WHBC-GR: Βρέθηκαν τα οστά του Μιγκέλ Θερβάντες στη Μανδρίτη

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Βρέθηκαν τα οστά του Μιγκέλ Θερβάντες στη Μανδρίτη

Οστά του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, του Μιγκέλ δε Θερβάντες, ανακαλύφθηκαν σχεδόν τετρακόσια χρόνια μετά το θάνατό του στην κρύπτη εκκλησίας που βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης, ένα χρόνο μετά την έναρξη των ανασκαφών...


Την ανακοίνωση πραγματοποίησε σήμερα ο Φρανθίσκο Ετξεμπερία, διευθυντής της επιστημονικής ομάδας αρμόδιας για τις έρευνες.

  «Έπειτα από την ανάλυση κάθε πληροφορίας, είναι δυνατόν να θεωρήσουμε ότι ανάμεσα στα θραύσματα οστών που ανακαλύφθηκαν στο δάπεδο της κρύπτης της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας υπάρχουν ορισμένα που ανήκουν στον Μιγκέλ ντε Θερβάντες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

 Από τον Απρίλιο του 2014 άρχισαν έρευνες στο συγκεκριμένο μοναστήρι το οποίο είναι γεμάτο από μυστικές κρύπτες και βρίσκεται στην καρδιά της Μαδρίτης. Τον Ιανουάριο του 2015 βρέθηκαν κομμάτια από ένα φέρετρο το οποίο φέρει τα αρχικά του Μιγκέλ Θερβάντες. Στόχος των αρμόδιων για τις έρευνες είναι να δημιουργήσουν ένα χώρο όπου θα μπορεί να προσελκύει τουρίστες.

Ενας από τους μείζονες λογοτέχνες παγκοσμίως

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (1492 - 1616) είναι ένας από τους μείζονες λογοτέχνες παγκοσμίως. Το έργο του ανήκει χρονικά στη «χρυσή εποχή» (περ. 1492-1648) της Ισπανίας, κατά την οποία παρατηρήθηκε μία εξαιρετική άνθιση στις τέχνες.. Το διασημότερο μυθιστόρημά του, ο Δον Κιχώτης, συγκαταλέγεται στα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μεταφρασμένο σε περισσότερες από εξήντα γλώσσες και έχοντας υποβληθεί σε συστηματική ανάλυση και κριτικό σχολιασμό.

Ο Θερβάντες γεννήθηκε στο Αλκαλά ντε Ενάρες περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της  Μαδρίτης τέταρτος από τα συνολικά επτά παιδιά της οικογένειάς του. Τα νεανικά του χρόνια, για τα οποία διαθέτουμε ελάχιστες πληροφορίες, χαρακτηρίστηκαν από τις πολυάριθμες μετακινήσεις της οικογένειας σε διαφορετικές ισπανικές πόλεις. Τα παλαιότερα λογοτεχνικά έργα του χρονολογούνται το 1568, ενώ το πρώτο μυθιστόρημα του, Γαλάτεια, εκδόθηκε το 1585. 

Από το 1570 και για αρκετά χρόνια, πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως επαγγελματίας στρατιώτης, λαμβάνοντας μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ως υπαξιωματικός του πολεμικού πλοίου Μαρκέσα στην πολιορκία της Κέρκυρας (1571), καθώς και στην εκστρατεία της Τύνιδας. Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία, εργάστηκε στην Αυλή του Φιλίππου Β΄ ως φοροεισπράκτορας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα εκδόθηκε ο πρώτος τόμος του Δον Κιχώτη (1605), έργο που τον καθιέρωσε στο λογοτεχνικό κόσμο. Το 1607 εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη όπου ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του λογοτεχνικού έργου του και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.









Δεν υπάρχουν σχόλια: