WHBC-GR: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αρχάγγελος της Κρήτης... Νίκος Ξυλούρης

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αρχάγγελος της Κρήτης... Νίκος Ξυλούρης

Το τραγούδι της ημέρας είναι για αυτόν τον κόσμο τον καλό, τον χιλιομπαλωμένο, όπως διαβάζουμε στους στίχους του Βασίλη Ανδρεόπουλου Βασίλη, και ακούμε από τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, 7 Ιουλίου του 1936, στα Ανώγεια Ρεθύμνου...

Από πολύ μικρή ηλικία μαγεύεται από τους ήχους της λύρας και παίρνει την απόφαση να μείνει μακριά από τα γράμματα και τα θρανία. Σε ηλικία 10 ετών κάθεται δίπλα στον λυράρη Λεωνίδα Κλάδο και μετά από ενάμιση χρόνο μαθητείας, καταφέρνει να βγάζει τα πρώτα του χρήματα παίζοντας σε γάμους, βαφτίσια και γιορτές σε όλη την Κρήτη. 

Η πορεία του αποκτά μια ανοδική τάση, σιγά-σιγά, μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια. Το 1966 ο Νίκος Ξυλούρης παίρνει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό μουσικής στον Σαν Ρέμο της Ιταλίας για την ερμηνεία στο συρτάκι που έπαιξε με την λύρα. 

Τα χρόνια που ακολούθησαν, η φωνή του αγκαλιάζει και ταξιδεύει όλη την Ελλάδα.

Στα χρόνια της δικτατορίας τον βρίσκουμε στο πλευρό του Γ. Μαρκόπουλου και του τραγουδοποιού Θ .Γκαιφίλια, σε μπουάτ της Πλάκας και σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, ενώ κάνει αίσθηση η μουσική παρουσία του στο θέατρο Αθήναιον, δίπλα στους ηθοποιούς Κ. Καζάκο και Τ. Καρέζη στο θεατρικό έργο "Το μεγάλο μας Τσίρκο". 

Ο "Ερωτόκριτος" το 1976, "Τα ερωτικά", "Τα Ξυλουρέικα" , "Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" το 1977, είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της μεγάλης πορείας του Νίκου Ξυλούρη μετά την μεταπολίτευση, που ήταν τα χρόνια της μουσικής ακμής του. 

Δυστυχώς η διάγνωση όγκου στον εγκέφαλο ήταν η αρχή του τέλους για τον αγαπημένο λυράρη, που άφησε την τελευταία του πνοή σε Νοσοκομείο του Πειραιά, στις 8 Φεβρουαρίου1980, σε ηλικία μόλις 43 χρονών, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την Ελλάδα. 

Διαλέξαμε για αυτή τη μέρα ένα τραγούδι που η μαγική φωνή του Αρχάγγελου της Κρήτης το απογείωσε και το στιγμάτισε. Ας το απολαύσουμε και ας θυμηθούμε, μέρες που είναι ότι όλοι θα 'πρεπε να δουλεύουμε...

...για αυτόν τον κόσμο τον καλό.






Δεν υπάρχουν σχόλια: