WHBC-GR: Το Google Street View στο Έβερεστ δίνει διέξοδο στους Σέρπα

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Το Google Street View στο Έβερεστ δίνει διέξοδο στους Σέρπα

Υλικό για την υπηρεσία Street View συγκέντρωσε η Google μετά από μια δεκαήμερη αποστολή στην περιοχή Κούμπου κοντά στη βουνοκορφή Έβερεστ της οροσειράς των Ιμαλαΐων, την επονομαζόμενη και “Στέγη του Κόσμου”...

Σε συνεργασία με τον Άπα Σέρπα (photo), τον άνθρωπο που έχει φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ 21 φορές στη ζωή του, η υπηρεσία Google Earth Outreach και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Story Cycle κατέγραψαν τρισδιάστατα το περιβάλλον και τα κτίσματα της περιοχής.

Ήδη, το υλικό είναι διαθέσιμο για τους χρήστες των Google Maps στο διαδίκτυο και περιλαμβάνει περιπατητικά μονοπάτια, παραδοσιακούς ξενώνες, μοναστήρια και άλλες εγκαταστάσεις όπως κλινικές και σχολεία.

Μέσω του Google Street View οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να “ταξιδέψουν” στην καρδιά του εθνικού πάρκου Σαγκαρμάτα, το οποίο φιλοξενεί το ψηλότερο βουνό του κόσμου και όπου παγωμένα ποτάμια ρέουν κάτω από χιονοσκεπείς βουνοκορφές, μοναχοί παίζουν παραδοσιακοί μουσική και βοσκοί οδηγούν τα περίφημα γιακ σε πέτρινα, απόκρημνα μονοπάτια.

Παράλληλα, οι εικόνες μαρτυρούν την καθημερινότητα της φυλής των Σέρπα, των ανθρώπων που κατοικούν εδώ και πολλούς αιώνες στο όρος Έβερεστ.

“Ελπίδα μου είναι όταν οι άνθρωποι δουν τις εικόνες διαδικτυακά να κατανοήσουν βαθύτερα την περιοχή και εμάς τους Σέρπα που κατοικούμε εδώ” σχολίασε ο 55χρονος Απα Σέρπα στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Τα μέλη της κοινότητας Σέρπα του Νεπάλ εδώ και δεκαετίες εργάζονται ως οδηγοί και αχθοφόροι σε ορειβατικές αποστολές. Ελπίζουν ότι το εγχείρημα της Google θα προωθήσει την περιοχή και θα συμβάλει στην εξασφάλιση πόρων για βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, προσφέροντας στις μελλοντικές γενιές μια νέα επαγγελματική διέξοδο.

“Η περιοχή έχει πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα να προσφέρει εκτός από το διάσημο βουνό”, συμπληρώνει ο Σέρπα.

Τον περασμένο Απρίλιο 16 οδηγοί από το Νεπάλ, οι 14 εκ των οποίων μέλη της κοινότητας των Σέρπα, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας μιας χιονοστιβάδας που εκδηλώθηκε στην περιοχή.

“Κάθε χρόνο πεθαίνουν Σέρπα στο βουνό, αλλά κανείς δεν δίνει σημασία. Αυτή τη φορά επρόκειτο για το μεγαλύτερο δυστύχημα στο Έβερεστ, αλλά έχουμε χάση πολλούς ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια” καταλήγει ο Σέρπα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: