WHBC-GR: «Έφυγε» ο θρύλος των μπλουζ, B.B. King

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

«Έφυγε» ο θρύλος των μπλουζ, B.B. King

Οι θρυλικές στιγμές του B.B King,του βασιλιά των blues

Ο B.B King ήξερε πως να ξεσηκώνει το πλήθος, με την μαγευτική φωνή και την μουσική μπλουζ, στο βαθμό να χαρακτηρίζεται επάξια ο βασιλιάς της. Ο θάνατος του στην ηλικία των 89 ετών προκαλεί ένα δυσαναπλήρωτο κένό για την παγκόσμια μουσική σκηνή, που πλέον θα αρκείται στο πολυετές έργο του...

Τιμήθηκε με το μετάλλιο ελευθερίας το 2006 από τον 43ο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους τον νεώτερο.

Προσωπικότητα ανυπέρβλητη πέρα από πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις πέρασε την πόρτα της Αγίας Έδρας και συναντήθηκε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και δώρισε στον Ποντίφικα την “Λουσίλ” την αγαπημένη του ηλεκτρική κιθάρα.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος, ο Θεός και ο κόσμος μου φέρθηκαν καλά στο πέρασμα των ετών, τώρα που βρίσκομαι σε αυτήν την ηλικία. Μου αρέσει αυτό, που κάνω και θα το έκανα χωρίς λεφτά αν κάποιος μου πλήρωνε τους λογαριασμούς. Αλλά με πληρώνουν για κάτι που ούτως ή άλλως μου αρέσει να κάνω, το οποίο λατρεύω», είχε δηλώσει ο B.B. King.

Με το μοναδικό του ταλέντο έκανε την μουσική μπλουζ από ένα είδος για λίγους και περιθωριακούς σε βασικό άκουσμα πολλών γενεών, εμπνέοντας μετέπειτα διάσημους κιθαρίστες, όπως ο Έρικ Κλάπτον και Στηβι Ρέι Βον

©copyright euronews


BB King a dear friend and inspiration to me....
Posted by Eric Clapton on Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015
Οι θρυλικές στιγμές του B.B King,του βασιλιά των blues

«When Love Comes to Town». 

Ήταν το 12ο τραγούδι στο άλμπουμ των U2 Rattle and Hum, που ηχογραφήθηκε στο ιστορικό Sun Studio στο Μέμφις. Το ντουέτο των U2 και του B.B. King κυκλοφόρησε το 1989 και έφτασε στο νούμερο 1 του  Irish Singles Chart, στο νούμερο 6 του UK singles chart, στο νούμερο 10 του Dutch Top 40 και νούμερο 2 στο US Mainstream Rock Tracks chart.

Riding with the King

'Hταν ο τίτλος του άλμπουμ του Έρικ Κλάπτον και του B.B. King, το οποίο κυκλοφόρησε το 2000. Ήταν η πρώτη τους συνεργασία και κέρδισε εκείνη τη χρονιά το Grammy Award for Best Traditional Blues Album.

Το άλμπουμ έφτασε το νούμερο του Billboard στην κατηγορία Top Blues Albums και έγινε 2 φορές πολυπλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά και σε dvd, με ήχο  5.1 surround sound mix.

Ο B.B. King με τη Joan Baez και άλλους μεγάλους καλλιτέχνες έκαναν μία μοναδική εμφάνιση στις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας SING SING, στη Νέα Υόρκη, που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα σόου της ζωής τους.  Η New York's Daily News αποκάλεσε αυτή την εμφάνιση-συνεργασία ως μία από τις καλύτερες στιγμές όλων των εποχών στη «ζωντανή» διασκέδαση. 

Το 1969 κυκλοφόρησε το τραγούδι που θεωρείται ως η μεγαλύτερη επιτυχία του, το «The Thrill is Gone». Ήταν ο πρώτος bluesman που έκανε περιοδεία στην Σοβιετική Ένωση το 1979, ενώ την ίδια στιγμή έγινε και ο πρώτος bluesman που έκανε θριαμβική είσοδο στο pop mainstream, κάνοντας συχνές εμφανίσεις στο Λας Βέγκας, τη Νεβάδα και σε εκπομπές της καλωδιακής τηλεόρασης. 

«B.B. King & Friends: 80»,

ήταν ο τίτλος της συλλογής ντουέτων προς τιμή των 8οων γενεθλίων του bluesman. Ο Έλτον Τζον ηχογράφησε το κομμάτι με τον βασιλιά των μπλουζ στο Λας Βέγκας με την The Elton John Band.

Δεν υπάρχουν σχόλια: