WHBC-GR: Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες "υψηλής ευκρίνειας"

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες "υψηλής ευκρίνειας"

Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία εφευρέθηκε το 1861 από τον φυσικό James Clerk Maxwell και όπως ήταν λογικό αποτέλεσε σπουδαία εφεύρεση, ωστόσο αυτές οι φωτογραφίες δεν ήταν καλής ποιότητας, καθώς ήταν θολές, έτσι την επανάσταση την έφεραν τα αδέλφια Lumière και το άμυλο πατάτας (pics)..

[Lumiere Brothers]

Το 1097 τα αδέλφια  Lumière, Auguste και Louis, σύστησαν για πρώτη φορά την έγχρωμη φωτογραφία, γεγονός που θα έφερνε επανάσταση στον τομέα και θα τον εξέλισσε σημαντικά, αφού παρόλο που οι έγχρωμες φωτογραφίες υπήρχαν ήταν θολές και δυσδιάκριτες. Το συστατικό που έκανε τη διαφορά ήταν το άμυλο πατάτας.

Η διαδικασία, που βασίζεται στις αυτόχρωμες πλάκες, ήταν ουσιαστικά η κάλυψη μιας γυάλινης πλάκας με άυλο πατάτας που προηγουμένως είχε χρωματιστεί με κόκκινο, πράσινο ή μπλε δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα φίλτρο. Σε αυτή τη πλάκα προσθέτονταν ένα λεπτό στρώμα γαλακτώματος και αφηνόταν στον ήλιο, μετά από αυτή τη διαδικασία ήταν έτοιμη για χρήση και φυσικά να προσφέρει φωτογραφίες με μεγάλη ευκρίνεια.

Η τεχνική που έγινε άμεσα γνωστή στο Παρίσι εισήχθηκε στις ΗΠΑ, και η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία, που βασίστηκε σε αυτή τη μέθοδο, απεικονίζει ένα λουλούδι σε έναν κήπο στο Βέλγιο και δημοσιεύθηκε το 1914. Το National Geographic κατέχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο, 15.000 στον αριθμό, με γυάλινες πλάκες έγχρωμων φωτογραφιών.

Όπως η ασπρόμαυρη φωτογραφία, και η τεχνική του αυτόχρωματισμού ήταν μια αργή διαδικασία. Επειδή τα ανοίγματα δεν ήταν μεγάλα, τα υποκείμενα έπρεπε να μείνει σταθερά και ακίνητα, για να  αποφευχθεί μια θολή εικόνα. Αλλά με τη νέα μέθοδο η θαμπάδα είχε ένα ασυνήθιστο αισθητικό αποτέλεσμα που σε συνδυασμό με τα ήπια χρώματα χρώματα, έκανε τη φωτογραφία να μοιάζει με ζωγραφιά.

Οι πλάκες αυτόχρωμων στα αρχεία μας παρέχουν μια μοναδική ματιά στο παρελθόν, σε μια εποχή πριν η ψηφιακή ακρίβεια να την αντικαταστήσει, με αυτές αποδίδεται μια πιο ήπια μορφή, ζωγραφικό βλέμμα και την παλέτα.

1. Αντανακλάσεις
  
Μια γυναίκα κάθεται στο λιμάνι Τάμπα, της Φλόριντα. Η φωτογραφία κυκλοφόρησε το 1930 στο National Geographic, συνοδεύοντας ένα άρθρο με τίτλο  "Florida—The Fountain of Youth."

2. Ένα απόγευμα στο Πάρκο

Μια γυναίκα ποζάρει ένα απόγευμα στο πάρκο Tête d'Or Park, στη Λυών της Γαλλίας, 1925.

3. Διάλειμμα

Μια ομάδα προσκόπων κάνει διάλειμμα από την πεζοπορεία κοντά στο Ambleside της Αγγλίας, η φωτογραφία εμφανίστηκε το 1929 στο  National Geographic.

4. Ένα μελαγχολικό μνημείο
  
Το Pestsäule στη Βιέννη της Αυστρίας, δημιουργήθηκε από τον αυτοκράτορα Λεοπόλδο Α' για να θυμίζει στους κατοίκους το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε η πόλη από τη Πανώλη το 1679. Δημοσιεύθηκε το 1937 από το National Geographic.

5. Μαζεύοντας σταφύλι
  
Νεαροί εργάτες έχουν συγκεντρωθεί στο κτήμα του βαρώνου Langwerth-Simmern, στο Έτβιλλε της Γερμανίας το 1928. Το κτήμα που ξεκίνησε τη παραγωγή κρασιού το 1711, συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

6. Το πορτραίτο του καλλιτέχνη
  
Ένας καλλιτέχνης ζωγραφίζει στις όχθες του ποταμού  Ντορντόν κοντά στην πόλη Beaulieu της Γαλλίας το 1925.

7. Οι σκιές του κήπου
  
Η φωτογραφία του 1923 απεικονίζει δυο επισκέπτες στον κήπο της πόλης Hamman-Rhira της Αλγερίας που είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές της.

8. Στην όχθη του ποταμού

Ένας άστεγος κάθεται την όχθη του ποταμού Γάγγη, τα νερά του οποίου θεωρούνται ιερά στην Ινδία, η φωτογραφία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1926 στο  National Geographic.

9. Παραδοσιακό φόρεμα
  
Μια νεαρή γυναίκα, που μοιάζει σαν να έχει βγει από πίνακα ζωγραφικής, πλέκει στο Koog aan de Zaan της Ολλανδίας το 1931.

10. Το τέλος μιας αυτοκρατορίας
  
Μια φωτογραφία του 1923 που απεικονίζει την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν από το οριστικό τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την αρχή της Τούρκικης δημοκρατίας. Επτά χρόνια αργότερα επανήλθε η τούρκικη ονομασία της πόλης, Ινσταμπούλ.

Photo Gallery by Adrian Coakley/National Geographic




Δεν υπάρχουν σχόλια: