WHBC-GR: Οι προτάσεις της Greenpeace εν όψει Προγραμματικών Δηλώσεων

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Οι προτάσεις της Greenpeace εν όψει Προγραμματικών Δηλώσεων

Τρεις προτάσεις προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος  Γιάννη Τσιρώνη, κατέθεσε με ανοικτή επιστολή ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, προτάσεις τις οποίες η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση έχει επεξεργαστεί και έχει αναπτύξει συνεργασίες και κοινωνικές συμμαχίες τα τελευταία χρόνια...


Συγκεκριμένα η Greenpeace προτείνει:

1.   Τα στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση ενός εκατομμυρίου κατοικιών εντός δεκαετίας. Η πρόταση περιλαμβάνει κίνητρα που δεν επιβαρύνουν δημοσιονομικά και αποσκοπεί στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων και αποκεντρωμένων θέσεων εργασίας, την μείωση εισαγωγών καυσίμων κοκ. Αντίστοιχη πρόταση μπορεί να εξειδικευθεί σε στρατηγικούς τομείς, όπως ο ιδιαίτερα ενεργοβόρος τουριστικός κλάδος, με ειδικότερα μέτρα και δεσμεύσεις για την αυτοπαραγωγή.

2.   Στήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής μέσα από την οριστική απεξάρτηση από τις εισαγωγές μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Αύξηση της καλλιέργειας τοπικών ποικιλιών πρωτεϊνούχων φυτών (όπως το κουκί, το λούπινο κοκ) για την παραγωγή ζωοτροφών που θα υποκαταστήσουν την εισαγόμενη σόγια, η οποία επιβαρύνει την ελληνική κτηνοτροφία κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στα οφέλη συμπεριλαμβάνονται η μείωση στην χρήση φυτοφαρμάκων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

3 Στήριξη της παράκτιας και νησιωτικής οικονομίας μέσα από την ενδυνάμωση των παράκτιων ψαράδων και τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας σε συνδυασμό με την προστασία και ανάδειξη της θαλάσσιας ζωής, με παράλληλη μείωση της αποκλειστικής εξάρτησης τοπικών οικονομιών από τον τουρισμό.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Χαραλαμπίδης," τα τελευταία χρόνια βιώσαμε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στον κοινωνικό ιστό της χώρας και χάσαμε πολλά από τα κεκτημένα δεκαετιών. Η περιβαλλοντική νομοθεσία και πολιτική δεν ήταν εξαίρεση. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, απαιτείται ένα μείγμα πολιτικών και στρατηγικών επενδυτικών κατευθύνσεων που εγγυάται την ανάπτυξη της χώρας και προστατεύει την κοινωνική συνοχή".




Δεν υπάρχουν σχόλια: