WHBC-GR: Βιετνάμ | 40 χρόνια από την πτώση της Σαϊγκόν (photo gallery)

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Βιετνάμ | 40 χρόνια από την πτώση της Σαϊγκόν (photo gallery)

Στις 30 Απριλίου 2015, συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την πτώση της Σαϊγκόν και την λήξη του Πολέμου του Βιετνάμ. Ας δούμε κάποιες εικόνες και ας θυμηθούμε στιγμιότυπα που σημάδεψαν μια εποχή και συντάραξαν τότε ολόκληρη την υφήλιο...


Ήταν 8 Ιουνίου του 1972 όταν η εννιάχρονη Kim έτρεχε γυμνή ουρλιάζοντας για να αποφύγει τις ναπάλμ των Αμερικανών οι οποίοι βομβάρδιζαν το χωριό της

Σήμερα στα 55 της έχει ακόμα χαραγμένη στη μνήμη της αυτές τις εικόνες, γυμνή να τρέχει μαζί με άλλα παιδάκια κλαίγοντας με λυγμούς ώστε να αποφύγει τις βόμβες.

Η νεαρή κατάφερε να γίνει γιατρός. Έπρεπε να περάσουν χρόνια να συνειδητοποιήσει την αξία της φωτογραφίας η οποία χρησιμοποιήθηκε ως προπαγάνδα από το κομμουνιστικό καθεστώς. "Ήταν το κορίτσι της βόμβας ναπάλμ".

"Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους, γνωρίζουν τη φωτογραφία, αλλά είναι πολύ λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τη ζωή μου", είχε πει η Kim.

Γυναίκες και παιδιά σκύβουν να προφυλαχθούν σε ένα λασπωμένο κανάλι, από μια μεγάλη πυρκαγιά που έβαλαν οι Βιετκόνγκ στο Bao Trai, περίπου 20 μίλια δυτικά της Σαϊγκόν στο Βιετνάμ την 1 Γενάρη, 1966. (AP Photo / Horst Faas)
Ο Sammy Davis Jr. διασκεδάζει τα μέλη της 1ης Μεραρχίας Ιππικού (Αερομεταφερόμενης) σε μια άγνωστη τοποθεσία στο Βιετνάμ, τον Φεβρουάριο του 1972. 
Ένα ελικόπτερο έρχεται να προσγειωθεί στην κορυφή ενός λόφου που αποτελεί στόχο πυρός, δυτικά της πόλης Dak  στα κεντρικά υψίπεδα του Νότιου Βιετνάμ στις 3 Ιουνίου, 1968. Γύρω από τη βάση καμμένα δέντρα από φωτιά που προκλήθηκε από τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και μάχες μεταξύ Βόρειου Βιετνάμ και αμερικανικών στρατευμάτων. (AP Photo) 
Διαδηλωτές κατά του πολέμου στο Βιετνάμ στο Central Park της Νέας Υόρκης αφήνουν να πετάξουν εκατοντάδες μαύρα και λευκά μπαλόνια προς τον ουρανό. 14, Νοεμβρίου 1969
Στην εικόνα Βιετναμέζοι στρατιώτες μαζί με εικονολήπτες και reporters από διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούν με δέος την ρίψη  ναπάλμ της Αμερικανικής αεροπορίας μπροστά από το ναό Cao Dai στα περίχωρα του Trang Bang, 8 Ιουνίου 1972
Πανοραμική θέα από ένα ελικόπτερο HH-53 της 40ης αεροπορικής μοίρας, όπως φαίνεται από τη θέση του πολυβολητή .  (Φωτογραφία: Ken Hackman)

Το άψυχο σώμα ενός Αμερικανού αλεξιπτωτιστή που σκοτώθηκε μέσα στη ζούγκλα κοντά στα σύνορα της Καμπότζης ανασύρεται από ένα ελικόπτερο στην Εμπόλεμη Ζώνη Γ. Βιετνάμ 1966. (AP Photo / Henri Huet)
Ο Captain Martin, αν και άσχημα τραυματισμένος, επέζησε, (Huế City, 1968). Πέθανε το 1991.
Αγνοώντας τις επερχόμενες δυνάμεις του εχθρού ένας Νοτιοβιετναμέζος photo reporter αποθανατίζει τη στιγμή της έκρηξης μιας ρουκέτας ενώ ο εικονιζόμενος στρατιώτης δεν προλαβαίνει καν να αντιδράσει. Hai Van, νότια της Hue, 20 Νοεμβρίου 1972. (AP Photo) 
Ένας αιχμάλωτος Viet Cong περιμένει να ανακριθεί από τον αμερικανικό στρατό.  (1967)
7 Μαΐου, 1968, κοντά στο Tan Son Nhut, αεροπορική βάση έξω από Σαϊγκόν,  Η περιοχή επλήγη από αεροπορικές επιδρομές και τις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια μάχης γύρω από το παλιό γαλλικό νεκροταφείο. 

Ένας τραυματισμένος αλεξιπτωτιστής των ΗΠΑ κάνει γκριμάτσες πόνου, ενώ περιμένει ιατρική βοήθεια στην κατασκήνωση της βάσης στην κοιλάδα Α Shau κοντά στα σύνορα με το Λάος στο Νότιο Βιετνάμ. (19 Μαΐου, 1969)
Τον αιχμάλωτο πολέμου Αντισυνταγματάρχη Robert L. Stirm υποδέχεται η  οικογένειά του στη  Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Travis στο Fairfield, της Καλιφόρνια στις 17, Μαρτίου του 1973,  (AP Photo / Sal Veder)

Μια πρόσφυγας κρατά σφιχτά το μωρό της σε ένα πολεμικό κυβερνητικό ελικόπτερο που τους μεταφέρει κοντά στο Tuy Hoa, 235 μίλια βορειοανατολικά της Σαϊγκόν. (22 Μαρτίου, 1975/AP Photo/ Nick Ut). 

Πλήθος Βιετναμέζων προσπαθούν να περάσουν στο εσωτερικό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σαϊγκόν-Βιετνάμ, όπου θα τους παραλάβουν ελικόπτερα. Εικόνα λίγες ώρες πριν από το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ στις 29 Απριλίου, 1975. (AP Photo / Neal Ulevich)
Ένα τανκ του βορείου Βιετνάμ περνά μέσα από την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου στη Σαϊγκόν, σηματοδοτώντας την πτώση του Νοτίου Βιετνάμ στις 30 Απριλίου, 1975.
Μια γυναίκα από το Ν.Βιετνάμ κοιτάζει έναν ομαδικό τάφο με την αγωνία μήπως βρει τον χαμένο άνδρα, τον πατέρα και τον αδελφό της εκφράζοντας φόβο να είναι μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν από τους Βιετκόγκ. (April 1969 / AP. Photo / Horst Faas)
Διαδηλωτές στο Μπέρκλεϊ, της Καλιφόρνια κάνουν πορεία διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, Δεκέμβριος  1965. (AP Photo) 




photos:patriotfiles.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: