WHBC-GR: Stephen Hawking | Η ανθρωπότητα κινδυνεύει άμεσα από θανατηφόρο 'αυτογκόλ'

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Stephen Hawking | Η ανθρωπότητα κινδυνεύει άμεσα από θανατηφόρο 'αυτογκόλ'

Η κυριότερη απειλή για τον άνθρωπο είναι η ύπαρξη του ίδιου του ανθρώπου δήλωσε ο κορυφαίος Βρετανός φυσικός,  Stephen Hawking , προτρέποντας τον αποικισμό σε νέους πλανήτες..


Ο πυρηνικός πόλεμος, η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι γενετικοί ιοί είναι ορισμένοι μόνο από τους κινδύνους που ξεχωρίζει ο μεγαλύτερος θεωρητικός φυσικός στον κόσμο, Stephen Hawking . Ο ίδιος σημειώνει πως οι περισσότεροι από τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα είναι δημιουργήματά της.

"Η ανθρωπότητα βρίσκεται απέναντι σε μια σειρά από κινδύνους οι οποίες όμως εκπορεύονται από τις δικές της αποφάσεις" είπε.

Η εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη μπορεί να διευκολύνουν σημαντικά τις ζωές μας, ωστόσο όπως ανέφερε στη συνέντευξή του στο BBC, στα πλαίσια των διαλέξεων που θα πραγματοποιήσει, είναι αυτές που θα οδηγήσουν και στη δημιουργία νέων κινδύνων.

"Παρά το γεγονός πως μια πιθανότητα καταστροφής του πλανήτη σε δεδομένο κοντινό χρόνο είναι αρκετά χαμηλή, στα επόμενα 1.000 ή 10 χιλιάδες χρόνια γίνεται σχεδόν βεβαιότητα" τόνισε για μια ακόμη φορά ο διακεκριμένος αστροφυσικός, επισημαίνοντας πως "μέχρι τότε η ανθρωπότητα πρέπει να έχει καταφέρει να επεκταθεί στο διάστημα και σε άλλα αστέρια ώστε η καταστροφή της Γης να μη αποτελέσει και την καταστροφή του ανθρώπινου γένους".

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στο εγγύς μέλλον, καθώς η τεχνολογία δεν έχει φθάσει σε τέτοιο επίπεδο. "Δεν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αυτοδύναμες αποικίες στο διάστημα για τουλάχιστον 100 χρόνια, κάτι που σημαίνει πως, τουλάχιστον γι' αυτό το χρονικό διάστημα οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί".

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι σε συνέντευξή στην ισπανική εφημερίδα Εl Pais είχε αναφερθεί και πάλι τους ακραίους κινδύνους, όπως η ύπαρξη των εξωγήινων που αν αποφασίσουν να κατακτήσουν τη Γη το αποτέλεσμα θα είναι καταστρεπτικό, Αλλά και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θεωρεί πως είναι τόσο ισχυρή που θα μπορούσε να εξαφανίσει την ανθρώπινη φυλή.

Τέλος, επισήμανε πως η τεχνολογική εξέλιξη δεν θα σταματήσει εκεί. Ενώ, απευθυνόμενος στους νέους επιστήμονες, είπε : "Οι νέοι επιστήμονες θα πρέπει να διατηρήσουν μια αίσθηση θαυμασμού για το περίπλοκο σύμπαν".




Δεν υπάρχουν σχόλια: