WHBC-GR: Η φωτογράφος Leila Alaoui θύμα των ισλαμιστών (photos)

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Η φωτογράφος Leila Alaoui θύμα των ισλαμιστών (photos)

Μια από τις καλύτερες φωτογράφους της γενιάς της, η γαλλο-μαροκινή Λέιλα Αλάουι (Leila Alaoui), είναι το τελευταίο θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης το περασμένο σαββατοκύριακο στη Μπουρκίνα Φάσο...

‘Ήταν μόλις 33 ετών κι όμως δουλειά της φιλοξενούνταν στους New York Times και τη Vogue καθώς και σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς το νήμα της ζωής και της δημιουργίας κόπηκε νωρίς για τη Leila Alaoui, τη γαλλο-μαροκινή φωτογράφο και ακτιβίστρια που είχε θέσει ως υπέρτατο στόχο να αλλάξει ριζικά τις αντιλήψεις των δυτικών για τις γυναίκες της φυλής της, να καταρρίψει τους μύθους και να αποκρούσει την εικόνα του κουρασμένου εξωτισμού που τις συνοδεύει.

Κι όλα αυτά ενώ βρίσκονταν σε αποστολή στη Μπουρκίνα Φάσο για λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας για να ολοκληρώσει ένα project σχετικό με τα δικαιώματα των γυναικών στην Αφρική.

Η Leila Alaoui ήταν μεταξύ των τραυματιών που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης των ισλαμιστών σε πολυσύχναστο καφέ και ξενοδοχείο του κέντρου της πρωτεύουσας της χώρας Ουαγκαντούγκου. Με τραύματα στον θώρακα και στο πόδι, η φωτογράφος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου νοσηλεύτηκε για μια εβδομάδα περίπου σε σταθερή κατάσταση έως τη στιγμή που η καρδιά της την πρόδωσε.

Η κηδεία της στο Μαρόκο έγινε αφορμή διαδηλώσεων ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, οι περισσότερες γυναίκες, παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη ακολουθία στο Μαρακές. Την ίδια ώρα στο Παρίσι, στο Maison Européenne de la Photographie έπεφτε η αυλαία της έκθεσης της φωτογράφου «Οι Μαροκινοί» (Les Marocains).













Δεν υπάρχουν σχόλια: