WHBC-GR: Το νέο γκραφίτι του Banksy μας καλεί στη ζούγκλα του Καλαί

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Το νέο γκραφίτι του Banksy μας καλεί στη ζούγκλα του Καλαί

Την προηγούμενη εβδομάδα το έργο του εικαστικού Banksy στο οποίο είχε εικονογραφήσει τον Σύρο πρόσφυγα Στιβ Τζομπς σε τοίχο του καταυλισμού προσφύγων στο Καλαί "κακοποιήθηκε". Ο street artist απάντησε άμεσα με ένα έργο του που φιλοτέχνησε απέναντι από τη γαλλική πρεσβεία στο Λονδίνο και αποκαλύφθηκε προκαλώντας αντιδράσεις, σήμερα...

Σε αυτή απεικονίζεται η ηρωίδα Τιτίκα από το έργο του Ουγκό “Οι Άθλιοι” να αναδύεται μέσα από τους καπνούς των δακρυγόνων. Χρησιμοποιώντας τη δημοφιλή εικονογράφηση του ευπώλητου μιούζικαλ Les Miserables, ένα θέαμα που έχουν τιμήσει εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο καθώς παίζεται συνεχώς στα μεγαλύτερα θέατρα των μητροπόλεων, ο Banksy τραβάει το βλέμμα και προχωράει ένα βήμα παρακάτω.

 REUTERS/Pascal Rossignol

Με μια κίνηση που αποδεικνύει ότι είναι μάστορας του τρόπου που η τεχνολογία μπορεί να υπερθεματίσει την τέχνη, ο Banksy έχει χρησιμοποιήσει ένα QR code ο οποίος, όταν σκαναριστεί από smartphones οδηγεί σε ένα επτάλεπτο video που καταγράφει τη χρήση αστυνομικής βίας στον προσφυγικό καταυλισμό.

Οι γαλλικές αρχές αρνούνται ότι έχουν χρησιμοποιήσει δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες ως όπλα καταστολής στη “ζούγκλα” της Βόρειας Γαλλίας ενώ καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι στο χέρσο οικόπεδο της παραθαλάσσιας πόλης περιμένοντας για το εισιτήριο τους που θα τους εξασφαλίσει την αναζήτηση ελπίδας στη Μεγάλη Βρετανία.

REUTERS/Pascal Rossignol

Εκεί όπου πρόσφυγες από τη Συρία και μετανάστες από Ιράν και Αφγανιστάν κατοικούν σε συγκροτήματα κατοικιών με κόκκινες πόρτες, μια κίνηση που από πολλούς χαρακτηρίστηκε τραγική στη σημειολογία της και ναζιστική στη φιλοσοφία της. Κάποτε οι Εβραίοι της Κεντρικής Ευρώπης φορούσαν στο μπράτσο ένα κίτρινο αστέρι για να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας. Το χρώμα, τουλάχιστον, άλλαξε.

REUTERS/Pascal Rossignol




Δεν υπάρχουν σχόλια: