WHBC-GR: Επόμενος στόχος της NASA, η επανδρωμένη αποστολή στον Αρη

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Επόμενος στόχος της NASA, η επανδρωμένη αποστολή στον Αρη

Τα επόμενα βήματά της σχεδιάζει, από σήμερα κιόλας, η NASA μετά την ανακοίνωση των επιστημόνων πως αλμυρό νερό σε υγρή μορφή ρέει τα καλοκαίρια από χαράδρες και λόφους στον Αρη...

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν για ποιο λόγο υπάρχει μεγάλη ποσότητα αλατιού στο νερό του πλανήτη και από πού πηγάζει. Στόχος είναι να ερευνήσουν εάν ο Άρης ήταν κατά το παρελθόν ένας πολύ φιλόξενος πλανήτης για ανάπτυξη ζωής.

Η ιστορικής σημασίας αποκάλυψη ότι στην επιφάνεια του Άρη υπάρχει νερό σε υγρή μορφή, φαίνεται να ενισχύει την πρόθεση της NASA να προχωρήσει σε επανδρωμένη αποστολή στον αποκαλούμενο «Κόκκινο Πλανήτη» στις αρχές της δεκαετίας του 2030, και δεν αποκλείεται να τη φέρει πιο κοντά.   

Η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή μπορεί να αποβεί καταλυτική για ενδεχόμενες επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη, με τη NASA να διεξάγει ήδη σχετικές προσομοιώσεις και πειράματα στη Γη για να μελετήσει το πόσο εφικτή είναι μια τόσο φιλόδοξη και δαπανηρή επιχείρηση.

Η NASA ετοιμάζει επανδρωμένη αποστολή
Τα σχέδια για αποικισμό

Η μεγάλη επιστημονική αποκάλυψη της NASA φέρνει πιο κοντά το ταξίδι στον Αρη, το οποίο απέχει ακόμη περίπου μία δεκαετία, καθώς οι επιστήμονες... σπάζουν το κεφάλι τους για τη βιωσιμότητα μιας επανδρωμένης αποστολής αλλά και το βάρος των «αποσκευών» που θα έπρεπε να μεταφέρουν οι αστροναύτες. Οπως δήλωσαν άλλωστε οι εκπρόσωποι της διαστημικής υπηρεσίας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, «το ταξίδι στον Αρη μόλις έγινε πολύ πιο συναρπαστικό».

Κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής αποστολής, οι αστροναύτες θα είναι υποχρεωμένοι να ζουν για μεγάλα διαστήματα μέσα στο μικρό τους «σπίτι», το οποίο θα πρέπει να προστατεύεται με νερό και θα θυμίζει έντονα τον θόλο που έχει κατασκευάσει η NASA στη Χαβάη, στο πλαίσιο του προγράμματος HI-SEAS. Το πρόγραμμα αυτό διεξάγεται για τρίτη χρονιά και έχει ως στόχο να κάνει μια προσομοίωση της ζωής στον «κόκκινο πλανήτη», έτσι ώστε να προετοιμαστούν η αποστολή και η κατοικία των αστροναυτών στην εντέλεια. Ο θόλος έχει διάμετρο 11 μέτρα και ύψος 6 μέτρα και είναι εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα για τη διαβίωση των ανθρώπων και ταυτόχρονα παρέχει την απαιτούμενη προστασία.

Η επιφάνεια του Αρη είναι εκτεθειμένη στην κοσμική ακτινοβολία, καθώς δεν διαθέτει τα γήινα μαγνητικά πεδία που λειτουργούν προστατευτικά.
Οι ειδικές στολές παρέχουν μηδαμινή προστασία και γι’ αυτό οι ώρες στους εξωτερικούς χώρους θα είναι περιορισμένες.

Βροχή πρωτονίων
Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι η «βροχή πρωτονίων», η οποία προκύπτει κάθε φορά που σημειώνονται ηλιακές εκρήξεις και φτάνουν στον «κόκκινο πλανήτη» μέσα σε περίπου δύο ημέρες.
Ο ήλιος θα παρακολουθείται διαρκώς από ειδικά τηλεσκόπια ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως οι επικίνδυνες για τη ζωή των αστροναυτών εκρήξεις και θα ενημερώνονται για να κρυφτούν μέσα στον θόλο.
Εκεί θα πρέπει να μείνουν ως επί το πλείστον ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους, προστατευμένοι από τη μεγάλη δεξαμενή νερού που θα περιβάλλει τον θόλο.
Ενα στρώμα νερού πάχους μόλις 10 εκατοστών είναι αρκετό για να απορροφήσει το 90% της επικίνδυνης κοσμικής ακτινοβολίας.

Σε αριθμούς
Στον Αρη έως το 2035

• Εως το 2035 θα έχει ταξιδέψει ο άνθρωπος στον Αρη, σύμφωνα με τη NASA
• 3 χρόνια εκτιμάται ότι θα είναι η διάρκεια μιας επανδρωμένης αποστολής στον Αρη
• Κάθε 26 μήνες βρισκόμαστε κοντά στον Αρη, καθώς η Γη περιστρέφεται ταχύτερα γύρω από τον Ηλιο
• 600 εκατ. χιλιόμετρα είναι ο συντομότερος «δρόμος» για τον «κόκκινο πλανήτη», που απαιτεί την εκτόξευση του διαστημοπλοίου μήνες πριν γίνει η ευθυγράμμιση των δύο ουράνιων σωμάτων
• 6 έως 8 μήνες θα είναι η διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με τους σημερινούς υπολογισμούς (άλλοι 6 με 8 μήνες χρειάζονται για την επιστροφή στη Γη)
• 12 με 16 μήνες θα είναι η παραμονή των αστροναυτών στον Άρη

[Oι εικόνες και οι χάρτες που έστειλε ο Mars Reconnaissance Orbiter οδήγησαν τη NASA στην ιστορική ανακάλυψη]

[Το διαστημόπλοιο MAVEN που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη»]






Δεν υπάρχουν σχόλια: