WHBC-GR: Εικόνες του Πλούτωνα από το New Horizons που προκαλούν δέος!

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Εικόνες του Πλούτωνα από το New Horizons που προκαλούν δέος!

Η NASA δημοσίευσε τις νέες κοντινές φωτογραφίες του Πλούτωνα. Οι εκπληκτικές νέες εικόνες αποκαλύπτουν ένα πλούσιο και πολύπλοκο έδαφος...


«Ο Πλούτωνας μας δείχνει μια γεωμορφική ποικιλία και πολυπλοκότητα που ανταγωνίζονται ο,τιδήποτε άλλο έχουμε δει στο ηλιακό σύστημα», δήλωσε ο υπεύθυνος ερευνητής στην αποστολή New Horizons, Alan Stern.

[Μωσαϊκό εικόνων υψηλής ανάλυσης του Πλούτωνα, έστειλε το New Horizons της NASA από 5  έως 7Σεπτεμβρίου 2015. / Credits: NASA / Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής / Southwest Research Institute]

To διαστημικό σκάφος New Horizons πέρασε από τον Πλούτωνα πριν από δύο μήνες. Από τότε έχει ήδη ταξιδέψει πάνω από 69 εκατομμύρια χιλιόμετρα και μόλις ξεκίνησε την αποστολή δεδομένων που θα διαρκέσει ένα χρόνο. Το ερευνητικό σκάφος στέλνει συνεχώς νέες φωτογραφίες, καθώς και πολύτιμα επιστημονικά και μηχανικά δεδομένα. Οι τελευταίες εικόνες αποκαλύπτουν τα απίστευτα πολύπλοκα επιφανειακά χαρακτηριστικά του πλανήτη.

[ Αυτή η εικόνα λήφθηκε από το  New Horizons που πέρασε από τον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου, 2015, από απόσταση 50.000 μιλίων (80.000 χιλιόμετρα).]

Οι νέες εικόνες αναδεικνύουν μια σειρά διαφορετικών χαρακτηριστικών της επιφάνειας του Πλούτωνα, συμπεριλαμβανομένων των σκοτεινών, αρχαίων εδαφών που καλύπτονται από κρατήρες, καθώς και ομαλό έδαφος που είναι γεωλογικά νεότερο. Επίσης, φαίνονται πολλές οροσειρές και αμμόλοφοι.

Οι παγωμένες πεδιάδες του Sputnik Planum φαίνονται μέσα από ένα μωσαϊκό υψηλης ανάλυσης που δείχνει το ομαλό έδαφος να συνορεύει με τους σκοτεινούς κρατήρες, σε μια περιοχή ανεπίσημα γνωστή ως Cthulhu Regio.

[ Ολόκληρη η έκταση του εδάφους που παρατηρείται σε αυτή την εικόνα είναι 1.100 μίλια (1,8 χιλιάδες χιλιόμετρα). Οι εικόνες ελήφθησαν από το New Horizons ,που πέρασε από τον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου, 2015, από απόσταση 50.000 μίλια (80.000 χιλιόμετρα).
Credits: NASA / Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής / Southwest Research Institute]

«Η επιφάνεια του Πλούτωνα είναι το ίδιο περίπλοκη με την επιφάνεια του Άρη», δήλωσε ο Jeff Moore, επικεφαλής της ομάδας New Horizons στο Ερευνητικό Κέντρο της NASA στην Καλιφόρνια. «Τα μπερδεμένα βουνά μπορεί να αποτελούν τεράστια κομμάτια σκληρού παγωμένου νερού που επιπλέουν μέσα σε μια μεγαλύτερη, πυκνότερη δεξαμενή παγωμένου αζώτου».

Χάρη σε αυτή την αποστολή γνωρίζουμε ότι η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα είναι θολή, ωστόσο, οι νέες εικόνες αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες για την ομίχλη του Πλούτωνα. Μια εικόνα υψηλής ανάλυσης δείχνει ένα μεγαλύτερο αριθμό στρωμάτων στην ατμόσφαιρα. 

Στις παρακάτω εικόνες βλέπουμε τα περισσότερα στρώματα της ατμοσφαιρικής ομίχλης του Πλούτωνα να δημιουργούν ένα «λυκόφως» που επιτρέπει στις ευαίσθητες κάμερες του διαστημικού σκάφους να διακρίνουν καλύτερα τα χαρακτηριστικά του εδάφους, λίγο πριν και μετά την δύση του ηλίου.




info:




Δεν υπάρχουν σχόλια: