανδοί και Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι ο εξωπλανήτης J1407b, ο οποίος είχε αρχικά ανακαλυφθεί το 2012, διαθέτει ένα γιγαντιαίων διαστάσεων σύστημα δακτυλίων (φωτογραφία πάνω), μπροστά στο οποίο ωχριά ο γνωστός μας Κρόνος...

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο εν λόγω σούπερ-Κρόνος, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο J1407, διαθέτει ένα σύστημα δακτυλίων με διάμετρο σχεδόν 120 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, πάνω από 200 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τους δακτυλίους του Κρόνου.

Το σύστημα δακτυλίων, το πρώτο που ανακαλύφθηκε εκτός του ηλιακού μας συστήματος, αποτελείται από τουλάχιστον 30 δακτυλίους, ο καθένας από τους οποίους έχει διάμετρο δεκάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Επιπλέον, στους δακτυλίους εντοπίζονται κενά, που πιθανότατα υποδηλώνουν την ύπαρξη δορυφόρων με μέγεθος μεταξύ του Άρη και της Γης γύρω από τον εξωπλανήτη.


Εξωπλανήτες

Ο σούπερ Κρόνος είναι απλά ένας από τα τρισεκατομμύρια πλανητών που πρέπει να υπάρχουν στον γαλαξία μας.

Οι επιστήμονες χωρίζουν τους εξωπλανήτες σε διάφορες κατηγορίες. Η κατηγορία όμως που έχει ενδιαφέρον για την ανθρωπότητα είναι οι εξωπλανήτες εκείνοι που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τη Γη. Αυτοί ανέρχονται σε σαράντα δισεκατομμύρια μόνο στο δικό μας γαλαξία, γεγονός που αυξάνει τις στατιστικές πιθανότητες για ύπαρξης κάποιας μορφής ζωής σε αυτούς τους πλανήτες.

Αστρονόμοι των Πανεπιστημίων Berkeley της Καλιφόρνια και της Χαβάης ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ύστερα από επεξεργασία των στοιχείων που στέλνει το τηλεσκόπιο της NASA με την ονομασία Κέπλερ, υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμύρια εξωπλανήτες στο Γαλαξία μας σε μακρινά ηλιακά συστήματα, που θεωρούνται ότι βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή σε μια απόσταση από το άστρο τους και με τη σωστή σύνθεση και μέγεθος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή. Σημειώνεται ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνο το δικό μας Γαλαξία.

Στη βάση αυτών των υπολογισμών, γίνεται αντιληπτό ότι ο αριθμός των εξωπλανητών όμοιων με τη Γη σε ολόκληρο το σύμπαν αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

"Με αυτά τα στοιχεία που διαθέτουμε πρέπει υπάρχει και αλλού ζωή στο σύμπαν”, δήλωσε η γνωστή αστροφυσικός του Massachusetts Institute of Technology, Sara Seager.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 170 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό σύμπαν και πιθανώς 500 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο μη ορατό σύμπαν. Ο αριθμός των άστρων που βρίσκεται σε κάθε ένα από αυτούς τους γαλαξίες κυμαίνεται από μερικές δεκάδες εκατομμύρια μέχρι εκατό τρισεκατομμύρια άστρα.

“Πιστεύω ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα ξέρουμε εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν” δήλωσε ο αστροφυσικός της NASAKevin Hand.


.



Δεν υπάρχουν σχόλια: